Yarım kalan hafızlıkları tamamlıyorlar

Daha önce hafızlığını bitirmiş, ancak zaman içinde unutmuş ya da unutmaya yüz tutmuş kişiler Konya Hafızlar Derneğine gelerek aldıkları derslerle, eğitimlerini tamamlayarak hafızlık belgesi almaya hak kazanıyorlar.
Yarım kalan hafızlıkları tamamlıyorlar

Daha önce hafızlığını bitirmiş, ancak zaman içinde unutmuş ya da unutmaya yüz tutmuş kişiler Konya Hafızlar Derneğine gelerek aldıkları derslerle, eğitimlerini tamamlayarak hafızlık belgesi almaya hak kazanıyorlar.

Konya Hafızlar Derneğine gelen hafız adayları yarım bıraktıkları hafızlık eğitimini tamamlıyorlar. 5 yıldır fıkıh derslerine girdiğini söyleyen Hafızlar Derneği Fıkıh Hocası, amaçlarının; çeşitli nedenlerden dolayı hafızlığını tamamlayamamış öğrencilere verdikleri derslerle katkıda bulunmak olduğunu belirtti. Eylül ayının 15’inde derslerine Meram Müftülüğüne bağlı olan Zafer’deki Gençlik Merkezinde devam edeceklerinin bilgisini veren Toker, “Hafızlar Derneğimize ciddi anlamda müracaat eden oldu. Gerek hafızlığını sağlayan, gerekse sınava giren ve kazanan 30 civarında imam arkadaşımız var. 3-4 tane de kuran kursu hocamız var. Geçen ki programda 22 tane bayan kursiyerimiz hafızlığını tamamladılar ve taç giydiler. 11 tane de erkek kursiyerimiz hafızlığını tamamladılar. Onun dışında hala hafızlığını sağlayan, devam ettiren öğrencilerimiz var” ifadelerini kullandı.

yarim-kalan-mehmet-toker.jpg

‘HAFIZLAR İÇİN BULUNMAZ BİR NİMET’

Derneğin 2014 yılında kurulduğunu ve hafızlar için bulunmaz bir nimet olduğunu ifade eden Kuran Kursu Hocası Döndü Bozkurt: Her yıl en az 15 diplomalı hafıza, hafızlarını sağlatarak onların gerçekten bir yerlerinin olduğunu kendilerini buraya ait hissetmeleri gerektiğini ölünceye kadar hafızlık dersi almaları gerektiğinin bilincini ve şuurunu vermeye çalıştık. Örneğin, hafızlık 3 yılda bitiyor, 1 yıl falan da öğrenci sağlıyor, evleniyor, anne oluyor, sonra epey bir dönem kuranı açamıyor, dünya meşguliyeti geliyor. Konya hafızlar derneği bu konuda Konya’da özellikle bir ilk oldu. Sonra bizi taklit etmeye çalışan çok kurum oldu açıkçası biz de çok sevindik. Çünkü iyi şeyler her zaman taklit edilir” şeklinde konuştu.

yarim-kalan-dondu-bozkurt.jpg

‘HAFIZ OLABİLMEK İÇİN YILLARINI VERİYORLAR’

Hafızların, hafızlık belgesini alabilmek için uzun yıllar emek verdiklerinin önemine değinin Bozkurt, “Özellikle hafızlar ölünceye kadar kuranla haşır neşir olmak zorundalar. Her daim bunu başarmaları ve ezberlerini kaliteli yapmaları lazım. Aşağı yukarı şuan 30 tane öğrenci var. Her yıl yaklaşık 15 hafıza diploma verdirdik. Şuan yine 9 tane öğrenciyi sınava hazırlıyoruz. Hafızlar o belgeyi alabilmek için can havliyle çalışıyor. Çünkü hafız olabilmek için yıllarını veriyorlar. Öğrenci, Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı o sınava girmeyince kendisini hafız hissetmiyor. Bizim kursa gelen öğrencilerimizin genellikle yaş ortalaması 16’dan başlıyor. Herhangi bir üst sınırımız yok herkes gelebilir. Çok güzel ezber yapan 45 üstü hafızlarımız da var.” diye aktardı.

