Yaşıtları için "misket veren pil toplama kutusu" tasarladı

Yaşıtları için "misket veren pil toplama kutusu" tasarladı

 Kastamonu'da bir ortaokul öğrencisi, özellikle ilköğretim öğrencilerinin ilgisini çekebilmek için misket hediyeli atık pil toplama kutusu tasarladı.

Kastamonu Şehit  Bülent Gider Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aleyna Nur Bayramoğlu, belediyeler ve bazı kuruluşlarca okullara konulan atık pil toplama kutularına pil atılmadığını görünce bu duruma çözüm bulmak istedi.

Öğrencilerin ilgisini çekebilmek için çeşitli araştırmalar yapan Bayramoğlu, "Misket veren piltoplar" ismini verdiği atık pil toplama kutusu tasarladı.

"Misket veren piltoplar"a atık pil atan öğrenciler, kutu üzerinde bulunan kolu çevirdiğinde attığı pil kadar misket alıyor.

Projesini AA muhabirine anlatan Bayramoğlu, pillerin çevreye en çok zarar veren kimyasal atıklar arasında olduğunu belirterek, gelecek nesillerin sağlıklı yaşaması için kimyasal atıkların doğaya bırakılmaması gerektiğini kaydetti.

Okullarına bırakılan atık pil kutusuna hiç pil atılmadığını görünce bu duruma çok üzüldüğünü aktaran Bayramoğlu, şunları söyledi:

"Derslerimizde hepimiz atık kimyasalların çevremize dünyaya nasıl zarar verdiğini görüyorduk. Ama arkadaşlarımız buna rağmen pilleri atık toplama kutularına atmıyorlardı. Özellikle ilköğretim çocuklarını bu işe yönlendirmek için ne olabileceğini düşündüm ve teknoloji tasarın öğretmenim Özgür Akgül'den yardım istedim. Onun da desteği ile pil atıldığında çocuklara misket veren atık pil toplama kutusunu tasarladım."

- Pil atan öğrenci çeşitli hediyeler alıyor 

Bayramoğlu, tasarladığı "misket veren piltoplar" kutusunu okulun bahçesine koyduklarını ifade ederek, kısa sürede öğrencilerin ilgisini çektiğini bildirdi.

Piltoplar kutusuna atık pil atan her öğrencinin misket sahibi olduğuna dikkati çeken Bayramoğlu, "Makine bir pile bir misket veriyor. Böylelikle öğrenciler çok misket sahibi olabilmek için daha çok atık pil bularak makineye atıyorlar." diye konuştu.

Misketlerin üzerine çeşitli harfler yazdıklarını da ifade eden Bayramoğlu, harfleri tamamlayan öğrencilere de top, forma, kullanılmamış pil gibi çeşitli hediyeler verdiklerini söyledi.

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Özgür Akgül ise öğrencileri Aleyna Nur'un çevreye duyarlı olduğunu belirterek, tasarladığı atık pil toplama kutusuna öğrencilerin daha çok ilgi gösterdiğini ifade etti.

Akgül, "misket veren piltoplar"ın özellikle ilköğretim okullarında güzel sonuç vereceğini düşündüklerini kaydetti.