Vergi indirimleri can suyu oluyor

Beyaz eşya, mobilya, otomobil gibi kalemlerde daha makul fiyatlarla satın almalara imkan sağlayan ÖTV ve KDV indirimi, Haziran sonuna kadar devam edecek.
Vergi indirimleri can suyu oluyor

Beyaz eşya, mobilya, otomobil gibi kalemlerde daha makul fiyatlarla satın almalara imkan sağlayan ÖTV ve KDV indirimi, Haziran sonuna kadar devam edecek. Enflasyonla topyekûn mücadele, ekonomide dengelenme ve istihdama destek amacıyla başlatılan ÖTV ve KDV indirimleri, beyaz eşya ve mobilya firmalarının da satışlarına etki etti

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, mobilya sektöründeki KDV oranı, yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak 30 Haziran'a kadar uygulanmaya devam edecek. Beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar sürecek. Karar, 1 Nisan 2019 itibarıyla yürürlüğe girecek. Beyaz eşya, mobilya gibi kalemlerde daha makul fiyatlarla satın almalara imkân sağlayan ÖTV ve KDV indiriminin Haziran ayının sonun kadar devam edecek olması; hem esnafın, hem de vatandaşın yüzünü güldürdü. Enflasyonla topyekûn mücadele, ekonomide dengelenme ve istihdama destek amacıyla başlatılan ÖTV ve KDV indirimleri, beyaz eşya firmalarının da satışlarına etki etti.

 “ÖTV VE KDV İNDİRİMİ SATIŞLARDA ETKİLİ”

ÖTV ve KDV indiriminin satışlarda etkili olduğunu aktaran Burda Alışveriş Merkezi Mağaza Müdürü Mülazım Akalan, “Geçtiğimiz haftalarda sektörümüz biraz hareketliydi. ÖTV ve KDV indiriminin tekrar uzatılmasıyla birlikte insanlar biraz geri çekildi. Şuan için piyasamız biraz durgun. Mobilya üzerinde ise fiyatlar çok fark etmiyor. İnsanlar parası varsa direk alıyor. Yüzde 10 veya 15’lik indirime bakmıyor. Maalesef şuan için her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de sıkıntı var. Önceden düğün sezonu yaklaştığı zaman insanlar üçüncü aydan itibaren eşyalarını alırdı. Şimdi kredi kartı çektiriyorlar ve ay atlatmak için son güne kadar bekletiyorlar. ÖTV ve KDV geri gelecek diye alışveriş yapıyorlardı. Haziran ayına kadar uzatıldığı için bir durgunluk geldi. Bir de zaten yaz dönemi kendi kendine yetiyordu” diye konuştu.  

mulazim-vwergi.jpg

“DAHA CAZİP HALE GETİRİYORUZ”

Mobilyada düğün paketleri yaptıklarından bahseden Akalan, “Counter, Avangart ve Spor model olmak üzere 3 ayrı düğün paketi oluşturduk. Firma olarak ürünü üreticiden tekil olarak almak yerine üretici firma ile anlaşma yaparak daha uygun fiyata aldık. Kendi kar oranlarımızı da düşürerek cazip bir hale getiriyoruz. Örneğin; 15 bin 600 liralık paketimiz yaklaşık 20 bin liralarda satılıyordu. Paket içeriğinde ise yatak odası, yemek odası ve koltuk takımı yer alıyor. Ayrıca paket halindeki ürünleri müşterilerimiz tercih ederse, isteğe ya da ihtiyaca göre zaman zaman yatağı ya da sehpası gibi ürünlerde yardımcı oluyoruz. Bu bağlamda mobilya ihtiyacı olan veya evlenecek olan insanlarımız, alışverişini son güne bırakmadan, istediği modele veya takıma sahip olabilirler” şeklinde konuştu.

YÜZDE 10’A VARAN EKSTRA İNDİRİM

Beyaz eşyadaki ÖTV indiriminin beyaz eşya satışlarında etkili olduğunu belirten Kolat Pazarlama A. Ş. Arçelik Satış Pazarlama Sorumlusu Gökhan Yavuz, “Fiyatların düşmesiyle birlikte vatandaşımızın alım gücü biraz daha yükseldi. Bu da haliyle satışlara olumlu bir etki yaptı. ÖTV indiriminin uzatılmasıyla birlikte tekrar bir hareketlilik başladı. Ancak vatandaşlarımızda son günlere bırakma durumu vardır. Genelde son günlere bırakıyorlar ve son günlere bıraktıkları için bir yığılma oluyor. Aslında zaman varken vatandaşımız istediği ve ihtiyaç duyduğu beyaz eşyanın araştırmasını yaparak şimdiden almalı. ÖTV indirimi ile birlikte fiyatlarda yüzde 7 ile 10 arası ekstra bir indirim oldu. Örneğin ÖTV indiriminden önce 3 bin 500 TL’ye sattığımız bir buzdolabı, şuan ÖTV indirimi ve ekstra firmamızın indirimi ile birlikte 3 bin TL’lere düşmüş oldu. ÖTV indirimi devam ederken vatandaşlarımızın düğün ihtiyaçlarını, eksiklerini ve istedikleri ürünleri şimdiden almaları daha avantajlı olur. Temennimiz ÖTV indiriminin yılsonuna kadar devam etmesi” diyerek sözlerine son verdi.

vergi-gokhan.jpgYİĞİT BERKAY ÇOPUR/ YENİ HABER GAZETESİ