Yaz sıcağında kış harçlığı biriktiriyorlar

Edirne'de saman balyası taşıyan işçiler balya başına kazandıkları 1 lirayı kış için biriktiriyor.
Yaz sıcağında kış harçlığı biriktiriyorlar

Saman balyası taşıyan sezonluk işçiler yaz sıcağında kış mevsimi için harçlık biriktiriyor. İşçiler güneş altında taşıdıkları her saman balyasına karşılık yaklaşık 1 lira alıyor.

Edirne'de buğday tarlaları biçildikten sonra hayvancılıkta yem olarak kullanılan samanlar bağlama makinasıyla bağlandıktan sonra tarlaya bırakılıyor. Balyaların tarladan ahırlara taşınması ise sezonluk çalışan emekçilere kalıyor.

Trakya'nın verimli topraklarının bulunduğu, buğday üretiminin önemli merkezlerinden Edirne'de buğday tarlalarındaki mesai ekimle başlarken, ardından biçim ve en sonunda tarlanın saplardan arındırılmasıyla da finale eriyor.

Balya işçileri hem kaşındırmaması için kendilerini sap parçalarından hem de güneş çarpması ve sıcaktan korumak zorunda. Başlarına kadın çorabı geçiren ya da tülbentle kafalarını tamamen saran balya taşımacıları 500 balya bulunan bir tarlada işlerini yaklaşık 3 saatte tamamlıyor. Emekçiler balya başına 1 lira 100 kuruş alıyor.

"Tarlada sıcak 50 dereceye kadar çıkıyor"

Balya taşıma işi olmadığı zamanlarda hurdacılık yapan Ufuk Tavukçu, AA muhabirine 1 aylık sezonda günlük yaklaşık 750-1.000 balya taşığını anlattı.

Kışın arkadaşlarıyla hurda toplayarak eve ekmek götürmeye çalıştıklarını belirten Tavukçu, yaz aylarında ise balya taşıyıp kış mevsimine hazırlık olsun diye harçlıklarını çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

İşleri çok zor olmasına karşın alıştıklarını anlatan Volkan Armutkıran ise zaman zaman tarlada sıcaklığın 50 dereceye kadar çıktığını, sıcak ve saman parçalarının kaşındırmasını önlemek için çeşitli önlemler aldıklarını belirtti. Armutkıran, sıcağa rağmen günde 1.000'e yakın saman balyası toplayabildiklerini ifade etti.