Yaz aylarında ayak bakımı nasıl yapılmalı?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte botlar, çizmeler çıkarılır, terliklere ve açık ayakkabılara geçeriz. Yaz aylarında artan sıcaklardan dolayı ayaklar çok sık terler. Haliyle mantar, kabuklanma vs. problemleri de kaçınılmaz hale gelir. Deniz, havuz kenarlarında çıplak ayak ile yürüyeceğiniz için kusursuz bir görüntüye kavuşmak isterseniz aşağıdaki bakım rehberini sizler için derledik.
Yaz aylarında ayak bakımı nasıl yapılmalı?

Özellikle vücudumuzda en çok terleyen ayaklar, havasız ve karanlık ortamlarda üremeyi seven mantarların en sevdiği alanlar olduğunu söyleyen uzmanlar “Dermatofit mantar enfeksiyonu tırnak altında ya da derimize yerleşerek istenmeyen koku ve kaşıntılara sebep olmaktadır. Bununla birlikte tırnak yapısının bozulması ve görüntüsünden ötürü yaz aylarında kullanacağımız sandalet ve açık terliklerimizi giymemizi engel olacaktır” diyerek ayak bakımını vurguluyor.

Yaz aylarında bol su teması ile hızlı uzayan tırnaklarımız için 3 haftada bir ayak bakımlarınız düzenli olarak yapılmalı. Ayaklarınızı ılık, sabunlu su ile yıkayın. Bu işlemi yaptıktan sonra soğuk su ile durulayıp, havlu ile parmak araları dahil ayağınızın her yerini iyice kurulayın. Daha sonra nemlendirici krem sürebilirsiniz. Güneş kremi sürerken ayaklar da ihmal edilmemeli. Çıplak ayak ile havuz kenarlarında, soyunma odalarında dolaşırken mantar, siğil enfeksiyonu kapma riski artar, mutlaka terlik giyilmeli. Özellikle diyabeti olan kişiler çıplak ayak ile dolaşmamaya özen göstermeli, ayaktaki en ufak bir kesi ya da enfeksiyon ciddi vakalar ile sonuçlanabilir. Yazla gelen sıcaklık artışı ile ayakta terleme artar, mantarın en sevdiği ortam oluşur.

ayak-bakimi3.jpg

Tırnak bakımı önemlidir

Ayak tırnaklarınızı düz değil, yuvarlak kesmeye çalışın. Tırnaklarınızın yanında bulunan etleri ise kesinlikle kesmeyin. Bu uygulama tırnaklarınızın daha çok uzamasına neden olur. Ayaklarınıza ponza taşı ile masaj yapın. Ponza taşı, masaj yaparak uygulandığında nasır görünümünü yok eder, ayaklarınızı temizlemede de size yardımcı olur. Ölü derilerin vücudunuzdan atılmasını ve cildinizin rahat nefes almasını sağlar. Bu uygulamalardan sonra ayağınızın bir süre sıcak suda kalması derinizin yumuşak kalmasını sağlar.

Ayaklara yapılan masajlar iyi gelecektir

Ayak bileğinizden başlayarak dize doğru masajlar yapın. Bu masaj kan dolaşımınızı düzenler ve ayaklarda oluşan şişmeleri, ağrıları yok eder. Yatmadan önce ayaklarınıza süreceğiniz nemlendiricilere dikkat etmelisiniz. Parmak aralarına kaçırmamaya özen gösterin çünkü nemli kalan bu bölgelerde mantar oluşumuna neden olmaktadır. Yatmadan önce, ayaklarınıza yoğun bir krem sürün ve üzerine pamuklu bir çorap giyin. Uyandığınızda ayaklarınızın bir pamuk gibi yumuşacık olduğunu göreceksiniz.

Etiketler :