Yaban hayvanlarının "şifacısı"

Hakkari'nin Yüksekova Belediyesinde görevli veteriner Hekim Kaçan, aralarında nesli tükenme tehlikesi altında olan porsuk ve kaya kartalının da bulunduğu birçok yaban hayvanını tedavi edip doğaya saldı - Veteriner Kaçan:- "Bize gelen hayvanlara yabani ols
Yaban hayvanlarının "şifacısı"

HAKKARİ (AA) - SAYİM HARMANCI - Hakkari'nin Yüksekova Belediyesinde görevli veteriner Hekim Kaçan, yaralanan ve hastalanan birçok yaban hayvanını tedavi ederek sağlığına kavuşturuyor.

Doğada bilinçsiz avcıların hedefi olan veya yeterince beslenemediği için bitkin düşen birçok hayvan, veteriner Hekim Kaçan tarafından tedavisi yapılıp yaban hayatına salınıyor.

Belediye Hayvan Tedavi Merkezi'nde görevli Kaçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işe başladığı ilk günden beri aralarında nesli tükenme tehlikesi altında olan porsuk ve kaya kartalının da bulunduğu birçok yaban ve sokak hayvanını tedavi ettiğini söyledi.

Bölgede nadir görülen türlerle de sık sık karşılaştıklarını anlatan Kaçan, şöyle dedi:

"İlk yılda yaralı bir vaşak geldi. Sonrasında porsuk, tilki, balıkçıl kuşları, farklı yabani kuşlar getirildi. Tedavi edebildiğimizi burada kliniğimizde başarılı bir şekilde tedavi ettik, doğal yaşam alanlarına bıraktık. İmkanlarımızın el vermediği yaralı hayvanlarımızı da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanlarını Koruma Derneğine gönderiyoruz, orada tedavileri yapılıyor."

Kliniğe 3 yeni kuş getirildiğini belirten Kaçan, bunlardan yaralı şahinin kanadına dikiş attıklarını aktardı.

Tedavisini yaptıkları hayvanlara gerekli vitamin ve mineral desteği sağladıklarını ifade eden Kaçan, şunları kaydetti:

"Burada ilk defa arı kuşu ile karşılaştım. Onun da kanadında yine yara vardı. Ona da uygun tedaviyi uyguladık. Sonrasında gelen balıkçıl kuşu ise şu an kanadı tamamen kırılmış, açık yarası var. Bunu Van'a göndereceğiz. Ön tedavisini yaptık. Bugüne kadar sayısız yabani hayvanın tedavisini üstlendik ve bunları doğal yaşam alanlarına bıraktık. Bu yüzden de ayrıca mutluyuz.

Bize gelen hayvanlara gerek yabani olsun, gerekse sokak hayvanı olsun öncesinde tedavi uyguluyoruz, tedaviden sonraki süreci de yine biz üstleniyoruz. Bunların gerekli bakımı, beslenmesini her gün takip ediyoruz. Hayvanlarla vakit geçirmek, tedavi etmek, bakımlarını üstlenmek benim için güzel bir şey."

Bazı hayvanları evine götürüp beslenmesine yardımcı olduğunu ifade eden Kaçan, "Özellikle evde beslediğim balıkçıl kuşu vardı, yavru kuşlar vardı. Vatandaşlara çağrımız yaralı halde buldukları her hayvanı bize getirsinler. Biz şartsız, koşulsuz, ücretsiz bütün hayvanlara bakıyoruz. Doğamıza sahip çıkalım, yabani ve tüm hayvanlara sahip çıkalım. Hepsi can dostlarımız." diye konuştu.

Kaynak: