Yeneroğlu: Alman Meclisi sorumlu bir yaklaşımla karar vermeli

Yeneroğlu: Alman Meclisi sorumlu bir yaklaşımla karar vermeli

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu "(Almanya'daki Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı) Alman Meclisi'ndeki her bir parlamenterin sorumlu bir yaklaşımla meseleye yaklaşması ve vereceği kararı da bu doğrultuda tarihi sorumluluk itibarıyla ele alması gerekir." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Alman Parlamentosu'nda görüşülecek olan Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı konusunda, "Alman Meclisi'ndeki her bir parlamenterin sorumlu bir yaklaşımla meseleye yaklaşması ve vereceği kararı da bu doğrultuda tarihi sorumluluk itibarıyla ele alması gerekir." dedi.

Yeneroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 1915 olaylarını "Soykırım" olarak nitelendiren tasarının, yarın Almanya Parlamentosu'nda oylanacağını belirterek, Almanya Federal Meclisi'nin bu konuyu ilk defa gündemine almadığını ifade etti.

Mustafa Yeneroğlu, geçen yıl Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in özel gayretleri sonucunda konunun gündeme geldiğini, o dönem Almanya Hükümeti'nin, "Herhangi bir uluslararası mahkemenin kararı yok" diyerek iddiaları ve görüşmeyi reddettiğini anımsattı.

Yeneroğlu, Almanya Meclisi'nin ortaya koyduğu tarzın, tarihi vakaların daha sağlıklı tartışılmasına vesile olmayacağını vurgulayarak, Almanya Meclisi'nde bulunan tüm milletvekillerine konuya ilişkin bir mektup yazdığını anlattı.

Yeneroğlu, "Alman Meclisi'ndeki her bir parlamenterin sorumlu yaklaşımla meseleye yaklaşması ve vereceği kararı da bu doğrultuda tarihi sorumluluk itibarıyla ele alması gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum. Alman Meclisi'nin alacağı bir karar Türkiye tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmak durumunda değil." diye konuştu.