Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonu

Yemen'deki "Kararlılık Fırtınası" operasyonu

Suudi Arabistan Sivil Savunma Müdürlüğü'nün, Yemen sınırındaki muhtemel gelişmelere karşı hazırlıklarını arttırdığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Sivil Savunma Müdürü Tümgeneral Süleyman Bin Abdullah el-Amr, sınır bölgelerinin Sivil Savunma Müdürleri ile yapılan toplantıda, sınır bölglerindeki sivil savunma birimlerinin olağanüstü gelişmeler karşısında devletin farklı kurumları ile işbirliği ve meydana gelebilecek olaylara karşı yapılan hazırlıklara ilişkin raporları inceledi.

Amr'ın, önceden belirlenmiş eylem planını eksiksiz olarak uygulanması için sınır bölgelerindeki Sivil Savunma birimlerinin bütün ihtiyaçlarının karşılanması ve gerekli görüldüğünde güney bölgelerde yaşayanların tahliyesi, barınması ve sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi için ilgili makamlarla koordinasyon içinde çalışma yapılarak gerekli önlemlerin alınması yönünde talimat verdiği belirtildi.

Yemen'e başlatılan "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Yemen-Suudi Arabistan sınırındaki sivillerin durumuna dair, "Şu an Suudi Arabistan sınırında durum güvenli. Bölge halkını korumak için bir plan var. Olayların gelişimine göre bölgenin boşaltılması gerekir mi gerekmez mi değerlendirilecektir" demişti.

Siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi ve yönetiminin üst düzey yetkililerinin, Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı.