Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi Ankara'da düzenlenecek

Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi, Anadolu Ajansı sponsorluğunda 15-16 Aralık'ta Ankara'da düzenlenecek.
Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi Ankara'da düzenlenecek

Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumların her geçen gün daha hızlı yaşlandığına ve yaşlı nüfus oranlarının  giderek arttığına işaret ederek, özellikle yaşlılık alanında bilgi, hizmet, teknoloji ve tedarik kaynaklarının gelişmesiyle de yaşlı bireylerin ve ailelerinin farkındalıklarının arttığını söyledi.

Türkiye'de 2013 yılı verilerine göre yaşlı (65 ve daha yukarı yaş) nüfus sayısının 5 milyon 891 bin  694 olduğunu belirten İbiş,  yaşlı nüfus oranının yıllara göre incelendiğinde bir artış eğiliminde olduğunu ve 2013 yılında yüzde 7,7’ye yükseldiğini kaydetti.

BM tanımına göre bir ülkedeki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 8 -10 arasında olması o ülke nüfusunun yaşlı olduğu anlamına geldiğini anlatan İbiş, ''TÜİK nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 10,2, 2050 yılında yüzde 20,8, 2075 yılında ise yüzde 27,7’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. 2075 yılında Türkiye’nin yaşlı nüfusunun yaklaşık 24,7 milyon olacağı ve bu değerle Avustralya’nın 2012 yılındaki toplam nüfusuna yaklaşacağı tahmin edilmektedir'' ifadesine yer verdi.

''Yaşlıların yüzde 87'si iyi bakım istiyor''

Yaşlı nüfusun giderek artmasının çekirdek aile yapısının giderek değişime uğraması anlamına geldiğini ifade eden İbiş, bunun da aile bireylerinin daha çok çalışma zorunda olması, yaşlılıkta aile ortamında sağlanamayan bakımlara ihtiyaç duyulması, yaşlıların yaşamlarında toplumdan uzaklaştırılmadan aktif ve mutlu yaşam ortamlarının sağlanması gibi birçok unsuru gerekli kıldığını söyledi.

Bu kapsamda  profesyonel yaşlı bakım hizmet alanlarının doğmasının önemini vurgulayan İbiş, ''Yaptığımız bir araştırmada yaşlıların yüzde 3'ü çocuklarıyla yaşamak isterken yüzde 87'si ise iyi bir bakım evinde yaşamını sürdürmeyi tercih etmektedir'' dedi.

Yaşlı bakımında nitelikli işgücü gerekliliği  

Bugün Türkiye'de  lise ve yüksekokul seviyelerinde yaşlı bakım elemanları yetiştirildiğini ancak eğitilen bu kişiler yaşlı bakım alanlarında çalışmadığını belirten İbiş, şöyle devam etti:

''Ülkemizde şu an net olarak bilinmemekle birlikte yaşlı bakım alanlarında çalışan iş gücü genellikle yaşlı bakımıyla ilgili eğitimi olmayan, yaşlılığın doğurduğu iletişim güçlüklerini kesinlikle aşamayan, yaşlılarla aynı dili konuşmayan ve dolayısıyla yaşlıları anlamayan, genellikle etraf ülkelerden ülkemize gelerek kaçak olarak çalışan ve sağlık yönünden herhangi bir kontrole tabi olmayan, ülkemizdeki sosyal güvenlik sistemine dahil olmayan on binlerce insan çalışmaktadır.

Yaşlı bakımı, sıra dışı birçok hizmet ve uygulama konusunu gerektirmektedir. Yaşlıların bakımlarının sadece beslenme, banyo ve basit günlük egzersizlerden olmadığını öncelikle aileler ve ulusal otoriteler dikkatlerinde bulundurmalıdır. Örneğin yutmayı unutan bir demans veya Alzheimer hastası acaba nasıl beslenecek, ya da unutkanlıkların rehabilitasyonunda bakıcı nasıl bir rol üstlenecek, yaşlılık nedeniyle hareketleri her geçen gün kısıtlanan insanlar nasıl aktif tutulacak ve hareketsiz bölgelerinin bakımları nasıl yapılacak gibi binlerce sorunun çözümünü, yaşlı bakım elemanı karşılamak durumundadır.''

''Ulusal politikalara ihtiyaç var''

Yaşlı insanların insanca, mutlu, toplumdan uzaklaşmadan, aktif olarak yaşamayı hak ettiğini ifade eden İbiş, Türkiye'nin yaşlı bakım alanlarında çalışacak kendi nitelikli iş gücünü ve bu iş gücüne istihdamı sağlayacak mevzuatları ivedilikle yaratmak zorunda olduğunu vurguladı.

Yaşlılığın doğurduğu ihtiyaçlarda nitelikli ve sağlıklı iş gücü yaratılmasının sadece ihtiyaçlardan birisi olduğuna dikkati çeken İbiş, ''İş gücünün yaratılması ve zaman içerisinde sürekli geliştirilmesinin yanı sıra yaşlılık ile ilgili devletimizin sağlayacağı teşvikler ile yaşlı araçları veya ekipmanları, hizmet alanları, sosyal veya üretim atölyeleri, akıllı evler, yaşlılığın ihtiyacı teknolojiler, medya iletişim araçları, sosyal projeler, yaşlı bakımı turizmi, yaşlılar ve gençlerin iletişimlerinin güçlendirilmesi gibi birçok konuda da çalışmaya ihtiyaç vardır'' ifadelerine yer verdi.

''Uluslararası 3. Yaş Baharı Kongresi''

Türkiye'de yaşlı bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ulusal bir uyanışa ihtiyaç olduğuna dikkati çeken İbiş, Medikal Turizm Derneğinin bu konuda 4 yıldır çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

İbiş, bu kapsamda Anadolu Ajansı sponsorluğunda ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi destekleriyle Medikal Turizm Derneği tarafından 15-16 Aralık tarihlerinde Ankara'da ''Uluslararası 3. Yaş Baharı ve Dinamikleri Kongresi'' düzenleneceğini bildirdi.

Kongrenin  yaşlı bakım ihtiyaçlarının ve alanlarının inşa edilmesi konusunda büyük bir hareketi başlatacağını ifade eden İbiş, kongreye yaşlı bakımındaki uluslararası isimlerin katılacağını ve deneyimlerini anlatacağını kaydetti.

 Yaşlı bakımı alanında hizmet, ürün, inşaat, eğitim, AR-GE, teknoloji ve ekonomi yaratmak isteyen herkesin bu kongreye katılabileceğine işaret eden İbiş, ücretsiz katılımın olduğu kongreye kayıtların ''www.yaslibakimiturizmi.org'' sitesinden yapılabileceğini kaydetti.