Yaklaşık 5 asırlık cami 4 yıl aradan sonra ibadete açıldı

Yaklaşık 5 asırlık cami 4 yıl aradan sonra ibadete açıldı

Çankırı'da Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Sultan Süleyman Camisi, 4 yıl süren restorasyonun ardından teravin namazı ile hizmete açıldı.

Mimar Sinan'ın kalfası Sadık usta tarafından 30 yıl süren bir çalışmanın ardından tamamlanan cami, 1558 yılında hizmete açıldıktan sonra kentin simgelerinden biri haline geldi. Yaklaşık 4 yıl önce kapsamlı bir restorasyona alınan cami, bugün kılınan ilk teravih namazı ile yeniden hizmete açıldı. Çankırı'nın birçok noktasından insanlar, ilk teravihi burada kılmak için camiye akın etti.

Çankırı Müftü Yardımcısı Dr. Abdullah Sağır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun bir aranın sonunda caminin tekrar ibadete açıldığını kaydetti.

Caminin Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığını belirten Sağır, "Bu cami yaklaşık 500 yıldır halkımıza hizmet veriyor. İnşallah bundan sonra da daha nice yıllar hizmet verecek." dedi.

Sultan Süleyman Cami Yaşatma Derneği Başkanı Hayri Demiray da caminin kentin simgelerinden biri olduğunu kaydetti.

Bir hasretin sona erdiğini belirten Demiray, "4 yıldır hasretle cami açılışını bekliyorduk. Çok şükür bu hasret bugün sona ererek camimiz açıldı" diye konuştu.

Restorasyonun orjinaline uygun olarak yapıldığını aktaran Demiray, "Büyük Cami olarak da bilinen camimiz orjinaline uygun olarak çok güzel bir şekilde restore edildi. Altta kalan kök boyalar yeniden çıkartıldı. Bundan sonra da Çankırılılar burada ibadetini yapacak." ifadelerini kullandı. 

"500 yıllık camiyi yeniden kazandık" diyen Demiray, restorasyon çalışmalarında 5 milyonun üzerinde para harcandığını belirtti.