Murat Güçlü

Murat Güçlü

YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR

YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR

Yarın çok geç olabilir. Bugünden tezi yok başta Türkiye olmak üzere İslam dünyasının aklını başına alması gerekiyor.  Asırlarıdır Batı’nın gerisindeyiz. Halen Batı ile İslam dünyası arasında büyük mesafe var. İlimde geriyiz, sanatta geriyiz, teknolojide, üretimde, tarımda, yaratıcı zekalar yetiştirmede hep geriyiz.  Bu geri kalmışlığımızın tüm acılarını yaşadık/yaşıyoruz/yaşayacağız. Ancak aradaki uçurumu kapatıyoruz.  Küresel güçlerin coğrafyamızı kan ve ateş çemberine çevirmelerinin altında yatan gerçek bu. İslam dünyası tüm eksiklerine rağmen kendine geliyor, büyüyor, güçleniyor, kendi arasında ilişkilerini geliştiriyor.

Batı için yarın çok geç olabilirdi, bu riski göze alamadılar ve coğrafyamızı kan gölüne çevirdiler. Bunu da müslümanı müslümana vurdurarak, savaştırarak, öldürterek yaptılar. Müslümanların şehirlerini yine Müslümanlara bombalatarak yerle bir ettiler. Kendileri de her kesimi desteklediler. Herkese silah sattılar, ilaç sattılar, savaş sonrası ülkelerin imar ihalelerini aldılar, ödeme yapacak imkanı olmayan iç savaştan/savaştan çıkmış ülkelerin tüm doğal kaynaklarına 50 sene, 100 sene el koydular. Elleri sıcak sudan soğuk suya değmeden hem ekonomilerini canlandırdılar, hem İslam dünyasının büyümesini tehir ettiler, hem İslam dünyasına etkileri uzun süre devam edecek kin ve nefret tohumu ektiler, hem de küresel hakimiyetlerini perçinlediler.

Bu savaşın bugün Suriye’deki görüntüsü bu mücadelenin ayyuka çıkmış halidir. Rusya’dan İran’a; Suud’tan ABD ve AB’ye kadar herkes müdahale etmiş durumda. Neredeyse tüm dünyanın müdahale ettiği yerde Türkiye’nin müdahalesine karşı oluşturulan ittifaka dikkat etmemiz gerekiyor.

Yarın Türkiye için de ümmeti İslam için de çok geç olacak. Bu yangını İslam dünyası kendi iç dinamikleri ile söndüremezse bu ateşin içinde kavrulacak. Bunun da yolu Türkiye’den geçmekte. Ümmet bir olup, Türkiye’yi desteklemek zorunda. Türkiye de buz gibi bir mantıkla, rasyonel bir akılla siyasi olayları okumalı, bedel ödemeyi göze alarak müdahale etmeli. Yapılanların Türkiye merkezli İslam dünyasını çok derinden etkileyeceği, olayların neticelerinin üç beş yıllık değil en az bir asırlık etkilerinin olacağını iyi hesap etmeli.

Bugün Türkiye savaşın içinde, istesek de istemesek de. Güneydoğuda yaşananlar Suriye merkezli savaşın cephelerinden ibaret. İran-Suud krizi bir başka cephe. Türkiye öncülüğünde İslam dünyası bir araya gelerek bu savaşın şiddetini düşürmek zorunda, bölge savaşı, mezhep savaşı, etnik savaş…bunların hepsini toprağa gömmezsek bunlar tüm coğrafyayı toprağa gömecek. 100 sene sonra ayağa kalkmaya çalışıyoruz, bugün tedbir almazsak 100 sene daha sürüneceğiz.

Yarın çok geç olabilir…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR