Yazılımda milli dönem

Son yıllarda bulut teknolojilerine olan ilgi giderek artıyor. Hem kişiler, hem şirketler hem de kurumlar önemli bilgi ve dökümanlarını saklarken bulut teknolojilerini kullanıyor.
Yazılımda milli dönem

Konya’da bilişim alanında faaliyet gösteren GM Bilişim tamamen yerli ve milli olan dünyanın her yerinde dosya göndermeye ve verileri yedeklemeye imkan tanıyan filegoes.com’u üretti. Filegoes.com’un dünyanın her yerinden internet kullanıcıların bir noktadan başka bir noktaya yüksek boyutlu dosya transferi yapabileceği bir platform olduğunu söyleyen GM Bilişim Teknolojileri A.Ş. kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi, Bilgisayar Mühendisi Mehmet Özcan, “Filegoes.com’un benzerlerinden farkı 5 GB’a kadar dosyaları 10 gün boyunca saklayabilmesidir. Dosya transferi sırasında yaşanacak internet kesintisi vb. durumlarda tekrar başa almayıp kaldığı yerden devam edebilmesi özelliği ile de benzeri sistemlerden farklılık oluşturuyor.  Aynı zamanda filegoes bulut premium’un özelliği de mevcuttur. Bu özellik sayesinde bireysel internet kullanıcılarına, şirketler ve üniversitelere çözümler sunuyoruz. Bireysel kişilere tamamen ücretsiz olarak üye olmak kaydıyla 20 GB’a kadar kullanabilecekleri bir bulut alanı sunuyor. Filegoes.com aynı zamanda mobil uygulamasından da bilgisayardaki gibi 5 GB değil, 20 GB’a kadar dosya transferine imkân tanıyor. Filegoes.com’un şirketler için de çalışanların bir arada olduğu ve ortak kullanabilecekleri bir yapı da sunuyor. Üniversiteler için de öğrenci ve akademisyeni buluşturan, birbirleriyle ders ödev notu gibi paylaşımlar yapabilecekleri bir platformu kullanma imkânı vermektedir.” dedi.

8-1-2-020.jpg

“BULUT TEKNOLOJİLERE OLAN İLGİ ARTIYOR”

Bulut teknolojilerinin kullanımında son yıllarda büyük bir artışın yaşandığını aktaran Özcan, “Bulut teknolojiler son zamanlarda dünya üzerindeki dev şirketlerin odaklandığı bir alan haline geldi. Çünkü artık insanlar dosya ve verilerini kendi imkânlarıyla değil bulut alanlarda arşivlemeyi ve saklamayı tercih ediyor. Son zamanlarda da dünyada bu noktada çalışmalar hızla gelişim gösteriyor. Ülke olarak bu noktada bizim de çalışmalarımız bulunuyor. Filegoes.com da bunlardan bir tanesidir. Bu yarışta ülkemiz adına yer almak için de filegoes.com bir çaba içinde bulunuyor. Bulut teknolojilerde kişilerin bilgi ve verileri sistemde birçok yedekleri ile birlikte muhafaza edilir ve bir şifreleme yöntemi ile korunur. Bu noktada büyük ve çözülmesi zor şifre algoritmaları kullanıyoruz. Yani dosyanız sadece bir noktada bir kişinin elinde değil, şifrelenmiş bir şekilde farklı birçok noktada aynı anda oluyor. Dışarıdan bir kişinin de erişebilmesi mümkün değildir.” şeklinde konuştu. 

8-1-8-001.jpg

“MİLLİ YAZILIMLAR STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Dünyadaki dev firmalara karşı yerli ve milli ürünlerin önemine dikkat çeken Özcan, “Dünyada bulut teknolojilerin giderek büyüyor ve ülkeler ile birlikte firmalar bu alana çok büyük yatırımlar yapıyor. Bu noktada bizim de yerli ve milli bir markamızın olması adına başlattığımız çalışmalar sonucunda filegoes.com ortaya çıktı. Bu noktada dünya devlerinin arasında bizim de yerli ve milli bir markamızın olması çok önemli. Hem kişisel, hem kamu hem de şirket verilerinin saklanmasında yaşanan bir takım olumsuz olaylar karşısında ülkemizde kendi ürettiğimiz milli yazılımlarda tutularak kontrol edilmesi stratejik bir öneme sahiptir.  O yüzden ülke güvenliğimiz açısından yerli ve milli yazılımlar kullanmamız gerekmektedir.” dedi.

8-1-5-005.jpg

“FİLEGOES DIŞA BAĞIMLI BİR SİSTEM DEĞİL”

Filegoes.com’un dışa bağımlı bir sistem olmadığına değinen Özcan, “Dünyadaki pek çok bulut teknolojisi dünyadaki belli noktaları kullanır. Fiziksel diskler ya Google’dadır, ya Amazon’dadır ya da Microsoft’tadır. Birçok bulut teknoloji bunları kullanır. Filegoes.com ise bunların hiçbirini kullanmaz. Filegoes.com’un fiziksel dosyaların kaydedildiği diskleri hem ülkemizdedir hem de sadece bize aittir. O yüzden bu noktada hiç kimseye bir bağımlılığımız yok. Diğer mevzubahis firmaların sistemleri çökse bile filegoes.com çalışmaya devam eder.  Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Konya olmak üzere farklı noktalarda veri merkezlerimiz var.  Dosyaların kaydedilmesi noktasında bu üç yer aynı anda çalışıyor. Herhangi bir yerde ya da iki yerde bir problem olduğu zaman üçüncü yer her zaman bu yedeği sağlıyor.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYAYA AÇILMAK İSTİYORUZ”

Filegoes’un bundan sonraki hedeflerinden de bahseden Özcan “İlk hedefimiz filegoes.com ile ülkemizin tamamen dışarıya bağımlığını kesmek istiyoruz. Ham kamu, hem şirket hem kişisel arşiv ve yedeklerimizi başka ülkelerinden alarak ülkemizde saklamak istiyoruz. Daha sonra da iki yıl içinde Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’ya açılarak, buralarda temsilcilikler açmak suretiyle filegoes.com’un dışarıya açılımını da sağlamak istiyoruz. Yerli ve milli projeleri üretebilmek çok zor ve çetin bir yoldur. Önünüze çok fazla engeller çıkabilir. Önemli olan başladığınız işte devam edip pes etmemektir. En önemlisi milli duygular gütmeliyiz. Bu tür projeler yapılması, tanıtılması, büyümesi ve gelir getirmesi çok uzun süreçler gerektiriyor. Bunlara sabredebilmek de ancak milli duyguları gütmekle olabilir. Filegoes’u şu anda dosya transferi için günlük 50 bin tekil ziyaretçi kullanıyor. 100 bin de Premium üyesi var. Yerli ve milli olması sebebiyle kişi ve kurumlardan çok büyük destek geliyor.” diye konuştu.  

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

8-1-4-017.jpg