Vergi incelemelerinde mükellefe online takip imkanı

Maliye Bakanı Ağbal, mükelleflerin hazırladıkları portal ile artık vergi incelemelerinin hangi aşamada olduğunu 'online' olarak anında görebileceklerini açıkladı.
Vergi incelemelerinde mükellefe online takip imkanı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuoyunda vergi incelemesinin genelde "korkutucu" olarak algılandığını ancak söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğunu belirterek, "Mükelleflerimiz hazırladığımız portal ile artık vergi incelemelerinin hangi aşamada olduğunu 'online' olarak anında görebilecek." dedi.

Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda vergi incelemesinin genelde 'korkutucu' olarak algılandığını söyledi.

Ancak söz konusu işlemin her aşamasında mükellefin birçok hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağbal, şöyle devam etti:

"İdare olarak herhangi bir alacağın kaybına asla izin vermeyiz ama bunu yaparken, mükellefimizin hakkını, hukukunu da korumalıyız. Bunu sağlamak için şimdi yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda 'mükellef portal' uygulamasını Vergi Denetim Kurulunun internet sayfası olan 'www.vdk.gov.tr'de kullanıma açıyoruz."

Bakan Ağbal, mükelleflerin sisteme, kendilerine verilen sorgu numarası ile ulaşabileceğini kaydetti.

"Vergi incelemeleri daha etkin ve sağlıklı sonuçlanacak"

Sistemin detaylarına ilişkin de bilgi veren Ağbal, mükelleflerin portala girdiklerinde bir vergi incelemesinde hangi haklara sahip olduklarını ayrıntılı görebileceğini söyledi.

Mükelleflerin ayrıca vergi incelemelerinin hangi aşamada olduğunu "online" görebileceğini anlatan Ağbal, Rapor Değerlendirme Komisyonlarına dinlenme taleplerini iletebileceklerini de ifade etti.

Öte yandan, söz konusu portal sayesinde incelemenin her aşamasında uzlaşma talebinde de bulunabileceğine dikkati çeken Ağbal, "Bu sayede mükelleflerimiz hem şeffaf bir şekilde bilgi sahibi olabilecek hem işleri kolaylaşacak hem de vergi incelemeleri daha etkin ve sağlıklı şekilde sonuçlanabilecek.” diye konuştu.