İshak Orhan

İshak Orhan

Yani bilgiçlik taslamayın!

Yani bilgiçlik taslamayın!

Bilgili olun ama lütfen çokbilmiş olmayın.
 
Değerli kardeşlerim.
 
Bir toplulukta bir kişi konuşurken hemen sözü ele alan ve ağzına geleni söyleyen, susmayan bir kişi varsa, işte o kişi en sevilmeyen kişidir. Mesela;
 
Bir kişi sigara içiyor, o kişi hemen sigaranın zararlarından konuşmaya başlar ve sigara içen kişinin günde 1 paket yerine 2 paket sigara içmesine sebep olur.
 
Yine, kilolu birisi varsa ona hemen neler yapacağından söz açar ve o kişinin iyice moralini bozar, yeme dediklerini ısrarla yemeye başlar.
 
Kendilerine sorulmadığı halde, bu ve benzeri konuşmaları yapan kişiler çok bilmiş kişilerdir. Ancak o konularda sizin fikriniz sorulursa konuşun, değilse susun. Böylece insan gibi davranmış olursunuz. Değilse hem o kişilerin hem de o toplulukta bulunanların nefretini kazanırsınız.
 
Çocuğu olmayan birisine hemen konuşmaya başlarlar. Şu doktora gittin mi, şunu bunu yaptın mı, vb. Sana ne kardeşim. O kişi zaten neyin ne olduğunu biliyor. Bilmiyorsa sana sorar zaten. Gönlü kırık. Bir de sen niye gönlünü kırıyorsun?
 
Veya bazıları hemen ilk karşılaşmalarında ve tanışmalarında kaç çocuğunuz var diye sorarlar? Haydi çocuğu yok veya olmuyorsa, işte bu durumda yıkılırlar. Onları yıkmaya ne hakkınız var?
 
İşte bütün bunlar da kul hakkıdır. Lütfen dikkatli olalım.
 
Ancak birisi gelir de evinizin içinde sigara içecek olursa, ona balkonu gösterebilirsiniz. Bu kabalık değil. Onun sigarasından siz de zarar göreceğiniz için o kişiyi uyarmak sizin hakkınız. Böyle durumda sizi seven kişi size gücenmeyecektir. Gücenirse o kişi zaten dost değildir. Dost sizin yanınızda kapalı yerde sigara içmeyen kişidir. 
 
Sözü uzatmak istemiyorum. Lütfen kendinizi bir şey sanmayın. Ve sizden bir şey talep edilmeden konuşmayın.
 
SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR