Vodafone’dan Konya’ya 22 milyon TL’lik yatırım

Vodafone’dan Konya’ya 22 milyon TL’lik yatırım

Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınmasını hedefleyen Vodafone, kesintisiz yatırımlarını Türkiye’nin dört bir yanında sürdürüyor. Son 3 yılda Konya’ya gerçekleştirdiği yatırımları 22 milyon TL’ye ulaşan Vodafone Türkiye, KOBİ’lere sunduğu teknoloji çözümleriyle de Konya’nın sanayide dijitalleşmesine katkıda bulunuyor. Vodafone’un Yarına Hazırım Platformu kapsamında şirketlerin dijitalleşme haritasını çıkardığı araştırmaya göre, Konyalı şirketlerin dijitalleşme endeksi %51.

 

Türkiye için daha iyi bir gelecek hedefiyle başlattığı “Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında teknoloji, hizmet ve sosyal yatırımlarını aralıksız sürdüren Vodafone, bu vizyon çerçevesinde Konya’da gerçekleştirdiği yatırımlarını açıkladı. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Konya’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Vodafone Türkiye’nin Konya’daki yatırımları ve iş dünyasına yönelik çözümleri hakkında bilgi verdi.

 

Vodafone Türkiye olarak, Anadolu’nun sayılı ticaret merkezlerinden Konya’ya büyük önem verdiklerini vurgulayan Engin Aksoy, şunları söyledi: “Konyalılara en ileri mobil teknolojileri sunarak şehir ekonomisinin daha da güçlenmesine katkıda bulunmayı önemsiyoruz. Vodafone olarak, gerek Konya’ya gerekse bölgeye teknolojik altyapımızı güçlendirmek ve hizmet kalitemizi sürekli artırabilmek için yatırımlar yapıyoruz. Son 3 yılda Konya’ya yaklaşık 22 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. Konya’da 83 mağazamızla faaliyet gösteriyoruz ve 299 kişiye istihdam sağlıyoruz. Sosyal yatırımlarımız açısından öncelik verdiğimiz iller arasında da Konya geliyor. ‘Geleceğe İlk Adım’ projemiz kapsamında Konya’da 10 anasınıfımız bulunuyor. Proje kapsamında 2009 yılından bugüne 1.592 Konyalı çocuğumuzun kaliteli okul öncesi eğitim almasına destek verdik. ‘Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak’ projemiz kapsamında ise, 9.832 Konyalı gencimize ücretsiz bilgisayar eğitimi sağladık.”

 

Konyalı şirketlerin dijital karnesi %51 çıktı

 

2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye’nin rekabet gücüne güç katacak çözümlere odaklanması gerektiğinin altını çizen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şunları kaydetti:

 

“İktisadi büyümenin itici gücünün de KOBİ’lerden geleceğine inanıyoruz. Değişimin katalizörü KOBİ’lerimizin, attıkları adımlarla, sadece kendilerinin değil ülkemizin de kaderini belirleyecek güce sahip olduklarını düşünüyoruz. KOBİ’lerden büyük işletmelerimize, tüm şirketlerimizin ‘iş ortağı’ olarak Komple İletişim Hizmetleri çatısı altında pek çok ürün ve servisi dünyanın son teknolojisiyle sunuyoruz. Şirketleri rekabette bir adım öteye taşıyacak çözüm, teknolojiyi benimseme ve hızla dijitalleşme olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, Vodafone olarak Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi hedefliyoruz. Çünkü dijital dönüşüm, iş dünyası için rekabet avantajı ve farklılaşmak demek. Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdiğimiz Yarına Hazırım Platformu’nu Temmuz itibariyle www.yarinahazirim.com adresi üzerinden hizmete açtık. Accenture işbirliğiyle yürüttüğümüz araştırmada 600 işletmeye ulaştık ve Türkiye’de işletmelerin dijitalleşme endeksinin %48 olduğu sonucuna vardık. Yarına Hazırım Platformu’nda Konyalı şirketlerin de dijitalleşme haritasını çıkardık. 200 Konyalı şirkete ulaştık. Konyalı şirketlerin dijitalleşme endeksi %51 olarak ortaya çıktı.”

 

Yarına Hazırım Platformu ile işletmelerin dijitalleşme endekslerini ideal düzeye yükseltmelerine de yardımcı olduklarını vurgulayan Engin Aksoy, “Bu platformla, işletmelerin değişen iş dünyasında yarına ne kadar hazır olduklarını ücretsiz test ederken aynı zamanda verimliliklerini artırmak için nelere ihtiyaçları olduğunu da anlamalarını sağlıyoruz. Sadece kendi müşterilerimize hizmet vermiyoruz; müşterimiz olsun olmasın, Türkiye’deki tüm işletmelerin dijitalleşme endeksini çıkarmaya yönelik bir platform sunuyoruz. İşletmelerin dijitalleşmelerini artıracak çözümler finansal kârlılıklarına da olumlu katkı sağlıyor. Tüm dünyada dijitalleşen işletmelere baktığımızda, bu işletmelerin kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin %9 üzerinde büyüttüklerini, kârlılıklarının sektörlerinin %26 üzerinde gerçekleştiğini, pazar değerlerinin sektörlerinin %12 üzerinde belirlendiğini görüyoruz” dedi.

