Yarım asırlık miras koruma altında

Sultan Selim Camiinde restorasyon ve güçlendirme çalışmaları devam ediyor.
Yarım asırlık miras koruma altında

Konya’nın Karatay İlçesinde Hz. Mevlana’nın türbesinin batısında bulunan ve Osmanlı Sultanı II. Selim tarafından 1558 yılında yaptırılan tarihi Sultan Selim Caminde restorasyon ve güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Türbeönü Meydanı çalışması ile birlikte yürütülen Sultan Selim Camii restorasyonu, 450 yıllık tarihi mirasın gelecek kuşaklara aktarılması bakımından önem taşıyor.

Tarihi taşınmazın korunması ve yıpranmasını önlemek amacıyla yapılan restorasyon çalışmalarının, Konya tarihinde bugüne kadar yapılan en ciddi güçlendirme çalışması olduğu ifade ediliyor.

karatay-450-yillik-miras--(2).jpg

Sultan Selim Camii Tarihçesi;

Selimiye (Sultan Selim) Camii, Konya'nın Merkez Karatay ilçesinde, Mevlana Türbesi ve Dergâhı’nın batısında bulunmaktadır. Cami Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır.

Caminin inşasına 1558 yılında Sultan II. Selim'in şehzadeliği sırasında Konya Valisi iken başlanmış, padişah olduktan sonra da 1570 yılında tamamlanmıştır. Caminin Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Cami 1685 ve 1816 yıllarında onarılmış ve son onarımını Mimar Muzaffer (1881-1920) 1914 yılında tamamlatmıştır. Osmanlı klasik mimari üslubunda olan caminin planı İstanbul’daki eski Fatih Camisi’ne benzemektedir. Kesme taştan yapılan caminin kuzeyinde yuvarlak altı sütunlu ve yedi kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır.  Bu sütunlar birbirlerine kırmızı ve beyaz taştan kemerlerle bağlanmıştır.

İbadet mekânına üç kapıdan girilmektedir. Bunlardan ana giriş kapısı mermerden olup, mukarnas dolguludur. Bu girişin üzerinde tarihsiz bir kitabe bulunmaktadır.

Sağ taraftaki kapıda da “Camideki mümin sudaki balık gibidir, ondan zevk alır”, sol kapıda, “Camideki münafık kafeste bunalan kuş gibidir” anlamında sözler yazılıdır.  İbadet mekânı iki kalın paye üzerine oturmuş oldukça yüksek merkezi bir kubbe ile örtülüdür.  Bu kubbe mihrap önünde yarım bir kubbe ile, yanlarda da üçer küçük kubbe ile desteklenmiştir. İbadet mekânının giriş kapısı ekseninde bulunan mihrabı gök mavisi renkte mermerden mukarnaslı olarak yapılmıştır. Minberi beyaz renkte mermerden olup, taş işçiliğinin güzel örnekleri arasındadır. Caminin son cemaat yerinin sağ ve solunda tek şerefeli iki minaresi bulunmaktadır.

karatay-450-yillik-miras--(3).jpg