Yavuzaslan “Asıl hesap Musul’un kimde kalacağıdır”dedi

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan Irak Musul Başika'daki Zelikan üssünün DAEŞ'e karşı mücadele için kurulduğunu belirtti.
Yavuzaslan “Asıl hesap Musul’un kimde kalacağıdır”dedi

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan Irak'ta bulununan Musul Başika'daki Türk askerinin konuşlandığı Zelikan üssü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kampın 2014 Kasım tarihinde DEAŞ'a karşı mücadele eden grupların eğitimi için kurulduğunu belirten Yavuzaslan, "O dönem Irak merkezi hükümeti de bunu destekledi ve eğitim birlikleri ancak bu şekilde Irak'a geldi. Deaş'ın 2014 yılında Musul'a girmesinden sonra TSK tarafından kamp güçlendirildi. Adı Zelikan Kampı'dır.Musul merkeze kuş bakışı 11 kilometredir" dedi.

DEAŞ'la mücadele için eğitim veriliyor

Kampın DEAŞ'la mücadele için kurulduğunu ifade eden Yavuzaslan, "Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bölgede topraklarda kurulan kampta 500 gönüllüye aynı adına eğitim verilebiliyor. Hızlandırılmış üç haftalık kurslar, katılımcılara temel askeri manevra tekniklerini, emir-komuta zincirini ve piyade tüfeklerinin kullanımını ve terörle askeri mücadeleyi öğretmeyi amaçlıyor. Eğitimler, uzman Türk askeri ekip tarafından planlanıyor.Kamp'ta kampta Arap,Ezidi, Kürt, Şii ve Hristiyanların da var anca elbette çoğunluğu Sunni Araplar, Türkmenler'den oluşuyor.Kısaca DEAŞ tehditi altında olan gençler eğitiliyor. Bugüne kadar 5 bin kişinin Türkiye tarafından eğitildiği belirtiyor.2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık" 2015 nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 650 asker, 20 civarında tank eşliğinde Başika'daki Zelikan Kampı'na gönderilmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.O günden beri tartışmalar devam ediyor.4 Ekim'de Irak Meclisi'nin adlığı karardan önceden Bağdat'da yüksek perde den açıklamalar zaman zaman oldu.DEAŞ 1. 5 milyom şehit merkezi Telafer ve diğer bölgelerle 3 milyona yakın nufüsü olan bir vilayet ve DEAŞ Musul'u 10 Haziran 2014 günü tümüyle ele geçirmişti" diye konuştu.

Kaynak: