Yaşayan “Kutlu” efsane

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi kapsamında Konya’da 21 şehirden gelen 92 panelist öğrencinin katılımıyla "Hikâyemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu" panelin açılışı gerçekleştirildi.
Yaşayan “Kutlu” efsane

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları kapsamında "Hikâyemizin Yarım Asırlık Yerli Sesi: Mustafa Kutlu" paneli başladı. Dedeman otelde düzenlenen ve üç gün sürecek olan panele, Konya protokolünün yanı sıra çok sayıda eğitimci ve öğrenci katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, projenin öğrenciler üzerindeki önemine dikkat çekti. Eğitim üzerinde umutsuzluğa kapılmamasını isteyen Eski Tarım Bakanı ve Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, “Panelimizi 20 ilden gelen öğrencilerle birlikte gerçekleştiriyoruz.  Bu açılışın ardından 21’i şehir merkezinde olmak üzere 22 lisede bu toplantılarımız devam edecek. Bu liselerden bir tanesi de Kadınhanı ilçemizde bulunuyor. Kadınhanı’nın tercih edilmesinde tümüyle gönüllük esasına dayanan bu programa Kadınhanı’ndaki öğretmen ve öğrencilerimizin gayretinden dolayı böyle bir tercih yapıldı. Çok erken okumalarını bitirdiler ve bizim de onlara verebileceğimiz tek ödül sizinle birlikte olmaktır dedik. Bu organizasyonla Mustafa Kutlu’ya şimdiye kadar hiçbir yazarımıza nasip olmayan bir şey yapacağız. Belki 2013’te Necip Fazıl için yaptığımız programa eş değer bir faaliyet olacak. Konya’da adeta Mustafa Kutlu’yu duymayanlar, okumayanlar bu programlar vesilesiyle Mustafa Kutlu’yu dinleme fırsatı bulacaklar.” dedi.

“ÖN YARGILARI OLMAYAN ÖZ GÜVENİ K YÜKSEK BİR NESİL GELİYOR”

Programların ruhu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Güçlü, “Türk eğitim sistemimizin büyük bir kapasitesi var. Ülkemizin bugün geldiği noktada en önemli unsur bu kapasitenin varlığıdır.  Anadolu Mektebi’nin üniversitelerde başlayan çalışmaları Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in de katkılarıyla liselere taşınması ile birlikte ümitsiz olmak için hiçbir sebebin olmadığını görmüş olduk. Türk milletinin temel değerleri ile ilgili bilgisi eksiktir, sözlü kültüre dayalıdır ancak inancı çok kuvvetlidir. Milletimizin bu mayası gençlerimizde de bulunuyor. Ancak bizim onlara ulaşma konusundaki gayretlerimiz bugüne kadar çok başarılı olmadı. Biz bu anlamda sadece mikro bir çalışma yapıyoruz.  Konya’da bu noktada çok önemli mesafeler aldığımızı düşünüyorum. 50’ye yaklaşan okuma grubu öğrencilerimiz var. İlçelere de yavaş yavaş yayılıyor. Ön yargıları olmayan ve öz güveni çok yüksek bir nesil geliyor. Bu nesle doğru idealler, doğru düşünceler, kendi kültürümüz, değerlerimiz, tarihimiz ile ilgili bilgileri aktarma imkânı bulursak inanın bu nesil bugün gelip dayandığımız ve ilerleme imkânı bulamadığımız gelişme çizgimizi hızlandıracaktır. Yeni nesillerden çok ümitliyiz. Bu özgüven ve önyargısız bakış bize çok şey kazandıracaktır.” ifadelerini kullandı. 

“KONYA KÜLTÜREL FAALİYETLERDE ÖNCÜ BİR ŞEHİRDİR”

Konya’nın kültürel faaliyetlerin çok yoğun bir şekilde yapıldığı bir il olduğuna dikkati çeken Güçlü, “Kültürel faaliyetler nüfusa oranı göz önünde bulundurulduğunda Konya ilk sırada gelir. Belediyelerimiz de bu faaliyetlere çok büyük katkılar veriyorlar. Bunların içinde de Selçuklu Belediyemizin kültürel faaliyetlere verdiği katkılar takdire şayandır. Anadolu Mektebi öğrencisi olmak bir takım sorumluluklar getiriyor. Öğrencilerimi de bu noktada temsil konusunda uyarıyorum. Anadolu Mektebi öğrencileri çalışmayı karakter haline getirirler. Doğru sözlüdürler.  Bilgili bir yönetici hatta zengin olduklarında bile kimseye zarar vermezler. Aileye çok önem verirler. Son olarak da bir büyük ideale sahiptirler.” şeklinde konuştu. 

