Yasal güvence satışları artırıyor

Sıfır otomotiv satışları yılın ilk çeyreğinde 90 bin adetleri bile bulmazken, ilk 2 ayda ikinci el satışları patladı.
Yasal güvence satışları artırıyor

Sıfır otomotiv satışları yılın ilk çeyreğinde 90 bin adetleri bile bulmazken, ilk 2 ayda ikinci el satışları patladı. Resmi gazetede yayınlanan ikinci el taşıt ticareti yani oto ekspertiz yaptırma zorunluluğunun 1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Suat Emre, “Bu yasanın amacı, araç alan kişilerin haklarını korumaktır. Bu yasaya göre araç satıcıları, sattığı araca 3 ay veya 5 bin kilometre garantisi vermek zorunda” dedi.

Sıfır otomotiv satışları yılın ilk çeyreğinde 90 bin adetleri bile bulmazken, ilk 2 ayda ikinci el satışları patladı. Pahalı otomotiv fiyatlarına rağmen 1 milyona yaklaşan ikinci el satışları otomotiv satışlarında iç pazarın son halini de ortaya koydu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarında 2018 yılında başlayan daralma 2019 yılında da devam ediyor. Mart ayında 38 bin 628 otomobil, 10 bin 593 adet hafif ticari olmak üzere toplam 49 bin 221 adet sıfır araç satışı gerçekleşti. 2019 yılının ilk 3 ayında ise toplam pazar 88 bin 469 adet olarak gerçekleşirken, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 44,2 azaldı. 2. el pazarında ise sıfır araç pazarına göre daralma daha düşük oranlarda gerçekleşti. 2019 yılı Ocak-Şubat döneminde 936 bin 992 adet ikinci el araç el değiştirdi.

OTO EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU BAŞLADI

13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı resmi gazetede yayınlanan ikinci el taşıt ticareti yani oto ekspertiz yaptırma zorunluluğunun 1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Emre Otogaz Konya Müdürü Suat Emre, “Bu yasanın amacı, araç alan kişilerin haklarını korumaktır. Bu yasaya göre aracı satan galerici, esnaf ve gerçek kişiler 8 yaş ve 160 bin kilometre ye kadar olan araçları satarken oto ekspertiz raporu almak ve sattığı araca 3 ay veya 5 bin kilometre garanti vermek zorunda. Yani araç satın alan kişi aracı aldıktan sonra 3 ay içerisinde veya 5 bin kilometre içinde aracında bir sorun yaşarsa, bu sorunlardan aracı satan kişi sorumlu olacaktır. Aracı satan kişiler de bu sorumluluğu sigorta yaparak karşılayabilirler. Oto ekspertiz işlemleri ise TSE den HYB belgesi almış oto ekspertiz istasyonları tarafından yapılacaktır” diye konuştu.

saticilar-2-suat-emre.jpg

“HİÇBİR HAK İDDİA EDEMEYECEKLER”

Araç satışı yaparken 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren noterlerin oto ekspertiz raporu isteyeceklerini ve bu ekspertiz raporunu satış tutanağına işleyeceklerine dikkat çeken Emre, “ Yasa yeni çıktığı ve henüz çok sayıda belgeli oto ekspertiz istasyonu olmadığı için geçici bir süreliğine aracı alan kişi oto ekspertiz raporu olmadan aracı almayı kabul ederse, bu durum satış tutanağına yazılarak satış yapılabilecektir. Ancak bu durumda aracı satın alan kişi eğer araçta 3 ay içinde veya 5 bin kilometre içerisinde bir sorun yaşarsa hiçbir hak iddia edemeyecektir.Bu nedenle araç satın alan kişilerin mutlaka HYB belgeli oto ekspertiz istasyonundan oto ekspertiz yaptırması ve raporunu alması hak kayıplarını önleyecektir” şeklinde konuştu.

“ARAÇLARI MUTLAKA KONTROL ETTİRİN”

İkinci el araç alımında vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran Emre, “İkinci el araç satışlarındaki hilelerin önüne geçilmesi için böyle bir uygulama devletimiz tarafından garanti ettirilmeye başlandı. Ancak şartlara uymayan araçlarda, yani 8 yaşını geçmiş veya 160 bin kilometreyi aşmış araçlarda da mutlaka oto ekspertiz yapılmalı. Bazı satıcılar kazalı, sorunlu ya da kusurlu araçları ufak hilelerle sorunu yokmuş gibi satmaya çalışıyor. Vatandaşlarımız hem can sağlığı hem güvenliği hem de maddi kayıplar yaşamaması için almayı düşündükleri araçları mutlaka kontrol ettirsinler” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