Yemen'den Stockholm Anlaşması'nın uygulanması için "bağlayıcı tarih" talebi

RİYAD (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'ten Stockholm Anlaşması'nın uygulanması...
Yemen'den Stockholm Anlaşması'nın uygulanması için "bağlayıcı tarih" talebi

RİYAD (AA) - Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'ten Stockholm Anlaşması'nın uygulanması için bağlayıcı tarihler belirlenmesini ve anlaşmanın uygulanması önünde engel oluşturanlara baskı yapılmasını istedi.

Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya gelen Hadi ve Griffiths, barış imkanları ile Stockholm Anlaşması'nı görüştü.

"Anlaşmanın Hudeyde'yle ilgili kısmının uygulamaya konulması, güven inşası ve barış için ilk adımı temsil edecektir. Bu olmadan Husilerin her zamanki oyalama taktiklerinin bir faydası olmayacak." diyen Hadi, Stockholm Anlaşması'nın adım adım hayata geçirilebilmesi için bağlayıcı tarihler konulması ve anlaşmanın uygulanması önünde engel oluşturanlara baskı yapılması gerektiğini vurguladı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths de Hudeyde'deki limanları boşaltıp silolara giden yolları açmaya ve Stockholm Anlaşması'nı adım adım uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Griffiths, bu adımlarla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nde brifingler vereceğini söyledi.

BM Özel Temsilcisi, Riyad'a gelmeden önce Yemen'in başkenti Sana'da Husilerle görüşmeler yapmıştı.

- Yemen hükümetinin BM'ye "ciddiyetsizlik" suçlaması

Griffiths ve BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Husilerin kontrolündeki buğday silolarına ilişkin dün ortak bir yazılı açıklama yapmıştı.

BM'nin 5 aydır erişim sağlayamadığı Hudeyde'deki buğday silolarına güvenli, serbest ve sürdürülebilir erişim izni verilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, "Ensarullah'ın (Husiler) Hudeyde Anlaşması'nın uygulanması konusundaki taahhütlerinin teyidini kabul ediyoruz. Silolara giden yolların yeniden açılması için daha önceki zor ve tehlikeli koşullar altındaki gösterdikleri çabalarını takdir ediyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani ise resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Husilerin buğday silolarına giden yolların yeniden açılması için sarf ettiği çabalardan övgüyle söz edilmesini" eleştirmişti.

Griffiths ve Lowcock'a Hudeyde'de anlaşmanın uygulanması konusunda Husilere karşı kesin bir tavır takınmada "ciddiyetsizlik" suçlaması yönelten İryani, bu "manipülasyona" Yemen hükümetinin uzun süre tahammül edemeyeceğini belirtmişti.

- Stockholm Anlaşması

BM himayesinde İsveç'in Stockholm kentinde, 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen Yemen konulu istişare toplantıları, Yemen hükümeti ile Husilerin, ateşkes, tarafların Hudeyde'den çekilmesi ve esir ile tutukluların takas edilmesi gibi maddelerin yer aldığı bir anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Kaynak: