Yakın korumalığa adanmış çeyrek asır

Bosna Hersekli polis Almir Seta, yaklaşık çeyrek asırdır yaptığı yakın korumalık mesleğinde çok sayıda devlet başkanı, bakan ve dini liderin Bosna Hersek'e yaptığı ziyarette görev aldı- Neredeyse ömrünün yarısını yakın koruma olarak geçiren 49 yaşındaki S
Yakın korumalığa adanmış çeyrek asır

SARAYBOSNA (AA) - VESNA BESİC - Hayatının neredeyse yarısını yakın koruma olarak geçiren Bosna Hersekli polis Almir Seta, yaklaşık çeyrek asırdır yaptığı mesleğinde çok sayıda devlet başkanı, bakan ve dini liderin Bosna Hersek ziyaretlerinde görev aldı.

Kurulduğundan beri Bosna Hersek Polis Koordinasyon Müdürlüğünde yakın koruma olarak görev yapan 49 yaşındaki Seta, bugüne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan eski ABD Başkanı Bill Clinton'a, Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Papa Franciscus'a kadar birçok önemli şahsiyetin Bosna Hersek ziyaretinin güvenli bir şekilde geçmesi için çalıştı.

"Yeniden dünyaya gelsem, yeniden bu işi seçerdim." diyen Seta, 22 yıldır yaptığı bu mesleği hayatı olarak görüyor.

AA muhabirine konuşan Seta, yakın korumalığa başlamadan önce polis olarak çalıştığını belirterek, "Mesleğimi değiştirmeyi hiç düşünmedim. Polislik ve yakın korumalık benim hayatım." diye konuştu.

Yakın korumalığı dünyanın en iyi mesleği olarak gördüğünü kaydeden Seta, "Mesleğimi bir iş olarak görmüyorum, aksine onu yaşıyorum. Eşim ve çocuklarımdan aldığım destek, mesleğimde ilerlememe büyük katkı sağlıyor." dedi.

- "Yeniden dünyaya gelsem, yeniden bu işi seçerdim"

Seta, korumalığın getirdiği tehlikelerin farkında olduğunu belirterek, korkunun insanı sürekli her şeye hazır hissettirdiğini söyledi.

Bosna Hersek'i ziyarete gelen çok sayıda devlet başkanı, başbakan, bakan ve dini liderin koruma ekibinde yer aldığını kaydeden Seta, "Ben aslında bir anlamda ülkemi de temsil ediyorum. Bu görev benim için bir şeref. İnsanların canlarını size emanet ettiği an, aslında bu mesleğin zirvesi. Ülkemizi ziyaret edenlerin memnun ve sorunsuz ayrılması ise en güzel his." dedi.

Seta, meslektaşlarının kendisine "William Shakespeare" lakabını taktığını söyleyerek şunları kaydetti:

"Meslektaşlarım arasında muhtemelen sadece ben İngiliz edebiyatçı Shakespeare'in eserlerini okuyorum. Aynı zamanda bisiklete de biniyorum. Polis Motorsiklet Kulübünün de üyesiyim. Eşimle tango yapıyoruz. Bunlar benim iş dışındaki diğer yüzüm."

Koruma ekibinde görev alacağı kişinin önce öz geçmişini okuduğunu ve göreve böyle hazırlanmaya başladığını aktaran Seta, "Yeniden dünyaya gelsem, yeniden bu işi seçerdim." dedi.

Emekliliğine 3-4 yıl kaldığını anlatan Seta, "20 yaşında bir oğlum var. O bu işe ilgili değil. Başka bir alana yöneldi. Ama 13 yaşındaki kızım babasının izinden gitmek istiyor. O da bir yakın koruma olacak." ifadelerini kullandı.

- Zorlukları bulunan bir meslek

Bosna Hersek Polis Koordinasyon Müdür Yardımcısı Ivica Bosnjak da kurum olarak ülkenin farklı düzeylerindeki polis teşkilatları ve uluslararası kurumlarla ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Öncelikli görevlerinin Bosna Hersek'i ziyaret gelen üst düzey yetkililerin güvenliğini sağlamak olduğunu ifade eden Bosnjak, 18 ile 35 yaş aralığında olan ve hem fiziksel hem de psikolojik açıdan kendini hazır hisseden herkesin yakın koruma olabileceğini aktardı.

Bosnjak, yürüttükleri çalışmalar sonucunda çok sayıda tebrik mesajı aldıklarını belirterek yakın korumanın zorlukları bulunan bir meslek olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: