"Yangına müdahale süresini 15 dakikadan aşağıya çektik"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey:- "Bu sene yangına müdahale süresini 15 dakikadan aşağıya çektik. Bu süreyi yangına hassas bölgelerde13-14 dakikaya indirdik. Yangına müdahale süresinin kısalığı, yangın başına düşen orman alanı miktarının da aynı oranda
"Yangına müdahale süresini 15 dakikadan aşağıya çektik"

AFYONKARAHİSAR (AA) - Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Bu sene yangına müdahale süresini 15 dakikadan aşağıya çektik. Bu süreyi yangına hassas bölgelerde13-14 dakikaya indirdik. Yangına müdahale süresinin kısalığı, yangın başına düşen orman alanı miktarının da aynı oranda düşmesine sebep oldu." dedi.

Karacabey, Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen "Orman Genel Müdürlüğü 2019-2021 Dönemi Döner Sermaye Bütçesi" hazırlık toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, 179 yıllık çok disiplinli ve çalışkan bir kurum olan genel müdürlüğün birçok alanda örnek gösterildiğini söyledi.

Uzun yıllar neticesinde elde edilen bu başarının yeterince anlatılamadığını belirten Karacabey, kurumlar için tanınıyor olmanın önemine dikkati çekti.

- "81 milyonun hayatına dokunan bir kurumuz"

Orman teşkilatının yaptığı işlerin sadece kurumu etkilemediğini, öncelikle 22 bin 600 orman köylüsünü ilgilendirdiğini hatırlatan Karacabey, "Bunun yanında bu ülkede yaşayan 81 milyonun hayatına dokunan bir kurumuz. Diktiğimiz her fidan onlar için temiz hava oluyor. Sağlıklı içme suyu olarak geri dönüyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminde iki bakanlığın birleşmesiyle devasa büyüklükte bir bakanlık ortaya çıktı. Bununla birlikte ortaya çıkan dezavantajların avantaja çevrilmesi için çalışmalıyız." diye konuştu.

Karacabey, 2017 yılı rakamlarına göre 1 milyar dolarlık orman emvali ithalatı yapıldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yüzde 30'u ormanlarla kaplı. Ülkemizin üçte birinin topraklarının tapusu Orman Genel Müdürlüğünde ama biz bu kadar imkan varken, dışarıdan 1 milyar dolarlık odun ithalatı yapmışız. Bunu en azından kendime izah etmekte güçlük çekiyorum. Bu demek değil ki 'ormanlarımızı talan edelim, keselim, biçelim'. Gittiğimiz yerlerde hala bakıma çok ihtiyacı olan orman sahaları var. Bu sahaların bakım ve iyileştirilmesi için önümüzdeki engeller kaldırıldı. Bu ormanlara bir an önce bakım yapmamız lazım. 2023 yılında hedeflediğimiz, ormancılık sektörünün 23 milyar dolar ihracata katkısını gerçekleştirmemiz gerekiyor."

- "5 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmeliyiz"

Hollanda ve İtalya gibi ülkelerin çok ciddi anlamda fidan ihracatı yaptığına işaret eden Karacabey, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hemen yanı başımızdaki Türk Cumhuriyetlerine Avrupa'dan fidan gönderilirken, biz maalesef bu konuda geride kalmışız. Odun dışı ürün olarak tabir ettiğimiz, ekolojik ürünlerin dünyada 115 milyar dolar piyasası var. Türkiye Kıta Avrupasından fazla bitki türüne sahip diye övünüyoruz ama bunları değerlendiremiyoruz. Ormancılığı sadece ağaç kesip, odun satmak ağırlıklı düşündüğümüz için, bu tür ürünlerin ekonomik değerinin farkında olmamışız. Bundan sonra bu alandaki 5 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmeliyiz."

- "Son yılların en iyi rakamları oldu"

Hava şartlarının da yardımı ile orman yangınları açısından 2018 yılının sevindirici şekilde gerçekleştiğini ifade eden Karacabey, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hakikaten çok başarılı bir orman yangınları sezonu geçirildi. Tabii bunda 'sadece hava şartları iyiydi, başarılıydık. Hava şartları iyi olmasa başarılı olmazdık' sonucu çıkarılmasın. Kesinlikle orman teşkilatındaki arkadaşlarımızın başarılı, özverili çalışmalarıyla kazasız, belasız sıkıntısız bir sene olarak atlattık 2018 yılını. Bu sene hem çıkan yangın sayısı azdı hem de yangın başına düşen alanda son yılların en iyi rakamları oldu. Bu sene yangına müdahale süresini 15 dakikadan aşağıya çektik. Bu süreyi yangına hassas bölgelerde13-14 dakikaya indirdik. Yangına müdahale süresinin kısalığı, yangın başına düşen orman alanı miktarının da aynı oranda düşmesine sebep oldu. Bu sene yangın başına düşen alan 2,6 hektar olarak gerçekleşti. Gerçekten başarılı bir istatistik ortaya çıktı. Bölgemizde en başarılı ülke olarak görünüyoruz."

Kaynak: