Verimsiz arazide 70 çeşit ürün yetiştirdiler

Konya'da eczacı Muammer Şen, eşi Merve Şen ile 6 yıl önce 20 bin metrekare alana kurduğu ve oğulları Temmuz’un adını verdikleri çiftlikte yaklaşık 70 çeşit organik ürün yetiştiriyor. Tarımda kullanılan ilaçlardan söz eden Muammer Şen, bilinçsiz yapılan ilaçlamanın insanlar açısından büyük tehlike arz ettiğini söyledi.
Verimsiz arazide 70 çeşit ürün yetiştirdiler

Konya'da eczacı Muammer Şen, eşi Merve Şen ile 6 yıl önce 20 bin metrekare alana kurduğu ve oğulları Temmuz’un adını verdikleri çiftlikte yaklaşık 70 çeşit organik ürün yetiştiriyor. Tarımda kullanılan ilaçlardan söz eden Muammer Şen, bilinçsiz yapılan ilaçlamanın insanlar açısından büyük tehlike arz ettiğini söyledi.

Eczacı Şen, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için Takkeli Dağ'ın eteğinde verimsiz olarak nitelendirilen arazide, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı organik tarım sertifikası olan yaklaşık 40 çeşit tıbbi aromatik bitki ile çeşitli meyve ve sebzeler üretiyor. Şen çifti, çiftçiler ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri için bir eğitim kurumu ve laboratuvar haline gelen çitliğin, Türkiye’ye bir rol model olmasını ve yaygınlaşmasını istiyor. Uzun yıllardır aileden gelen bir şifacı geleneklerinin olduğunu söyleyen Temmuz Organik Çiftliği Sahibi Eczacı Muammer Şen, anneannesinin halk otacısı olduğunu ve bitkilere olan ilgisinin o zamanlar başladığını ifade etti.

temmuz-organik-ciftligi-12.jpg

‘TÜRKİYE’DE ZOR BİR YOLCULUK’

Eczacı Muammer Şen, Sümerlerde Tammuz’un bereket tanrısı olduğunu ve bereketin simgesi haline geldiğini ve o yüzden hem oğullarına hem de çiftliğe Temmuz ismini verdiklerini belirtti. Kendi eczanesinde ihtiyacı olan bitkileri yetiştirmek için böyle bir çiftlik açtığını kaydeden Şen, “Çiftlik, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de ilgisini çekti. Size sertifika verelim dediler. Organik sertifikamızı ve logomuzu aldık. Biz artık ürünlerimize logolarımızı koyabiliyoruz. Bu, Türkiye’de oldukça zor bir yolculuk. Biz bunu tamamladık” ifadelerini kullandı.

temmuz-organik-ciftligi-13.jpg

‘FARMAKOPE STANDARLARINDA TARIM YAPIYORUZ’

Farmakope, küresel ölçekte üretilen, dağıtılan ve tüketilen ilaçlar, gıda maddeleri ve diyet takviyeleri için geçerli olan kimlik, kalite ve saflık standartlarını belirleyen ve kâr amacı gütmeyen bilimsel bir organizasyondur. Farmakope standartlarında tarım yaptıklarını vurgulayan Şen, “Hasat zamanı, hasat şekli, kurutma şekli, ayıklama şekli, paketleme ve hasat ettiğimiz bitkilerimizi Tarım ve Orman Bakanlığının laboratuvarında analizini yaptırıyoruz. Biz farmakope standartlarında droglar üretiyoruz. Bu, şimdiye kadar Türkiye’de yoktu. Şuan bizim bu çiftlikte ürettiğimiz bitkilerin kalitesi, Almanya’dakilerle eş değerdir” dedi.

temmuz-organik-ciftligi-6.jpg

‘YAVAŞ YAVAŞ ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ’

50’ye yakın tıbbi değeri olan bitki yetiştirdiklerini ve bunu zamanla çoğaltmak istediklerini aktaran Şen, “Yani arazilerimizi yaygınlaştırmak ve yenilerini getirmek istiyoruz. Son dönemde kamu ile iş birliğine girdik. Elektriğimiz yoktu. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak kendi inisiyatifi ile buraya elektrik getirdi. Bu bizi çok mutlu etti çünkü o da ciddi bir sıkıntıydı. Arkasından Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğine giriyoruz. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile de bir iş birliğimiz var. Hekimler için burada bir fitoterapi eğitimi düzenlemek istiyoruz. Bunun için görüşmeleri sağladık” diye bilgi verdi.

