"Yaşayan diller ve lehçeler" dersini 85 bin öğrenci seçti

"Yaşayan diller ve lehçeler" dersini 85 bin öğrenci seçti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB),  ortaokul ve imam hatip ortaokullarında "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında verdiği Kürtçe, Kurmanci, Zazaca, Lazca, Adığece ve Abazaca ile Gürcüce derslerini birinci eğitim-öğretim döneminde 85 bin öğrenci seçti.

Geçen yıl "Yaşayan Diller ve Lehçeler" seçmeli dersine katılan öğrenci sayısı 53 bin olarak gerçekleşirken MEB'in son dönem verilerine göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ilk döneminde öğrenci sayısı geçen yıla oranla yüzde 45 artarak 85 bine ulaştı. 

MEB tarafından, 28 Ağustos 2012 tarihli Talim ve Terbiye Kurulunun aldığı karar uyarınca bu yıl ilk kez yeni bir düzenlemeye gidilerek, "Yaşayan Diller ve Lehçeler" öğretmenlik alanı tanımlandı.

Bu kapsamda, Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü, Türk Halkbilimi bölümü, sosyal bilgiler öğretmenliği ile yaşayan diller ve lehçelerin ilgili alanında lisans programlarından mezun olanlardan yaşayan diller ve lehçelerin ilgili alanında tezsiz yüksek lisans programını tamamlayanlara bu alana öğretmenlik başvurusu hakkı verildi. 

İlgili alan öğretmenliğine atanmak üzere, Eylül 2014'te, 40 bin öğretmen ataması döneminde başvurular alındı ve bu alana 17 öğretmenin ataması yapıldı. Yaşayan Diller ve Lehçeler öğretmenliğine ataması yapılan öğretmenler, Van, Hakkari, Bingöl, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Batman, İstanbul illerinde il emrinde görevlendirildi. 

- İstanbul'da 108 öğrenci Kürtçe öğreniyor

Öğretmen atamasının yapıldığı iller arasında bulunan İstanbul'da "Yaşayan Diller ve Lehçeler" seçmeli dersinde Kürtçe'yi seçen öğrenci sayısı ise 108 oldu. Bu öğrencilerden 68'i İstanbul Sancaktepe Cengiz Topel Ortaokulu'nda eğitim görüyor. 

Sınıfta Kürt öğrencilerin yanı sıra Türk öğrencilerin de Kürtçe'yi seçmeli ders olarak almaya başladığı ifade edildi.

Cengiz Topel Ortaokulu Müdürü Abdülhamit Tama, AA muhabirine yaptığı konuşmada, geçen yıla göre Kürtçe'yi seçmeli ders olarak seçen öğrencilerin arttığını belirtti.

Okullarında 3 sınıfta, 2 öğretmenle Kürtçe eğitim verdiklerini ifade eden Tama, 5. sınıflarda 23, 6. sınıflarda 25, 7 sınıflarda da 20 öğrencinin Kürtçe eğitim aldığını söyledi. 

Öğrencilerin aileleri hakkında bilgi veren Tama, "Genellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelip ilçemize yerleşen ailelerin çocukları Kürtçe'yi seçiyor. Diğer bölgelerden ise az da olsa var. Ailelerin birbirleriyle kaynaşmalarından dolayı Kürtçe eğitim almak isteyen 4 öğrencimiz de derslerimize katılıyor" diye konuştu.  Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği seçmeli dersler içerisinde yaşayan diller olduğuna dikkati çeken Tama, 5, 6 ve 7. sınıflarda öğrencisi olan tüm velilere seçilecek derslerle ilgili bir form verip, doldurularak geri getirilmesini istediklerini anlattı. Şu anda okullarında 8 seçmeli dersin eğitim ve öğretiminin yapıldığını dile getiren Tama, bu dersleri "Kur'an-ı Kerim, "Hz. Muhammed'in hayatı", "Temel Dini Bilgiler", "Matematik uygulamaları", "Spor etkinlikleri", "Yabancı dil" ve "Kürtçe eğitim" olarak sıraladı. 

- "Okullarda Kürtçe'nin öğrenilmesi sevindiricidir"

Kürtçe dersi öğretmeni Cengiz Selçuk ise aslında sosyal bilgiler öğretmeni olduğunu belirtti. Iğdır'da doğduğunu ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduğunu anlatan Selçuk, Cengiz Topel Ortaokulu'nda 13 yıldır görev yaptığını dile getirdi.

Selçuk, "Ana dilim Kürtçe'dir. Anne ve babamızdan bu dili öğrendik. Akademik eğitim almadım ama kişisel gayretlerimle kendimi geliştirdim. Seçmeli ders olarak da okullarda Kürtçe'nin öğrenilmesi sevindirici" dedi.  

Öğrencilere giriş seviyesinde, Kurmanci lehçesinde Kürtçe eğitim verdiklerine dikkati çeken Selçuk, eğitime alfabeden başladıklarını ve daha sonra bu dilde küçük cümleler kurulmasını öğrettiklerini anlattı.

Öğrenci ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz verildiğine işaret eden Selçuk, kitabın çok zengin bir akademik kadro tarafından hazırlandığını vurguladı. Selçuk, şöyle konuştu: 

"Okulumuzda 5, 6 ve 7. sınıflardan Kürtçe seçmeli ders verdiğimiz öğrencilerimiz var. Bu sene 68 öğrenci velilerin dilekçesi çerçevesinde Kürtçe seçmeli ders almak için başvurdu. Haftada 2 ders Kurmanci lehçesinde bu eğitimi veriyoruz. Dersimize sadece Kürt öğrenciler katılmıyor. Farklı dil öğrenmek isteyen, merak eden ve arkadaşları Kürtçe konuştuğu için bu dili öğrenmek isteyen öğrencilerimiz de mevcut." 

Kürtçe'yi seçmeli ders olarak seçen öğrenciler de derste Kürtçe öğrenmeye başladıktan sonra arkadaşlarıyla bu dili konuşmaya başladığını ifade ettiler. Öğrenciler, öğrendikleri dille ilgili olarak futbolda onlara Kürtçe 'pas at' diyebildiklerini, babaanneleriyle ve anneleriyle daha iyi iletişim kurabildiklerini anlattılar.