‘HAYATIMI KURANA GÖRE ŞEKİLLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUM’

Hafızlığını 1 buçuk sene içerisinde tamamladığını ve hayatını kurana göre şekillendirmeye çalıştığını vurgulayan Kuran Kursu Öğrencisi Fatmanur Çalışkan, “ Ben 18 yaşındayım. Bu kursa geçen sene başladım. Cumartesi günün hafızlık sınavına gireceğim. Ben buraya sayfaların hepsini ezberledikten sonra toplamak için geldim. Burada hocalarımızı örnek alıyoruz. Bizi yönlendiriyorlar. Hocalarımızın da desteğiyle ilerlemeye çalışıyoruz. Düzenli geldiğim için çok faydasını gördüm. Ben arkadaşlarıma da burayı tavsiye ederim. Eğer azimli olurlarsa daha iyi öğrenirler. Yatılı kuran kurslarında çok fazla sıkıyorlar. Burada biraz daha kendimize de vakit ayırabiliyoruz. O yüzden burasının daha avantajlı olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

yarim-kalan-fatmanur-caliskan.jpg

‘İRADESİ GÜÇLÜ İNSANLAR GELSİNLER’

Hafızlığın sabır gerektirdiğini ve bu kursa iradesi güçlü olan insanların gelmesi gerektiğini savunan Kuran Kursu Öğrencisi Hafsa Kılıç şunları, “Yaklaşık 2 yıldır bu kursa geliyorum. Hafızlığımı 3 sene içerisinde tamamladım. Buradan çok memnunum yatılı kurslara göre biraz daha rahat. Tabi biraz da kendi iradene bağlı. Ben annemin teşvikiyle hafız olmaya karar verdim. Şuanda çok mutluyum ve başladığım için de pişman değilim iyi ki de başlamışım diyorum çünkü çok farklı ortamlarda kalsaydım şuan belki de başka bir insan olacaktım. Ben küçük yaşlardan beri hep kurs ortamındaydım. O günlerden bu zaman ne değişti bilmiyorum ama yaşıtlarıma göre daha farklı bir insan oldum. Mesela onlar özgürce yaşayabiliyorlar ama benim her yerde bir sınırım var. Bu sınır belki beni bu dünyada mutlu etmiyor olabilir ama öbür dünyada edecek inşallah.”

yarim-kalan-hafsa-kilic.jpg

‘HAFIZLIK İNSANIN ZİHNİNİ AÇIYOR’

Hafızlığın zamanla insanının zihnini açtığının altını çizen Kuran Kursu Öğrencisi Ümmühan Örk, “20 yaşındayım. Babamın teşvik etmesiyle hafız olmaya karar verdim. İlk başlarda nefsime ağır geliyordu, zorlanıyordum ama elhamdülillah çok memnunum. Hafızlık belgesini aldıktan sonra kuran kursu hocalığı yapmayı düşünüyorum. Bence her insan hafız olabilir ama sabır, azim ve süreklilik gerekiyor. Hafızlık, zamanla insanın zihnini açıyor. Mesela ilk başlarda ezberi 1 saatte yapıyorsam, şimdilerde yarım saate ve hatta 15 dakikaya kadar indi. Zaman ilerledikçe kolaylaşıyor diyebiliriz. Ben buradan aldığım eğitimden çok memnunum. Evli olduğum için çok rahat bir şekilde eğitim alabiliyorum. Normalde yatılıda olsaydım, yapamazdım. Ben özellikle de evli olan insanlara tavsiye ederim çok rahat bir şekilde hafızlığını sürdürebilirler” diyerek sözlerini tamamladı. Geçtiğimiz hafta, hafızlığını ihmal eden bayan ve erkek öğrenciler için Mevlana Kültür Merkezi Kongre salonunda mezuniyet programı yapıldı. Hafızlar Derneği Başkanı Halil İbrahim Sabırlı, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Ali Akpınar ise hafızlığın önemiyle alakalı konuşma yaptı. Tören, 22 Bayan ve 11 Erkek kursiyerin taç ve cübbe giyimiyle sona erdi.

yarim-kalan-ummuhan-ork.jpgyarim-kalan-halil-ibrahim-sabirli.jpg

yarim-kalan-ali-akpinar.jpgyarim-kalan-1.jpg

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