Şirketlerin dijital karnesi

 

Türkiye’deki işletmeler var olan çözümleri kullanmıyor. Konya’daki şirketler de bu yönde eğilim gösteriyor. Türkiye genelinde Yarına Hazırım Platformu’na katılan şirketlerden çıkan ilginç veriler şu şekilde:

  • Her 10 işletmeden 6’sı sahada araç kullanıyor. Ancak, %76’sı araçlarını takip etmiyor.
  • Her 10 işletmeden 6’sı sahada ekibi ile iletişim kurmaya ihtiyaç duyuyor. Ancak, %96’sı ekipleri arasında anlık iletişim sağlayacak teknolojileri kullanmıyor.
  • Her 10 işletmeden 7’si müşterilerine yönelik tanıtım faaliyetlerine ihtiyaç duyuyor. Ancak, bu işletmelerin %55’i bu ihtiyacına yardımcı olacak teknolojileri kullanmıyor.
  • Her 10 işletmeden 6'sının işyeri dışında tahsilat yapmaya ihtiyacı var. Ancak, %43'ü müşterilerine kolay ödeme imkânı sunan Mobil POS teknolojisini kullanmıyor.
  • Her 10 işletmeden 4'ünün işini internet ortamına taşıyarak satış yapmaya ihtiyacı var. Ancak, %63'ü bu ihtiyacına yönelik teknolojik çözümü kullanmıyor.

 

İşletmelere, endekslerini artırmak için önemli ipuçları verilecek

 

İşletmeler, Yarına Hazırım Platformu’ndaki uygulamayı kullanarak dijitalleşme endeksini ve ihtiyaçlarını belirledikten sonra, isterlerse, verimliliklerini artıracak Vodafone İş Ortağım çözümlerine ulaşabiliyorlar. Bu kapsamda, müşterinin ihtiyacını karşılamak üzere, Ekip Yönetimi Çözümleri, Operasyonel Yönetim Çözümleri ve Müşteri Bağlılığı Çözümleri olmak üzere 3 başlıkta toplanan Vodafone İş Ortağım çözümlerinden en uygun olanı öneriliyor.

 

Toplam Teknoloji Çözümleri ile daha dijital şirketler

 

Vodafone çözümleriyle dijitalleşerek verimliliğini artıran şirketler, aldıkları olumlu sonuçlarla dijital skoru düşük şirketler için örnek teşkil ediyor. Örneğin;

  • Ford Türkiye, Connected Trucks projesinde %60’a kadar süreçlerin denetimini sağlayarak Vodafone’un M2M çözümüyle müşterilerine %20’ye varan operasyonel verimlilik sağladı.
  • Lipton Türkiye, Vodafone Tablet Aplikasyonu projesi ile anında sahadan veri transferi sağlayarak operasyonel verimliliğini artırdı.
  • Danone Hayat İçecek, Akıllı Dolap Takip Sistemi ile soğuk dolapların uzaktan yönetilmesini Vodafone M2M teknolojisi ile sağlayarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

 

İşletmeler, dijitalleşmelerini artıracak çözümlerle finansal kârlılıklarına da olumlu katkı sağlayabiliyor. Örneğin;

  • Araç takip sistemi kullanan işletmeler %15’e varan oranda yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.
  • Müşterilerine toplu mesaj ile tanıtım yapan işletmeler satışlarını %28’e varan oranlarda artırabiliyor.

 

Dijitalleşmiş Konyalı şirket örneği: Akşeker Group

 

Hayvansal gıda sektöründe faaliyet gösteren ve dijitalleşme endeksi %90 olan Akşeker Group, Yarına Hazırım Platformu’yla sunulan toplu SMS gönderimi ve araç takip çözümlerini kullanarak, operasyonel verimliliğini ve rekabetçiliğini artırdı. Vodafone toplu SMS çözümüyle sektör fiyatlarını ve kampanyaları müşterilerine ulaştırma imkânı bulan Grup, müşteri memnuniyetinde %25, müşteri sayısında ise %10 artış sağladı. Aynı şekilde, Vodafone araç takip sistemiyle de saha ekiplerinin zamanı daha iyi kullanmasıyla verimliliği artırırken, müşterilere ürün teslim süresini %5 oranında azalttı. Konya’da ihracat 2012-2013 yılları arasında %14, hayvansal gıda sektöründeki ihracat ise %19 büyürken, ihracat kapasitesini sektörün çok üzerinde büyüten Akşeker Group, bu süre zarfında, ihracatta %62 büyüme kaydetti. Grubun 2013 ihracat rakamı, bir önceki yıla göre %62 artışla 6 milyon doları aştı.