Yemediğiniz hastalıklı sakatatları hayvanlara da yedirmeyin

Özellikle Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılmasının en çok akciğer ve karaciğeri etkileyen Kist Hidatik hastalığı riski oluşturacağı belirtildi
Yemediğiniz hastalıklı sakatatları hayvanlara da yedirmeyin

Özellikle Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılmasının, hayati risk oluşturan Kist Hidatik hastalığına neden olabileceği bildirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kist Hidatik"in Türkiye'deki önemli paraziter hastalıklardan biri olduğunu söyledi.

En çok karaciğer ve akciğeri etkileyen hastalığın insanlarda ve koyunlarda daha çok görüldüğünü belirten Altınok, bulaşma zincirinin ise köpeklerin dışkısıyla başladığını anlattı. Dışarıya atılan organlardaki parazit yumurtalarının bulaştığı otları yiyen koyunların akciğer ve karaciğerinde kistler oluştuğunu vurgulayan Altınok, rastgele atılan hastalıklı doku ve organların köpeklerce yenilmesinin de büyük risk oluşturduğunu kaydetti.

- Akciğerde hayati risk oluşturuyor

Altınok, sebze ve meyvelere köpeklerin dışkısı temas ettiğinde paraziter yumurta oluştuğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Çiğ yenilen ot, sebze ve meyveleri insanlar tarafından tüketilmesiyle hastalık ortaya çıkıyor. Bu, akciğerde hayati tehlike oluşturan bir hastalık. Akciğerde kist tespit edildiğinde çözümü ameliyattır. Toplum sağlığı açısından bu konuda önlem almamız şart. Yayılmasında, köpek ve koyun zincirini kırmamız lazım. Yemediğimiz kistli sakatatları hayvanlara vermememiz gerekir. Tespit ettiğimiz kistli organları derin yerlere gömerek köpeklerin ulaşamayacağı şekilde yok etmemiz lazım. Aksi durumda hastalıklı dokuları köpeklerin yemesiyle toplum için problem devam etmiş olur."

İnsanların bu hastalık hakkında bilinçlenmesi gerektiğine işaret eden Altınok, hastalıkla mücadele ve korunmada farkındalığın artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.