"Yalnız pedal" yollarda

"Yalnız pedal" yollarda

Tekirdağ'da yaşayan 50 yaşındaki coğrafya öğretmeni Gülşen Kurt, kadınların şehirler arası yollarda, her tür trafik koşulunda rahatça bisiklet kullanabileceğini ispat etmek için okullar tatil olunca yollara düştü.

Kıyı şeridini izleyerek Tekirdağ'dan Adana'ya varmayı planlayan ve geçen 1 Temmuz'da İzmir'e gelen Kurt, sonraki hedefinin bisikletiyle Çin'e gitmek olduğunu söyledi.

 

Tekirdağ'dan bisikletiyle başladığı yolculuğuna Erdek, Bandırma, Susurluk, Balıkesir, Akhisar, Manisa güzergahını izleyerek geldiği İzmir'de mola veren Kurt, seyahatinin amacını AA muhabiri ile paylaştı.

 

Seyahatini İzmir'den sonra kıyı kıyı dolaşacağı Aydın, Muğla, Fethiye ve Antalya üzerinden Adana'da bitirmeyi planlayan Kurt, yaptığı araştırmalar neticesinde bu kadar uzun mesafeyi bisikletle tek başına giden tek kadın olduğunu öğrendiğini belirtti. 

Amacının her koşulda ve şehirler arası yollarda da kadınların tek başına bisiklet sürebileceğini, bisikletle seyahat edebileceğini kanıtlamak olduğunun altını çizen Kurt, "Kadınların da trafikte rahatça bisikletle seyahat edebileceğini kanıksar duruma getirmek istiyorum." dedi. 

Tek başına yola çıktığı için kendisini "yalnız pedal" olarak tanımladığını anlatan Kurt, toplumdaki belli kalıpları yıkmak için bu uzun yolculuğa çıktığını dile getirdi. 

Kurt, "Belirli bir yaştan sonra toplum insanları atıl duruma getiriyor. Otur torun bak, örgü ör. Öyle bir şey yapmak zorunda değiliz. Çok da güzel yaşlanabiliriz. Kaliteli ve güzel yaşlanmak istiyorum. Güzel şeyler yaparak yaşlanmak istiyorum." diye konuştu.

- "Yokuş çıktığımda öz güven patlaması oluyor"

Bisiklet sürmeyi bir yaşam felsefesi haline getirdiğine işaret eden Kurt, bu sayede kendisini çok daha iyi hissettiğini vurguladı.

Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seyahat etmeyi çok seviyorum. Bir süre evde oturursam çürüyormuşum hissi geliyor. Bisikletle çıktığında her şeyden kopuyorsun, düşünme imkanı buluyorsun ve beynin çok fazla şey üretiyor. Belki dışarıdan bakan için eziyet gelebilir. Ama bisikletle özellikle yokuş çıktığımda bende inanılmaz bir öz güven patlaması oluyor. "Ben çıktım" diyorsun. İnerken onun verdiği rahatlık geliyor. Bisiklete biraz tutkuyla bakmak lazım. 60 yaşında da bisiklete bineceğim. Bir sonraki hedefim bisikletle Çin'e gitmek. Çöllerden geçmek istiyorum. Bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor insana."

Son 3 yıldır okula bisikletle gidip geldiğine dikkati çeken Kurt, "Bisiklet doğa dostu bir araç. İnsan bisiklet sürdüğünde doğaya en yakın ve zararsız oluyor." ifadesini kullandı.

- "Sağlık ocağında sedyede uyudum"

Yolculuk sırasında her seferinde farklı yerlerde konaklayan Kurt, çıktığı bisiklet yolculuğuna pek çok kişinin olumsuz yaklaştığını söyledi. 

İnsanlardan "Başına bir şey gelirse" sözünü çok duyduğunu belirten Kurt, insanların kafalarındaki korku kadar abartılacak bir şey olmadığını, turist sanılmamak için bisikletine Türk bayrağı astığını dile getirdi.

Hava kararmak üzereyken girdiği Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki Ümiteli köyünde insanlar tarafından güler yüzle karşılandığına aktaran Kurt, şunları kaydetti:

"Tesadüf eseri girdiğim bir köydü. Muhtarla tanıştım. Köy kahvesine gittik. Kahvehanenin sahibi kadındı. Köye bisikletle bir kadın gelmiş. Hiç tuhaf bakmadılar. Misafirhane sordum. Çok iyi değil dediler. Kimsenin evine gidip rahatsız etmek de istemedim, o gece sağlık ocağında sedyede uyudum. Günde 60-70 kilometre bisiklet sürünce güzel bir uyku çekiyorsun."

Herkesi bisiklete binmeye davet eden Kurt, yollarda bisiklete binen kişi sayısı arttıkça bisiklet yollarına olan ihtiyacın da artacağına ve yolların yapılacağına inandığını vurguladı.

Kurt, bisiklet yolculuğunu 2 bin 500 kilometre pedal çevirdikten sonra tamamlamayı hedeflediğini sözlerine ekledi.