YEE'den akademik ve bilimsel portal

Bu yıl sonunda hayata geçirilmesi planlanan portal, akademi dünyası için kılavuz niteliği taşıyor- Portalla, farklı ülkelerde akademik iş birliğini geliştirecek nitelikte birçok veri, istatistik, haber, duyuru ve çağrı iletmek mümkün olacak- Kullanıcılar,
YEE'den akademik ve bilimsel portal

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), bu yılın sonunda hayata geçirmeyi planladığı bilimsel ve akademik içerikli portalı, akademi dünyası için kılavuz niteliği taşıyor.

Portalla kullanıcılar, etkin ve basit bir arayüzle ilgili oldukları sektör, ülke veya bölgelere ilişkin olarak akademik ve bilimsel iş birliğini geliştirecek nitelikte birçok veri, istatistik, kılavuz, haber, duyuru ve çağrı iletebilecek.

Kullanıcılar portaldan etkinlik düzenleme talepleri yapabilecek, projelerine destek arayabilecek, güncel akademik ve bilimsel etkinliklerden ve çalışmalardan haberdar olabilecek. Portal sayesinde bölgesel raporlara, yaşam rehberlerine, burslara, kılavuzlara, bilimsel envanterlere de ulaşılabilecek.

Yaklaşık 4 ay önce başlayan yazılım çalışmalarının 7 ay içinde tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte tanımlanan kullanıcı gruplarının tüm ihtiyaçlarına yönelik olarak teknik analiz raporları oluşturulmuş ve çok fonksiyonlu bir yazılım geliştirilmiş olacak. Portaldan Türkiye'deki ve yurt dışındaki paydaş kurum ve kuruluşlar, partnerler, Yunus Emre Enstitüleri birimleri ve merkezleri, akademisyenler, yüksek öğretim kurumları, araştırmacılar ve her düzeyde öğrenci yararlanabilecek.

- Her hedef kitleye ayrı eğitim videosu

Bu kapsamda web arayüzü ile erişim sağlanan birçok modül ve fonksiyonu bünyesinde barındıran, zengin içerikli bir yazılım ile mobil uygulamalar geliştirilmiş olacak. Her hedef kitleye göre ayrı ayrı eğitim videoları planlanacak.

Portaldan paydaş kuruluşlar çağrı, duyuru, etkinlik ve projelerini Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi'nin (TABİP) küresel ağına duyurabilecek, özel sektör ve kamu kurumları akademik ve bilimsel iş birlikleri sayesinde nitelikli insan gücü ve uzmanlık transferi sağlayabilecek, lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası seviyesindeki öğrenciler ve akademisyenler tek bir platform üzerinden iletişim kurabilecek, çalışma grupları oluşturabilecek, küresel çapta paylaşımlarda ve taleplerde bulunabilecek, zengin metin içeriklerine ve dokümanlara erişebilecek. Böylelikle YEE'nin sahip olduğu küresel ağ ve imkanlar tüm ulusal kurum ve kuruluşlarla ilgili kişilerin istifadesine sunulmuş olacak.

Dünyadaki yabancı bilim insanları ile de projeler ve portaldan irtibat sağlama ve bu iş birliklerini Türkiye'nin stratejik öncelikli akademik ve bilimsel alanlarına katkı sunacak şekilde kullanma olanağı elde edilecek.

- "Dünyadaki Türkiye algısını pozitif yönde etkileyecek"

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilim diplomasisini hayata geçiren sacayaklarından ilkinin bu alandaki boşluğu dolduracak bir portal olduğunu söyledi. Ateş, söz konusu portalın yazılımı çalışmasında temel amacın akademisyenlerin yenilikçi, üretime dayalı bilgi birikiminin yer aldığı platform aracılığıyla dünyadaki bütün yenilikçi bilgileri eşleştirerek farklı sektörler arasında iletişim kurmak olduğunu anlattı.

Sacayağının diğer tarafında ise kültür merkezlerinin bulundukları ülkelerde bilim diplomasisi görevi yürütecek kişilerin olacağını ifade eden Ateş, söz konusu kişilerin o ülkedeki üniversite ve araştırma kurumlarıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bilim alanlarında kişi ve konuları eşleştireceğini dile getirdi.

Ateş, şöyle devam etti:

"Bu iki sacayağı yazılım üzerinde irtibatlandırılacak. Oluşturulacak portalda filtreleme yapmak da mümkün olacak. Dolayısıyla cep telefonu üretiminden tutun da herhangi tıbbi bir alandaki bir gelişmeyi eşleştirme imkanı oluşacak. Bunun YEE ile en önemli ilintisi, irtibatın sağlanması noktasında olacak. YEE olarak temel görevimiz, Türkiye ile dünya insanını buluşturmak ve irtibatlandırmak. Bu irtibat sağlandığı zaman zaten Türkiye algısı pozitif hale geçecek. Zaten, Türkiye'nin olağanüstü bir tarihi, medeniyeti, birikimi var. Türk insanı da kendisini yenileyebilen, dünyaya uyum sağlayabilen ve üretebilen bir yapıdadır.

Portal sayesinde bilimi kullanan, rehber edinen bir gençliğin olduğunu göstermek istiyoruz. Bu da dünyayla irtibatımızı ve Türkiye algısını çok pozitif yönde etkileyecektir."

Kaynak: