Yaz Akademisi’nde hakikat öğretilecek

İl Müftülüğü 14-18 yaş arası öğrencilere yönelik ‘Gençlik Yaz Akademisi’ düzenleniyor.
Yaz Akademisi’nde  hakikat öğretilecek

İl Müftülüğü 14-18 yaş arası öğrencilere yönelik ‘Gençlik Yaz Akademisi’ düzenleniyor. Konu hakkında konuşan Müftü Yardımcısı Betül Şimşek Öztürk; “Her birimizin Müslüman olarak hakikati arama ödevimiz var. Biz bundan yola çıkarak gençlerimizle bu çalışmaları yürütüyoruz” diye belirtti

betul-simsek.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya İl Müftülüğü organizasyonu ile gerçekleşecek “Gençlik Yaz Akademisi”nde öğrenciler, Kur’an-ı Kerim, inanç esasları, siyer okumaları, hadis, ilmihal, adabı muaşeret derslerinin yanı sıra izcilik, okçuluk, yüzme, gezi ve yazar buluşmaları gibi sosyal aktivitelere de katılacaklar. Yaz Akademisi hakkında konuşan Müftü Yardımcısı Betül Şimşek Öztürk; “Bizim bu Gençlik Akademisi’nden önce de 6 senedir devam eden üniversiteli kız öğrencilere yönelik bir akademimiz oluyordu. Fakat liseli öğrencilere büyükşehir ile beraber koordineli ilk defa böyle bir şey yapıyoruz. Bu bizim İl Gençlik Koordinatörlüğümüz bünyesinde yaptığımız bir çalışma. Fakat bu çalışmayı ilçeler birebir yönetecek. Meram, Karatay ve Selçuklu olarak üç merkez tespit ettik. Meram’da Gençlik Merkezi’nde olacak. Karatay’da Hacı Hasanbaşı Kur’an Kursu’nda olacak. Selçuklu’da ise kız öğrenciler için Selçuklu Merkez Kız Kur’an Kursu’nda, erkek öğrenciler içinse Zeki Altındağ Camii’nde olacak. Bu merkezlerimizi kontenjanlarla sınırladık. Kız ve erkek öğrencilerimiz için ayrı ayrı 50’şer kişilik kontenjan ayırdık. Çarşamba günü de kayıtlarımız sona erdi "dedi.

yaz-1.jpg

EĞİTİMLER DOLU DOLU GEÇECEK

Eğitimin içeriğinden bahseden Öztürk;  “Eğitimler 09.00’da başlayıp 12.00’da bitecek. Burada şunu söylemek gerekir. Bu akademiyi sadece Kuran’ı Kerim bilenler için yaptık. Çünkü akademi normal kursların bir adım ötesidir. Erkek öğrencilerimiz için özellikle bizim önde gelen camilerimizin imamları Kuran’ı Kerim okuma tavrını kazandıracak şekilde dersler verecekler. Yine bunun yanında ibadet derslerimiz var. Bu derslerde yine hocalarımız çocuklarımızın merak ettiği, gençlerimizin eksik olduğu noktaların üzerinde durarak pratiğe yönelik bilgiler verecekler. İtikatta ise inanç sorunları ile ilgili bilgiler verilecek. Neye inanacaklarını bu derslerde hocalarımız işleyecekler. Hem de zihinlerinde oluşan birtakım soruları bu derslerde karşılıklı konuşmak süratiyle ortadan kaldıracaklar. Bir de Peygamber Efendimiz’in (sav) hayatı var. Bu tamamen kronolojik bir anlatımdan ziyade öne çıkan kavramlar üzerinden bir siyer okuması anlatılacak. Ahlak dersin de ise Kuran ve hadisler üzerinden bir ahlak anlatımı yapılacak. Biz gençlerimize hadis kartelaları vereceğiz. Onların üzerinden ahlak dersleri işlenecek. Bu kısım bizim müftülüğümüz tarafından düzenlenecek olan kısım oluyor. Öğleden sonra ise Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği eğitimler olacak. Bunlarda saat 14.00 itibariyle başlayan her güne bir faaliyet konulan eğitimlerden oluşacak. Yüzme ve okçuluk olarak tertip edilen eğitimlere kız ve erkek öğrencilerimiz katılabilecekler. Bir de yaşadığımız şehri gençlerimizin daha iyi anlayabilmeleri için biz geziler tertip edeceğiz. ” diye konuştu.

