Yaşam süresi 20 yıl azaldı

BM İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de savaşın başından bugüne ortalama yaşam süresinin 20 yıl azaldığını söyledi.
Yaşam süresi 20 yıl azaldı

BM İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı sunumda Suriye'deki insani durumun, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına rağmen dramatik bir şekilde kötüleştiğini söyledi.

Hem hükümetin hem de silahlı grupların ihtiyacı olan bölgelere yardım ulaştırılmasını güçleştirdiğini kaydeden Amos, "Suriye rejimi bu yıl başından beri BM'nin ulaşmak istediği 33 noktadan sadece 3'üne giriş izni verdi" dedi.

Ülkede kuşatma altında yaşayan kişilerin sayısının da arttığını dile getiren Amos, "Suriye'de kuşatma altındaki kentlerde yaşayan kişi sayısı 212 binden 440 bine yükseldi. 4.8 milyon kişi ulaşılması zor bölgelerde yaşıyor" diye konuştu.

Suriye'deki ortalama yaşam süresinin de azaldığını kaydeden Amos, "Dünya seyretmeye devam ederken Suriye'de savaşın başından bugüne ortalama yaşam süresi 20 yıl azaldı. İşsizlik oranı yüzde 10'dan yüzde 58'e çıktı. Halen halkın üçte ikisi aşırı yoksulluk içinde yaşıyor" ifadelerini kullandı.

"Fonlar yetersiz"

BM Güvenlik Konseyi'nden yayınlanan basın bildirisinde de, Suriye'de her geçen gün kötüleşen yaşam koşullarından duyulan kaygı vurgulandı.

Ülkede 12.2 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğu kaydedilen bildiride, fon yetersizliği nedeniyle BM kuruluşlarının dağıttığı yardım miktarında azalma olduğu belirtildi.

Bildiride mayısa kadar acil finansal yardım yapılmaması durumunda 1 milyon Suriyeli çocuğun alternatif eğitim imkanından mahrum kalacağı vurgulanarak 31 Mart'ta Kuveyt'te yapılacak donörler toplantısında uluslararası toplumdan Suriye'ye cömertçe destek vermeleri istendi.

BM Güvenlik Konseyi, geçen yıl komşu ülkelerin sınırından Suriye'ye ve ülke içinde kuşatma altındaki yerlere yardım ulaştırılması konusunda iki karar tasarısını kabul etmişti. Ancak bu kararların ardından durumun daha da kötüye gitmesine rağmen Konsey herhangi bir yaptırım kararı alamadı.