Yemen'deki insani durum

BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü McGoldrick:- "Çatışmaların şiddetlenmesi ve hava saldırılarının artması sonucu hastaneler ve okullar da hedef alındı. İnsani durum daha da kötüleşti. Masum insanlar, kadınlar ve çocuklar zarar gördü"
Yemen'deki insani durum

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, son haftalarda artan çatışmalar nedeniyle ülkedeki insani durumun daha da kötüleştiğini, saldırılarda hastaneler ve okulların da hedef alındığını bildirdi.

McGoldrick yaptığı yazılı açıklamada, "Çatışmaların şiddetlenmesi ve hava saldırılarının artması sonucu hastaneler ve okullar da hedef alındı. İnsani durum daha da kötüleşti. Masum insanlar, kadınlar ve çocuklar zarar gördü." ifadelerini kullandı.

Sağlık ekipleri başta olmak üzere insani yardım alanında çalışanların da kendilerini kurşunların önünde bulduğunu belirten McGoldrick, şöyle devam etti:

"Uluslararası insan hakları sözleşmelerine göre sağlık kuruluşlarına saldırı yasaktır. Bu saldırılar insani yardım bekleyen milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atmaktadır."

Yemen'deki zor şartlara rağmen daha fazla insana ulaşmak için gayret sarf edildiğini aktaran McGoldrick, şu ana kadar yapılan çalışmalardan yaklaşık 4 milyon kişinin istifade ettiği bilgisini verdi.

Ülkedeki insani yardım ihtiyacının bu alanda çalışan kurumların kapasitesinin çok üzerinde olduğuna dikkati çeken BM yetkilisi, uluslararası topluma halkın ihtiyaçlarının giderilmesi için destek çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) önceki gün yaptığı açıklamada, Hacce ilinde idaresini üstlendikleri Abes Hastanesi'ne düzenlenen hava saldırılarının ardından Sada ve Hacce'de destek verdikleri hastanelerdeki ekiplerini tahliye etme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Abes Hastanesi'ne 15 Ağustos'ta düzenlenen hava saldırısında aralarında MSF bünyesinde çalışan İspanyol bir doktorun da bulunduğu 19 kişi hayatını kaybetmiş, 24 kişi yaralanmıştı.

Kuveyt’te BM arabuluculuğunda yapılan Yemen barış müzakerelerinin 6 Ağustos'ta askıya alınmasından bu yana taraflar arasındaki çatışmaların şiddetlendiği belirtiliyor.
 

Kaynak: