Yemen'deki çatışmalarda bin 528 kişi öldü

Yemen'deki çatışmalarda bin 528 kişi öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de mart ayından beri devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının bin 528'e ulaştığını açıkladı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Cecile Pouilly, "Yemen'de 27 Mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda bin 528 kişi öldü, 3 bin 605 kişi yaralandı ve bir milyondan fazla kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere sığındı" dedi.

Pouilly, "Yemen'de kötüye giden insan hakları durumu nedeniyle derin endişe duyuyoruz" uyarısında da bulundu.

Ülkede çatışmaların devam ettiğini ve sivil kayıplarının endişe verici boyutta olduğunu belirten Pouilly, 17 Haziran ile 3 Temmuz arasında 18'i çocuk, 18'i kadın olmak üzere 92 sivilin öldürüldüğünü ve 179 sivilin ise yaralandığını söyledi.

Pouilly, ülkede yaşam hakkı, tutuklama, kötü muamele, ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, insani yardım ekiplerine ve medya mensuplarına yönelik saldırılar alanlarında insan hakları ihlalleri olduğunun kayıt altına alındığını ifade etti.

BM'nin Yemen'de "insani acil durum" ilan etmesinin ardından taraflara, en azından ramazan ayı sonuna kadar çatışmalara ara vermeleri çağrısı yapılmış ama ülkedeki taraflar ateşkes anlaşmasına varamamıştı. Ülkede ramazan ayında da çatışmalar ve sivil can kayıpları devam ediyor.

Yemen'de ramazan ayının ilk yarısında çatışmalarda ölen sivillerin sayısı 100'e yaklaştı.

Siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Yemen'de yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon Mart ayında, söz konusu gruba yönelik operasyon başlatmıştı. Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor. Yemen ile Suudi Arabistan sınırındaki bölgeler de sık sık çatışma ve saldırılara sahne oluyor.