“ANADOLU MEKTEBİ ÇOK DERİN BİR FAALİYETİN ADIDIR”

Büyük geleceklerin büyük geçmişlerin bilgi birikimiyle kurulduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Geleceği inşa edecek gençlerimizin yerli, milli ve manevi değerlere haiz, donanımlı bir şekilde yetişmeleri bu topraklarda yapılabilecek en güzel faaliyettir. Türk edebiyatının usta hikâye yazarı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü Sahibi Sayın Mustafa Kutlu hocamızı Anadolu Mektebi öğrencilerinin dilinden dinlemek,  bu ülkenin ve geleceğimize dair daha büyük ümitler beslememize vesile oldu. Anadolu bin yıllık tarihi boyunca çok büyük şair ve yazarları bağrında yetiştirmiştir. Anadolu Mektebi de bu büyük isimleri okutmayı, tanıtmayı, benimsetmeyi amaçlayan küçük fakat çok derin bir faaliyetin adıdır. Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sayın Sami Güçlü Bey’in bir ideal çerçevesinde küçük bir grupla başlayan ancak bugün Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projelerine dönüşen çok önemli bir görevi yerine getirmektedir.” görüşlerine yer verdi. 

“MUSTAFA KUTLU YAŞAYAN BİR EFSANEDİR”

Anadolu Mektebinin okumaya verdiği öneme dikkat çekerek, büyük Türkiye’yi, okuyan nesillerin oluşturacağını söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Bir Mustafa Kutlu hayranı olarak programdan çok etkilendiğimi belirtmeliyim.  Mustafa Kutlu aslında burada yazıldığı gibi yarım asırlık değil belki de 1000 yıllık Anadolu hikâyelerini bizlere sunan bir yaşayan efsanedir. Bu anlamda çok değerli Bakanımıza bu güzel faaliyet için çok teşekkür ediyorum. Mevlana’nın dediği gibi aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır. Biz burada Mustafa Kutlu ile birlikte aynı duyguları paylaşıyoruz. Genç kardeşlerimi dinlemekten büyük keyif aldım. İnşallah buradan yükselen güzel duyguların Anadolu’yu kaplamasını temenni ediyorum.” dedi.

“GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYALI MEKTEP OLUŞTURMAK KOLAY İŞ DEĞİL”

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Selçuklu Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz projelerle amacımız yeni nesle değerlerimizi hatırlatmak, inanıyoruz ki onlar bunu zaten biliyorlar. Önemli kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. İnşallah Konya öncü olmaya devam edecek. Biz de elimizden geldiği kadar bu tür faaliyetlere destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Gönül insanı, vefakar insanlara, samimi insanlara ihtiyacımız var. Günümüzde bu şekliyle gönüllülük esasına dayalı mektep oluşturmak herkesin harcı değil, kolay iş değil. Ortaklaşa iş yürütmek gerçekten ülkemizde sıkıntılı, sorunlu bir alan ama bunu başaran Sami ağabeyimiz var. Başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu. Program kapsamında gerçekleştirilen sunumları çok beğendiğini ve istifade ettiğini belirten KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Bayram Sade, “Okumak bilgiyi ve bilgili olmayı beraberinden getiriyor. Bilgi aklı harekete geçiriyor. Bilgi de konuşmalarda da çokça ön plana çıkan tefekkürü ön plana çıkarıyor. Tefekkür eden insan da bir ideale doğru kendisini yönlendiriyor.  Sonuç olarak da bizim için de çok önemli olan bir medeniyet inşası arzusu ortaya çıkmış oluyor. Bu çalışmaların da gençliğimizin gönlünde bir medeniyet inşası iddiası oluşturacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