Yangında "can kurtaran" pencere korkuluğu üretti

Yangında "can kurtaran" pencere korkuluğu üretti

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sürmen, binalarda önünde korkuluk bulunan pencerenin yangın anında sensörle açılmasını sağlayarak tahliyeyi kolaylaştıran sistem geliştirdi.

Sürmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangında dışarı çıkamayan insanların pencere korkulukları önlerinde ölmesinin kendisini çok üzdüğünü ve 1980'li yıllarda meydana gelen bir yangın sonrası bir sistem geliştirmeye karar verdiğini söyledi.

Gazete haberlerinden öğrendiğine göre, pencere korkuluğu nedeniyle evden çıkamayarak yanan kişiyi unutamadığını belirten Sürmen, "Bu durum beni çok etkiledi ve aşağı yukarı 15 yıl kadar aklımda döndü dolaştı. 1990'ların ortalarında bununla ilgili proje geliştirmeye karar verdim ancak ürün haline getirmek de yine bir o kadar zaman aldı" dedi.

İnsanları ölümden kurtarabilecek çok basit bir aparat geliştirdiğini dile getiren Sürmen, "Sistem, pencere korkuluğu hizasında duvara geçirilmiş amortisöre benzeyen silindir aparat. Çok basit olan bu aparat, içeriden elle açılabilir ve dışarıdan da korkuluğa bağlı. Korkuluğun diğer tarafı aynı kapı menteşesi gibi yapıldı. Yangın anında içeriden bir kolu çevirmek suretiyle pencere korkuluğunun açılmasını sağlayabilecekler. İçeride panik halinde olan, yaşı küçük ya da yaşlı olduğu için açamayacak durumda olanlar varsa evin içindeki duman veya sıcaklık sensörüyle de otomatik olarak çalışması mümkün olabilecek" diye konuştu.

Sürmen, bu aparatın prototipini imal etme ve patent süreci bitmeden 15 Ocak 2014'te Çorum'da 4, 10 Ocak 2015'te Rize'de 2 ve son olarak geçen ay Antalya Kepez'de yine 2, daha önceki başka yangınlarda 3 olmak üzere 11 kişinin pencere korkulukları yüzünden öldüğünü belirtti.

Yangın çıkan binalarda insanların pencere kenarına kadar gelip kendilerini kurtarmak için bilinçli çaba sarf ettiğini söyleyen Sürmen, "Bu demektir ki sıcaklık veya duman sensörü olmasa da elle rahatlıkla kendilerini kurtarabilecekler. O zaman da zaten mekanizma çok basit ve ucuz hale geliyor. Seri üretime geçilirse tanesinin 50 lira civarında olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Yangınla ilgili mevzuatta zorunlu kılınsın"

Prof. Dr. Ali Sürmen, geliştirdiği sistemin pencere korkuluğu bulunan yapılar için yangınla ilgili mevzuata zorunluluk olarak konulmasını istedi.

Zorunlu tutulursa sanayicilerin bu sisteme sahip çıkacağını kaydeden Sürmen, "Sanayide ticari kaygılar her zaman vardır. Onun için yangın mevzuatına birinci katlardaki pencerelere korkuluk takılması halinde böyle bir mekanizmanın da yapılması zorunluluğu getirilirse beş yıl içinde Türkiye’de 15 milyon adede yaklaşan bir piyasası olacağını öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Ürün için uluslararası patent başvurusunda bulunduklarını aktaran Sürmen, geliştirdiği aparatın diğerlerinden mekanizma olarak çok daha basit ve elektronik fonksiyonlar içerdiğini sözlerine ekledi.