Yanan alanlar aynı yıl ağaçlandırılıyor

Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar kapsamında yangından dolayı zarar gören alanlar aynı yıl içinde ağaçlandırılarak, orman varlığının yok olmasına izin verilmiyor.
Yanan alanlar aynı yıl ağaçlandırılıyor

Orman yangınlarıyla mücadalede özellikle son 10 yılda dünya genelinde takdir edilen başarılara imza atan Türkiye, orman yangınlarıyla mücadelesini, yangın sonrasında da sürdürerek, zarar gören ormanlık alanları aynı yıl içinde ağaçlandırıyor.

AA muhabirinin Orman Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye 1999 yılındaki 20,2 milyon hektar olan orman varlığını, sürdürülenağaçlandırma çalımaları ve orman yangınlarıyla etkin mücadeleyle 2015 yılı sonu itibarıyla 22,3 milyon hektara çıkarmayı başardı.

Orman varlığının artırılmasında, sürdürülen ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra orman yangınıyla çok yönlü olarak verilen mücadele de etkin rol oynadı. Orman yangınlarına karşı verilen hızlı ve etkin müdahaleyle yangından etkilenen orman sahası miktarında önemli ölçüde düşüş gözlenirken, bu mücadelenin yangın sonrası dönemi kapsayacak şekilde ağaçlandırma çalışmalarıyla sürüdürülmesi de orman varlığının azalmasının önüne geçti.

Orman Genel Müdürlüğünce yanan ormanlık sahalarda, söndürme çalışmalarının hemen ertesinde 24 saat içinde doğal gençleştirme, suni gençleştirme, rehabilitasyon ve ağaçlandırma programlarına tabi tutulan sahaların yeniden orman varlığı olarak kazanılması yoluna gidildi.

Manisa'daki yanan alan 24 saatte dikime hazırlandı

Orman varlıklarının korunmasında, Manisa'da önceki hafta Yunusemre ilçesi Akgedik mevkisinde çıkan 11,5 hektar alanda etkili olan yangın, öne çıkan örneklerden oldu.

Şiddetli rüzgara rağmen 8 helikopter, 2 amfibi uçak, 57 arazöz ve 8 su ikmal aracıyla müdahale edilen yangın, hızlı ve etkili müdahaleyle tüm olumsuz koşullara rağmen 15 dakika gibi kısa bir sürede kontrol altına alınabildi ve yanan sahalar, 24 saatlik sürede dikim mevsiminde ağaçlandırma için hazır hale getirildi.

Manisa Orman İşletme Müdürü Yaprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarıyla mücadelelerinin söndürme işlemiyle sona ermediğini, yanan sahaların ağaçlandırılmasıyla devam ettiğini ifade etti.