temmuz-organik-ciftligi-9.jpg

‘KALİTE HER ZAMAN UCUZ OLMAZ’

Kekik, kekik yağı, lavanta, lavanta yağı, kantoran yağı, kantoran çayı, kalendula yağları gibi ürünlerinin olduklarını ve bunlar gibi birçok ürünlerini internet ve sosyal medya üzerinden kargo ile isteyen herkese gönderdiklerini açıklayan Şen, “Konya’da günlük sebze almak isteyenler hafta sonları geliyorlar ve alışveriş yapıyorlar. Dilerlerse kendileri topluyorlar. Burada belli bir müşteri kitlemiz var ama kıymetini en çok Konya dışındaki insanlar biliyor. Tüketici bir ürünün organik olup olmadığını anlaması için ilk önce prosedürünü sorgulaması lazım. Organik logo varsa onu tercih etmeleri gerekiyor. Kalite her zaman ucuz olmaz, bütün ürünler ederi kadardır. Tüketiciler artık çok bilinçli bunları rahatlıkla sorgulayabilir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ORGANİK ÜRÜN KARGAŞASINDA!

Şen, Türkiye’nin organik ürün konusunda çok büyük bir kargaşanın içerisinde olduğundan bahsetti. Organik ürünlerin belli aşamalardan geçmesi gerektiğini duyuran Şen, “ Bir ürünün sertifikası, yani organik işletme numarası yoksa organik olduğunu kesinlikle kabul etmeyeceksiniz. Çünkü Türkiye’de tarım ilaçları herkesin kolayca ulaşabileceği bir durumda. Yani, örneğin Ayşe Teyze, çok güçlü bir tarım ilacına kolayca ulaşabilir ve istediği kadar ürünlerine atabilir ve bu konuda da bilgisi olmadığı için zarara yol açabilir. Mesela üzerinde 100 litreye 5 mililitre koyulması gerektiği yazar. O gider şişenin yarısını boşaltır” diye konuştu.

temmuz-organik-ciftligi-11.jpg

‘TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE!’

Her tarım ilacının bir yarılanma ömrü olduğundan bahseden Şen, “Siz bitkiye ilacı attıktan sonra der ki 1 hafta yarılanma ömrü var. Yani bu o bitkinin vücudundan temizlenme süresidir. Siz ilacı atmadan hasat ederseniz, topladığınız meyve ve sebzede ilaç kalıntısı vardır. Yani tarım ilacı vardır. Siz o ürünleri yediğiniz zaman da direk o ilaçlara maruz kalırsınız. Ve bu Türkiye için çok büyük bir tehlike! Farkında değiliz, farkında olanların da çok sesi çıkmıyor ya da duyulmuyor. Mesela bu tarım ilaçları öyle ki yağ dokusunda depolanır. Bir sürü hastalığın nedenidir. Türkiye’de şimdi organik pazar diye bir kavram geliştirmeye çalışıyorlar. Bu Konya’da yürümedi. Yerli ürün ile organik ürün aynı şey değil” şeklinde açıkladı. Son olarak kendilerinin yetiştirdikleri Aronya bitkisinden söz eden Şen, “Aronya, Sibirya’nın bir bitkisidir. Türkiye’ye Rusya’dan geldi. Çalı tipinde bir bitki. Meyveleri olgunlaştığı zaman rengi siyah olur. Antioksidan değeri çok yüksek, anti kanser değeri çok yüksek. Göz hastalıklarında çok değerli. Soğuğa dayanıklı olduğu için Orta Anadolu’da tarımı yapılabilir ve çiftçi için bir başka seçenek olarak değerlendirilebilir. Meyveleri olgunlaştıktan sonra kuru üzüm gibi yenebiliyor. Bununla ekstre yapılabilir meyve suyu yapılabilir. Her türlü faydalanılabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

temmuz-organik-ciftligi-3.jpg

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