'Yanlış düşünceler, sömürgecilerden fazla tahrip ediyor'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Müslümanlar arasında ortaya çıkan yanlış düşünceler, sömürgecilerden daha fazla tahribata zemin hazırladığını söyledi.
'Yanlış düşünceler, sömürgecilerden fazla tahrip ediyor'

 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Sudan İrşat ve Evkaf Bakanı El-Fatih Tac es-Sir'le bir araya geldi.

Görmez, Hartum'daki temasları çerçevesinde İrşat ve Evkaf Bakanlığını ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada, bölgede yaşanan sorunlara değinen Görmez, "Afrika’daki 200 yıllık sömürge düzeni İslamı ortadan kaldıramadı. Ancak korkarım ki son dönemde Müslümanlar arasında ortaya çıkan yanlış düşünceler, sömürgecilerin yaptıklarından daha fazla tahribata yol açabilme imkanına zemin hazırlayacaktır" dedi.

İslam tarihinde 4 zorlu dönem olduğunu dile getiren Görmez, şöyle devam etti:

''Birinci zor dönem Hz. Osman'ın katledilmesiyle başlayan 'fitne' dönemiydi, ikinci zor dönem,  'Moğol istilası ve Haçlı seferleri' evresiydi, üçüncüsü ise 'Sömürgecilik' dönemiydi. Bugün yaşananlar ise ihtilafın derinleşmesi, savaş ve şiddetin Müslümanların kendi aralarında gerçekleşmesidir. Bugün Bağdat’ta, Suriye’de, Yemen’de Afrika’nın belli merkezlerinde, Filistin’de dünyanın bir çok bölgesinde büyük musibetler yaşanmaktadır. Müslümanların birbirlerini tekfir etmeleri, tekfir edilenlere karşı uyguladıkları şiddeti cihat olarak görmeleri kabul edilebilir bir durum değildir. Bu durum, batıdaki İslamafobia'yı da derinleştirmektedir. Bu sorunları aşmak için ilim adamlarına, dini müesseselere, üniversitelere çok büyük görevler düşmektedir.''

Sudan halkına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamını ileten Görmez, Sudan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Türk halkı en zor zamanında 100 sene önce Sultan Ali Dinarın Türk halkına yaptığı yardımı unutmamıştır ve hiçbir zaman unutmayacaktır. Sudan kökenli Kara Musa'nın hizmetleri de unutulmamıştır. Türkiye ve Sudan ezeli iki kardeş ülkedir. İki milletin, iki halkın yüreklerini, kalplerini, tarihlerini ve kültürlerini birleştiren çok sayıda müşterek noktamız bulunmaktadır."