Yağışlar hububatta verimi olumsuz etkiledi

Türkiye'nin özellikle batı bölgelerinde Haziran ayında etkili olan yağışların, ''kök çürüğü'' ve ''pas hastalığı''na yol açması nedeniyle hububat veriminde düşüş yaşandığı bildirildi.
Yağışlar hububatta verimi olumsuz etkiledi

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen yıl 19 milyon ton civarında gerçekleşen buğday üretiminin, bu yıl 22 milyon ton olarak beklendiğini söyledi.

Geçen yıl ciddi kuraklık yaşandığını ve üretimin bir önceki yıla oranla düştüğünü belirten Şen, bu yılki verim artışını geçen yılla kıyaslamanın doğru olmayacağını kaydetti.

Şen, Haziran ayındaki yağışlar nedeniyle hububat veriminde duraklama meydana geldiğini dile getirerek, "Adana ve Gaziantep bölgelerinde arpa ve buğdayda verim artışları çok güzel. Batı bölgelerinde ise son yağışlar nedeniyle ciddi verim düşüşleri gerçekleşti.

Arpalarda kararma ve yatmalar meydana geldi. Kaliteyi de ürünü biçmeden bilemiyoruz. Mayıs'ta beklediğimiz yağışlar Haziran'a kaydı. O yağışlar Mayıs ayında olsaydı hem verim artışı olacaktı hem de ürünlerimiz zarar görmeyecekti" diye konuştu.

- İç Anadolu'da 25 bin üretici TARSİM'e başvurdu

İç Anadolu Bölgesi'nde buğday hasadının tam olarak başlamadığını dile getiren Şen, şunları kaydetti:

"Aşırı yağışlar nedeniyle İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde başta olmak üzere, Türkiye'nin birçok ilinde başlıca tarım ürünlerinde zarar oluştu. Özellikle Ankara, Eskişehir, Konya, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Yozgat, Afyonkarahisar ve Çorum başta olmak üzere birçok ildeki ürünler aşırı yağış ve dolu nedeniyle zarar gördü. Yağmurun arkasından esen rüzgar buğdayları yatırmıştır. Sebzeler de bu yağış ve doludan çok etkilenmiştir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde buğday ve arpa başta olmak üzere birçok ürün doludan dolayı adeta yok oldu. Şu ana kadar Tarım Sigortaları Havuzu'na (TARSİM) İç Anadolu Bölgesi'nde 25 bin üretici, dolu zararı nedeniyle başvurdu. Yine bu bölgede 79 ekip zarar çalışmaları yapmaktadır.".