Venezuela'da muhalif milletvekili Meksika Büyükelçiliğine sığındı

Dokunulmazlığı kaldırılan Ulusal Meclis üyesi Franco Manuel Casella Lovaton, Meksika'nın Caracas Büyükelçiliğine sığındı
Venezuela'da muhalif milletvekili Meksika Büyükelçiliğine sığındı

MEKSİKO (AA) - Venezuela'da muhalif lider Juan Guaido öncülüğündeki darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından dokunulmazlığı kaldırılan Ulusal Meclis (AN) üyelerinden birinin daha yabancı ülke diplomatik temsilciliğine sığındığı bildirildi.

Meksika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ulusal Mecliste Milletvekili Franco Manuel Casella Lovaton'un Meksika'nın Caracas Büyükelçiliğine sığındığı kaydedildi.

Açıklamada, Büyükelçiliğin Lovaton'u kabul ettiği ancak bunun Meksika'nın Venezuela'daki siyasi krizdeki tarafsız tutumunu etkilemeyeceği belirtildi.

Ulusal Meclis üyelerinin parlamenter dokunulmazlığına saygı göstermesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Meksika hükümeti Lovaton'u kabul ederek insan haklarının korunması ve teşvik edilmesi konsundaki kararlılığını yinelemiştir." ifadesi kullanıldı.

Guaido'nın Halk İradesi Partisinden Milletvekili olan Lovaton, Ulusal Mecliste İnsan Hakları Alt Komitesinin başkanlığını yapıyordu.

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ), 30 Nisan'da yaşanan darbe girişiminin ardından Başsavcı Tarek William Saab'ın başvurusu ile 7 AN milletvekili hakkında "vatana ihanet, komplo, isyana teşvik, sivil isyana teşvik, suç işlemek için örgüt kurmak, yetki gasbı, kamuyu yasalara uymamaya teşvik etmek ve nefret suçu işlemek" iddialarıyla hukuki süreç başlatmıştı.

TSJ, ANC tarafından bu 7 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması ve yargılama izni verilmesinin ardından 3 milletvekilini daha hukuki süreç listesine eklemişti.

AN Birinci Başkan Yardımcısı Edgar Zambrano, bu 10 milletvekili arasında olmamasına rağmen gözaltına alınmıştı. Zambrano, Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisi (SEBIN) mensuplarınca inmeyi reddedince içinde bulunduğu aracıyla SEBIN merkezine götürülmüştü.

- Venezuela aylardır durulmuyor

Yılbaşından bu yana büyük bir siyasi kriz içinde bulunan Venezuela'da muhalefet, 30 Nisan'ın ilk saatlerinde askeri ve sivil bir darbe girişiminde bulunmuş ve başarısız olmuştu.

Guaido ve ev hapsini ihlal ederek La Carlota Hava Üssü'nün karşısındaki Altamira Köprüsü üzerine gelen muhalif lider Leopoldo Lopez, bir grup askerle Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek istemiş ve halkı sokağa çağırmıştı. Muhalifler, bu çağrı üzerine ülkenin birçok kentinde sokağa çıkmış, protestolar daha sonra özellikle Caracas'taki La Carlota etrafında şiddet eylemlerine dönüşmüştü.

Maduro taraftarlarının da sokağa çıkarak devlet başkanlığı sarayı Miraflores etrafında toplandığı günün sonunda, Lopez önce Şili ardından İspanya Büyükelçiliğine kaçmış, Guaido ise video mesajla ortaya çıkmış ve halkı yeniden sokağa çağırmıştı.

Guaido, 23 Ocak'ta kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş, ABD başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin desteğini almıştı.

Kaynak: