Yazıcı: 'Sıfır toleransla çalışıyoruz'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, FETÖ ile mücadele konusunda, "Bu konuda sıfır toleransla bir çalışma yürütüyoruz. Kesin veriler ışığında, gereği neyse onu derhal icra aşamasına koyuyoruz." dedi.
Yazıcı: 'Sıfır toleransla çalışıyoruz'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Fetullahçı Terör Örgütü(FETÖ) ile mücadeleye ilişkin, "Bu konuda sıfır toleransla bir çalışma yürütüyoruz. Yani hiç kimsenin gözüne kaşına bakmadan, kesin veriler ışığında, gereği neyse onu derhal icra aşamasına koyuyoruz. Tekrarlıyorum,toleransımız sıfır. Yani kayırmak vesaire kesinlikle söz konusu olamaz. Gerçekten partimizi aynı kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi bundan temizleyeceğiz." dedi.

Yazıcı, AA muhabirine FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası AK Parti'de ve kamuda yürütülen çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü, ülkenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla büyük bir felaketten kurtulduğunu belirten Yazıcı, 7 Şubat ve 17-25 Aralık süreçlerinden itibaren bu yapıyla ilgili hassasiyetlerinin başladığına işaret etti.

15 Temmuz'u, "Türkiye için tarihinde görülmemiş büyük bir felaket, büyük bir travma" olarak nitelendiren Yazıcı, yaşanan olayın dünya tarihinde de örneğinin bulunmadığını vurguladı.

Hükümetin 15 Temmuz'dan itibaren olağanüstü hal ilan ettiğini, bu kapsamda düzenlemeler yapıldığını anımsatan Yazıcı, "Bu yapının doğrudan doğruya faili durumunda olanlar, bunlarla bağlantısı olanlar, bunlarla iltisaklı olan herkes bir tespit yapılmak suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarından temizleniyor. Yani bu çalışmalar tabii ki gelişi güzel değil. Bunların kriterleri, ölçüleri var. Nihayetinde Türkiye bir hukuk devleti, her şeyi de hukuka uygun, hakkaniyet içerisinde yapacaksınız." ifadelerini kullandı.

"Ayıklama çalışmaları 17-25 Aralık'tan itibaren sürüyor"

Benzer çalışmaların AK Parti'de de sürdüğünü anlatan Yazıcı, "Biz Türkiye'nin en büyük siyasi partisiyiz. 10 milyon dolayında üyemiz var, ana kademe, kadın kolları, gençlik kollarıyla en büyük güçlü bir teşkilat yapısına sahip bir partiyiz. Biz de çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdürüyoruz. Aslında bizim teşkilatlardan bu yapıya mensup kişileri arındırma, ayıklama çalışmalarımız daha 7 Şubat, 17-25 Aralık 2013'ten itibaren başlamıştır ve devam etmektedir." diye konuştu.

"Çalışmalarınız çerçevesinde 15 Temmuz'dan sonra tespit edilen FETÖ'cü var mı?" sorusuna Yazıcı, şu yanıtı verdi:

"Elbette bu tespitleri yapıyoruz. Yani biz kongrelerimizi 17-25 Aralık'tan sonra yaptık, belediye seçimleri 17-25 Aralık 2013'ten sonra yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi grup listeleri gene o tarihten sonra oluşturuldu. Bütün o süreçlerde adayları tespit ederken, teşkilatlarımızda görev vereceğimiz elemanların, insanlarımızın değerlendirmesini yaparken, bu yapıyla iltisaklı olup olmadıkları dikkate alınmış, gözden geçirilmiş ve o süreçte de önemli bir eleme yapılmıştır. Bütün bunlara karşı görmediğimiz, göremediğimiz tabi ki sızmalar yok değil, teşkilatlarımızda var."

Söz konusu çalışmaların aslında yayınladığı genelgeden de önce başlatıldığına vurgu yapan Yazıcı, AK Parti'nin teşkilat yapısı içinde, ana kademede, kadın kollarında, gençlik kollarında bu yapıyla iltisaklı veya bunların aktif elemanı gibi çalışan insanların tespiti çalışmasını Teşkilat Başkanlığı'nın yürüttüğünü belirtti.

"MYK'ya sunacak şekilde hazırlığını yapıyoruz"

Yazıcı, yerel yönetimlerden FETÖ mensuplarının arındırılması konusundaki çalışmayı da Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın sürdürdüğünü kaydederek, şunları söyledi:

"Veriler geliyor. İllerde komisyonlar oluşturulmuş, o komisyonlar verileri topluyor, kanaatlerini de belirtmek suretiyle dosyalıyor ve genel meclise geliyor. Orada da bir değerlendirme yapılıyor. Bu değerlendirmeleri tekrar oturup konuşuyoruz yani Başbakan'a ve MYK'ya sunacak şekilde hazırlığını yapıyoruz. Bu değerlendirmelerde şüphe oluşan durum olursa gerekmesi halinde bu ilgili arkadaşı da çağırıp bunlar da sorgulanıyor. Diyelim ki işte adam bir yerde, bir dernekte üye gözüküyor. Nedir bu üyelik durumu? Yani bu aktif olarak devamlılığı var mı yok mu? Böylesine hassas bir çalışma yürütüyoruz. Dolayısıyla bu çalışmalar kapsamında kimi uygulamalarda, bu yapıya mensup kişiler istifa ettirilmek suretiyle teşkilattan arındırılıyor. Ama istifa etmeme durumunda olanlar da disiplin kurullarına sevk edilmek suretiyle partiyle ilişikleri kesiliyor."

Bu konuda bir sayı vermenin mümkün olmadığını, çalışmaların sürdüğünü belirten Yazıcı, birim başkanlarının çalışmalarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunacaklarını, sonrasında gerekmesi halinde bu çalışmaların Merkez Yürütme Kuruluna (MYK) geleceğini bildirdi.

"Kayırmak vesaire kesinlikle söz konusu olamaz"

FETÖ temizliği konusunda yürütülen çalışmaların ne kadar süreceğine ilişkin soru üzerine Yazıcı, "Uzun sürmez yani bunu birkaç ayda toparlarız. Ama şunun altını çizeyim, bakın, yani bu bir takvime bağlanmış, belli tarihte bitecek, ondan sonra bu konuda hiç hassasiyet gösterilmeyecek demek değildir. Bugün görmediğimizi yarın görürüz. Özetlemek gerekirse, biz bu konuda sıfır toleransla bir çalışma yürütüyoruz. Yani hiç kimsenin gözüne kaşına bakmadan, kesin veriler ışığında, gereği neyse onu derhal icra aşamasına koyuyoruz. Tekrarlıyorum toleransımız sıfır. Yani kayırmak vesaire kesinlikle söz konusu olamaz. Gerçekten partimizi aynı kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi bundan temizleyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"Ne akrabamdır ne ilişkim var ne de tanırım"

Söz konusu süreçleri siyasi istismar aracı haline getirmeye çalışanlara da asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Bazen bilgiler çok kirli de gelebiliyor. Bir örnek de vereyim, kendimle ilgili olsun. Bu vesileyle bir cevap da vermiş olurum. Mesela, Cumhurbaşkanımızın yaveri Ali Yazıcı. Sosyal medyada, hatta bazen yazılı medyada birçok kişi ya cahilliğinden ya da işte değişik amaçlarla bunun benim kardeşim ya da akrabam olduğunu söylüyorlar. Bunu söyleyerek, bana da zanda bulunuyorlar. Yani ne akrabamdır ne ilişkim var ne de tanırım. Sadece Cumhurbaşkanımız görev verdikten sonra, Cumhurbaşkanımıza refakat ettiğim yerlerde bunu görmüşüm. İşte bu tür benzeri isnatlar teşkilatlarda da oluyor. Bunlara da dikkat ediyoruz."