yaz-2.jpg

İLK ÜÇ ÖĞRENCİYE ÖDÜLLER VERİLECEK

Akademilerin önemine de vurgu yapan Öztürk; “25 Haziran Salı günü saat 11.00’da Sultan Veled Salonu’nda bir protokol açılışı gerçekleşecek. Kurslarımız 25 Temmuz’a kadar sürecek. Son günde bir kapanış programı yapacağız. Yine 25 Temmuz’da gençlerimiz verdiklerimizin ne kadarını alabilmiş, ne kadar ilerlemişler diye bir sınava tabi tutacağız. İlk üçe girenlere İl Müftülüğümüz ve belediyemiz tarafından ödüller verilecek. Yine eğitimler içinde kitap okumalarımız olacak. Gençlerimize Sezai Karakoç’un, Mevlana isimli kitabını okutarak bu kitap üzerinden yapacağımız sınav neticesinde ilk üçe giren öğrencilerimize de hediyeler vereceğiz” dedi. Öztürk; “Aslında Konya’nın ilçelerinde akademiler gerçekleştiriliyor. Selçuklu’da üç tane, Meram’da ise bir tane akademi gerçekleştirilecek. Meram Müftülüğü’nün ayrıca yaptığı bir çalışma var. Üniversiteli İlahiyat Fakültesi’ne giden kız öğrencilerimize Fahrunnisa Kız Kuran Kursu’nda barındırmak suretiyle hafızlıklarını tamamlatıyorlar. Bu şekilde toplam 80 öğrenciye vermiş oldukları bir hizmet var. Ereğli ve Karapınar ilçelerimizde de ayrıç Yaz Akademileri düzenleniyor.” şeklinde konuştu.

yaz-4-001.jpg

“ÖĞRENCİLERE TEFEKKÜRÜ SAĞLATMAK İSTİYORUZ”

Bu akademilerin gençlerin kendi medeniyetlerine olan aidiyetlerini ve dini bilgilerindeki derinleşmeyi sağlamak için yapıldığını dile getiren Öztürk; “Biz burada öğrencilerimize tefekkürü sağlatmayı düşünüyoruz. Bunu nasıl yapacağımızı ise şöyle açıklayayım. Bütün akademi düzenlediğimiz öğrencilerimizi izcilik kamplarımıza götüreceğiz. Burada tefekkürü birebir tabiatla buluşturarak yapmayı hedefliyoruz. Yani bizim amacımız klasik eğitim öğretimin dışında uzun süreli ve gençlerin gönüllerine dokunarak yapmak olacak. Gençler bu kadar sanal bir ortam da yaşarken onları gerçekliğe çekmek istiyoruz. Bizim zaten bakanlığımız bünyesinde ‘Gençliğe Değer’ isimli bir projemiz var. Bu proje ile her bir din görevlisi en az 10 gence bir şekilde ulaşmanın ve gönüllerine girmenin yolunu hedefliyor. Proje kapsamında 24 bin 500 civarında gence de ulaşmış olduk. Bu anlamda gençliğimizi çok önemsiyoruz. Çünkü Efendimiz de genç bir kadroyla yola çıktı. Gençliği önemsediği için çok ciddi gelişimler de elde etti. Bizlerde gençliğimize inanıyoruz. Ve inandığımızı da bu yolla göstermek istiyoruz. Hatta diğer ileriki senelerde kurumlarla birleşip daha da profesyonel eğitimler yapmak istiyoruz. Aslında bizim her birimizin Müslüman olarak hakikati arama ödevimiz var. Biz bundan yola çıkarak gençlerimizle bu çalışmaları yürütüyoruz.” diye belirtti.

kurs-1.jpg

“GENÇLERİN TARİH BİLİNCİ ARTTIRILMALI”

Müftülüğün gençlik faaliyetlerini de anlatan Öztürk; “Bizim İlçe Gençlik Koordinatörlerimiz var. Onlarla birlikte geliştirdiğimiz bir projemiz de vardı. Sur içinde kalan Konya’nın tarihini gezmek istiyorduk. Buradaki amacımız da insan doğduğu yerdeki tarih ile doğup, gelişip büyümelidir. Neye ait olduğunu da ancak bu şekilde hissedebilir. Bu anlamda gençlerimizin de tarih bilinci arttırılmalıdır. Biz bu konuda Caner Arabacı hocamızdan tarihi yerlerle ilgili eğitimler aldık. Akabinde Sanat Tarihçisi hocamız Yaşar Erdemir’in eşliğinde buraları gezerek mimari değerleri hakkında bilgi aldık. Böylelikle ilçe koordinatörlüğündeki arkadaşlarımız beraberlerinde getirdikleri öğrencilerle buraları teker teker gezerek onları hem tarih hem de maneviyat olarak derinleşmelerine katkı sunacaklar” diyerek sözlerini tamamladı.

GÜLŞEN YILMAZ/ YENİ HABER GAZETESİ