Yaşanan kuraklık ders olmalı

Yaşanan kuraklık ders olmalı

Yaşanan kuraklık çiftçiyi düşündürüyor. Kıraç arazilerde yüzde 100, sulu arazilerde yüzde 60 kaybın olduğunu ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bu sene yaşanan kuraklık Konya’nın kuzeyinin acil dış havzalardan gelecek suya ihtiyacı olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. 

Bahar ve kış aylarında beklenen yağışların olmamasının ardından yaşanan kuraklık çiftçiyi düşündürüyor. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve Altınekin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Uysal arazilerde incelemelerde bulundu. Konuyla ilgili Yeni Haber’e özel açıklamalarda bulunan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kıraç alanlarda ekinlerin işlenemez durumda olduğunu söyledi. Çiftçilerin ekinlerini nadas ettiğini sonbaharda tekrar ekeceğini ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu, “Altınekin genelinde 60 bin dekar arazide bu durum var. Kıraç alanlarda yüzde 100 kayıp var” dedi.

kuraklik--(1)-004.jpg

KIRAÇ ARAZİLERDE YÜZDE 100, SULU ARAZİLERDE YÜZDE 60 KAYIP

Sulu alanlarda da bir ekinin 5 kere sulandığının altını çizen Kağnıcıoğlu bu da maliyet getirdiği için kalkan ekinden katkı sağlamayacağını söyledi. “Sulu arazilerde de yüzde 60 bir kaybımız var” diyen Başkan Kağnıcıoğlu, “Haşerelerle mücadele ediyoruz. Bundan dolayı yine çiftçilerimiz ekinlerini bozarak ayçiçeği veya kabak gibi baharlık ürünler ekiyor. Çiftçinin ayakta durabilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda da böyle devam ederse çiftçi arazisini ekemez duruma gelir. Kuraklık olduğu zaman ürün elde edilemiyor. Arazimizin yüzde 40’ı sulanabilir arazi bu sebepten dolayı da dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Bunu kuraklıktan sonra daha net ortaya gördük. Tarımsal sulamada kullanılan enerjiye de destek verilmesi gerekiyor. Çünkü enerji çiftçinin maliyetini artırıyor” diye konuştu.

kuraklik--(3)-002.jpgKURAKLIK DESTEĞİ ÇİFTÇİYİ RAHATLATIR

Hükümetten bu konuda destek beklediklerini bunun çiftçiyi rahatlatacağını ifade eden Kağnıcıoğlu,”Kuraklıktan dolayı çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım krediye olan borçlar 3 yıldan beri erteleniyor.  7-8 yıla faizsiz bölünüp çiftçini borcunu ödemesi gerekiyor. Kuraklıkta bir afattır. Bu kuraklık çiftçimizin en azından 5 sene geriye götürür. Mazot ve gübre desteğinden hariç bu sene kurak geçtiği için devlet kuraklık desteği verebilir. Çiftçi kuraklık nedeniyle devletten kuraklık desteği bekliyor” şeklinde konuştu. 

İSMAİL POÇAN

Kaynak:YENİ HABER