Yaralar sarılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen Hatay'da yaraların sarılması için çalışmalar süratle devam ediyor. Şehirde 2509 esnaf, devlet desteğiyle yeniden kepenk açtı. Geçici iş yerleri teslim edilirken, 47 noktada da çalışmaların devam ettiği belirtildi.
Yaralar sarılıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu. 'Asrın Felaketi' olarak tanımlanan depremlerde binlerce insan hayatını kaybederken, yüzbinlercesi de ya yaralandı. Devlet kurumları da depremzedelerin tüm eksikliklerini gidermek için yoğun çalışma yürütüyor. Hızla yeni konutların inşasına başlandı. Enkazın fazla olduğu Hatay'da ise 48 bin 422 iş yerinin yıkıldığı ifade edilmişti.

Esnafın iş yerlerine kavuşması için devlet desteğiyle başlatılan çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hızlandırıldı. Bu iş yerleri ise yapılan kura çekimlerinin ardından esnafa teslim edildi. 2 bin 509 depremzede esnaf, yeniden kepenk açtı. Koordinatör Vali Osman Kaymak, depremde iş yerleri yıkılan esnaf için geçici prefabrik dükkanlar yapıp teslim ettiklerini anlattı.

47 NOKTADA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kaymak, kent genelinde şu anda 3 bin 880 dolayında iş yerinin yapım çalışmalarının sürdüğüne işaret ederek "Bu iş yerlerinden 2 bin 509 esnafa anahtar teslimi yaptık. Bu da aşağı yukarı 1977 dükkan yapıyor. Bazı iş yerlerini 3-4 esnaf kullanıyor. Avukat ve sigortacı gibi, bir dükkanı verdik, 3 avukat, 3-4 sigortacı birden kullandığı için esnaf sayısı fazla. Diğer kalanlar da tamamlanmak üzere. İlimizdeki 47 noktada çarşıların yapımı devam ediyor." dedi.

''KURAYLA BELİRLİYORUZ''

Kaymak, iş yerlerinin çeşitli valilikler öncülüğünde yapıldığını belirterek inşası sürenlerin de ilerleyen dönemlerde tamamlanacağını dile getirdi. İş yerlerinin kalan kısımlarının bayramdan sonra teslim edileceğini söyleyen Kaymak, şöyle konuştu:

''Şu an şehrimizde dükkanların bir kısmı faaliyete geçti. Bir kısmının anahtarını verdik. Şöyle bir sorun yaşıyoruz; anahtarı alan esnafımız hemen dükkanı açamıyor çünkü hazırlık yapması lazım. İşte malzeme yok, tezgah, malzeme, sermaye bulacak.

Bu nedenle belli bir süre veriyoruz. Genelde işlemi şöyle yapıyoruz; öncelikle bir alanın yapım çalışmasına başlayınca bu alanı vatandaşlara duyuruyoruz. 'Şu bölgede şu lokasyonda 300 dükkan yapılacak' diye duyuruyoruz, depremde iş yerini kaybeden ve esnaf kaydı olanlar, bize müracaat edebiliyor. Yani dışarıdan bir kişi gelip buradan dükkan istediğinde ona vermiyoruz. Sayı fazla olduğu için de biz bunları kurayla çekiyoruz.''

KALICI KONUTLAR BAŞLADI

Afetzedeleri konteyner kentlere taşımaya devam ettiklerini söyleyen Kaymak, çadırları kaldırıp depremzedeleri konteynerlere taşımaya başladıklarını ve hızlı bir şekilde konteyner kentlerin kurulduğunu belirtti.

''Hükümetimiz çok sayıda konteyner bağlantısı yaptı. Hak sahibi insanları konteynerlere alacağız' diyen Kaymak, sözlerine şöyle devam etti: ''Arkasından kamu görevlilerinin sorunları çözülmeye çalışılıyor. Kalıcı konutlar başladı. Onlar yapılıyor. Bölgede yaralar hızla sarılmaya çalışılıyor. Devlet güzel çalışmalar yaptı.

''ARTIK İNSANLAR KENDİ HAYATLARINI KURMAYA ÇALIŞIYOR''

Bunları milletle beraber yaptık. Özellikle ben 3 Mart'ta geldiğimde vatandaşlar çadır talep ediyorlardı. Binlerce, yüz binlerce yemek pişirilirdi, şimdi artık azalıyor. Artık insanlar kendi hayatlarını kurmaya çalışıyor, canlanmaya çalışıyor. Biz de hareketliliği görüyoruz. Şehirde hareketliliği görünce çok mutlu oluyoruz. Hep birlikte yaraları saracağız. Biz bundan dolayı bütün kurumlara, hayırseverlere çok teşekkür ediyoruz.''

Etiketler :