Yapay zekâ iklim krizinden daha tehlikeli olabilir

Yapay zekanın babası" olarak nitelendirilen eski google mühendisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın (AI) ortaya çıkışının, insanlık için iklim değişikliğinden "daha acil" bir tehdit oluşturabileceğini söyledi.
Yapay zekâ iklim krizinden daha tehlikeli olabilir

Eski Google çalışanı ve "Yapay zekânın babası" olarak nitelendirilen Geoffrey Hinton, yapay zekânın oluşturduğu tehditlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hinton, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğini değersizleştirmek istemediğini fakat yapay zekânın insanlık için iklim değişikliğinden "daha acil" bir tehdit oluşturabileceğini söyledi. İklim değişikliği söz konusu olduğunda yapılması gerekenleri önermenin "çok kolay" olduğunu vurgulayan Hinton, “Ancak, yapay zekâ için ne yapmamız gerektiği hiç de net değil." dedi.

Hinton şu anda, makinelerin gezegenin kontrolünü ele geçirmesi durumunda yapay zekânın oluşturacağı olası tehditlerle ilgili endişelerini açıkça savunan sayısı giderek artan teknoloji liderleri arasında yer alıyor. Kısa bir süre önce Google'daki görevini bıraktığını açıklayan Hinton, bu kararı yapay zekânın sunduğu riskler konusunda uyarıda bulunabileceği bir platform oluşturabilmek amacıyla aldığını söylemişti.

ChatGPT'nin üreticisinden yapay zeka uyarısı: Yavaşlatmamız gerekebilir

OpenAI CEO'su Sam Altman da, yapay zekanın çalışanların yerini alma, "dezenformasyon" yayma ve siber saldırılara olanak sağlama potansiyeline sahip olduğu konusunda geçtiğimiz günlerde uyarılar yapmıştı.

Altman, şirketinin GPT-4 adlı en son dil modelini açıklamasından iki gün sonra ABC News'e yaptığı açıklamada, "Yapay Zeka konusunda dikkatli olmalıyız. Chat CPT-4 çeşitli profesyonel ve akademik ölçütlerde insan düzeyinde performans sergiliyor. Bu modellerin özellikle büyük ölçekli dezenformasyon için kullanılabileceğinden endişeliyim. Artık bilgisayar kodu yazmakta daha iyi hale geldiklerine göre, saldırgan siber saldırılar için kullanılabilirler" demişti.