Yemen hükümeti, BM'yi suçladı

Yemen hükümeti, BM'yi, Husilerin işlediği ihlallerle ilgili sundukları raporları dikkate almamakla suçladı
Yemen hükümeti, BM'yi suçladı

Yemen hükümetinin, Birleşmiş Milletler'i (BM), Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler tarafından işlenen ihlallerle ilgili sunduğu raporları dikkate almamakla suçladığı bildirildi.

Yemen Haber Ajansı SABA'ya göre, hükümet üyeleri Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr başkanlığında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta toplandı.

Toplantıda, BM'ye ve çalışma yöntemine saygı duyulduğu ancak Husilerin başta çocuklar olmak üzere toplumun her kesimine yönelik ihlalleriyle ilgili sunulan rapor ve istatistikleri görmezden geldiği ifade edildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu, çocuk hakları ihlalleriyle ilgili kara listeye almasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren hükümet üyeleri, "BM'den, militanların vahşetine karşı kardeşlerini korumaya çalışan uluslararası koalisyonu kara listeye almak yerine ülkede meşruiyete darbe yapanların sivillere yönelik ihlallerinden ötürü yargılanması talebinde bulunmasını beklediklerini" kaydetti.

BM, her yıl güncellediği, çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeleri yayımladığı "kara liste"ye bu sene Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin alındığını açıklamıştı. Söz konusu raporda, 14 ülkede, silahlı çatışmalarda zor durumda kalan çocukların durumu ele alınıyor.

Raporda, Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon, çatışmalarda öldürülen 785 çocuk ile yaralanan bin 168 çocuğun yüzde altmışından sorumlu tutuluyor.

Yemen'de çatışmalardaki 762 çocuk askerin, yüzde 72'sinin Husiler, yüzde 15'inin Yemen hükümetine bağlı güçler, yüzde 9'unun ise El-Kaide örgütü tarafından görevlendirildiği raporda kaydedilmişti.