'WFER6 sektör için bir dönüm noktası olacak'

EPDK Başkanı Yılmaz, "6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu, Türkiye’nin enerji alanında küresel bir aktör olduğunun göstergesi ve sektörümüz için bir dönüm noktası olacak" dedi.
'WFER6 sektör için bir dönüm noktası olacak'

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, "6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu (WFER6), Türkiye’nin enerji alanında küresel bir aktör olduğunun göstergesi ve sektörümüz için bir dönüm noktası olacak" dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu, EPDK'nın ev sahipliğinde düzenlenen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda yaptığı konuşmada, İstanbul'un piyasaları birbirine bağlayan, doğudan batıya enerji akışında eşsiz konuma sahip bir finans merkezi olduğunu söyledi. Dünya fosil enerji kaynaklarının dörtte üçünün Türkiye'yi çevreleyen ve sadece 4 saatlik uçuş mesafesindeki bölgelerde yer aldığını anlatan Yılmaz, bu jeopolitik gerçeğin, Forum için doğru bir adreste buluşulduğunu gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin 3 yıl önce bu önemli etkinliğe ev sahibi olarak seçilmesinden sonra Avrupa Rüzgar Enerjisi Kongresi, Dünya Enerji Konseyi Genel Kurulu ve Dünya Petrol Kongresi gibi önemli etkinliklerin de Türkiye'de düzenlenmesi kararlarının alındığını dile getiren Yılmaz, "Bu gelişmelerin, Türkiye enerji sektörünün tanınmasına büyük katkı sağladığı kanaatindeyim" diye konuştu.

Mustafa Yılmaz, 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun enerji sektörünün bugünkü sorunlarına çözümler sunarken, geleceğin enerji piyasalarının inşa sürecinde karşılaşılacak önemli sorunlara da odaklanacağını belirterek, bu sebeple enerji sistemlerini rasyonelleştirmeyi ve yeniden düzenlemeyi, ekonomik genişlemeyi destekleyecek enerji arzını arttırmayı ve uygun fiyata sunulan temel enerji hizmetlerine erişimi güçlendirmeyi amaçlayan çok sayıda ülkeden temsilciyi bu forumda ağırladıklarını söyledi.

Bu katılım sayesinde Forum’un beklentilere cevap verecek tartışmalara sahne olmasını beklediklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu, politika önceliklerinin yanı sıra farklı piyasalar, endişeler ve düzenleme seviyeleri arasında bir köprü kurmayı hedefliyor. Bu hedef Türkiye’nin bir işbirliği ve uyum modeli olarak sahip olduğu küresel rolünü teyit edecektir. Forum konuları 'Paydaşların Çıkarlarını Dengelemek', 'Değişimden Yararlanmak', 'Düzenleme ve Sürdürülebilirlik' ve 'Daha Akılcı Düzenlemelere Doğru' başlıkları altında gruplandırılan 4 ana eksende tartışılacak."

Forum boyunca 4'ü genel 18'i eş zamanlı olmak üzere 22 oturum gerçekleştirileceğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ayrıca iki özel nitelikli genel oturum daha yapılacak, bunlardan birisi Afrika ülkelerini de kapsayan gelişmekte olan ülkelerdeki düzenleme arayışlarına odaklanacak. Bu oturumda, çeşitli boyutlarıyla bu ülkelerdeki mevcut düzenleyici çerçeve ve yatırım ikliminin tartışılacak. Diğer özel nitelikli genel oturum ise bu yıl ülkemizin G20 dönem başkanı olması sebebi ile tasarlandı. Gelişmiş ülkelerin enerji ve enerji düzenlemesine ilişkin politikaları ve vizyonları ile ülkemizin G20 enerji gündemindeki konular bu oturumda ele alınacak. Forum boyunca gerçekleştirilecek oturumlarda 39 ülkeden 31’si kadın 119 moderatör ve konuşmacı yer alacak."

EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye'nin enerji sektöründe yaşadığı deneyim ve kazanımlara da değinerek, "Siyasi otoritenin desteği ve ekonomide sağlanan istikrar ile sektörümüz son 12 yılda eşine az rastlanır bir dönüşüm ve gelişim süreci yaşadı. Kamu ve özel sektörün işbirliği ile ekonomik, toplumsal ve en önemlisi zihinsel çok sayıda engeli aştık. Enerji sektöründe el birliği ile bir devrim gerçekleştirdik" dedi.

Enerji piyasaları ve içerisindeki oyuncuların, esasen tüketiciler için var olduğuna inandıklarını, dolayısıyla yaptıkları düzenlemelerde tüketicilerin menfaatlerini sürekli gözettiklerini anlatan Yılmaz, ancak bunun için de tüketicilere hizmet veren piyasa oyuncularının sürdürülebilirliğini sağlamak gerektiğini dile getirdi.

İyi çalışan piyasa oyuncularının, çalışmalarının karşılığını aldığı bir düzenleyici çerçeve ve piyasa yapısı kurmaya çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Gururla ifade etmek isterim ki Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 15 yıla yaklaşan deneyimi ile enerji piyasalarının serbestleştirilmesi ve düzenlenmesinde artık uygulamaları takip edilen bir Kurum haline geldi. İçinde bulunduğumuz her uluslararası platformda aktif rol alıyoruz. Kurum olarak liberal, rekabetçi ve şeffaf bir piyasa için kararlıkla çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destekleri için teşekkür eden Yılmaz, "3,5 yıl önce enerji dünyasının olimpiyatları olarak kabul edilen bu organizasyonun ev sahipliği için yola çıktığımız andan itibaren bizi desteklediniz. Adaylık sürecinde desteğinizi, Başbakan olarak bizzat kaleme aldığınız mektupla gösterdiniz. Nihayetinde de bu Forumu, himayelerinize aldınız. Bugün bu toplantıyı zat-ı devletlerinizin katılımıyla gerçekleştiriyor olmanın gururunu ve ayrıcalığını yaşıyoruz" diye konuştu.