Gökhan Darılmaz

Gökhan Darılmaz

Yeni Bakanla İlk Buluşma

Yeni Bakanla İlk Buluşma

Sağlık alanında yaşanan her gelişmeyi hem bir hekim olarak hemde bir yurttaş olarak ilgiyle ve dikkatle takip ediyorum.  Halkımızın faydasına olacak yeni uygulamaların kısa bir sürede hastanemizde hayata geçmesine büyük önem veriyorum.

Sağlık camiamız içerisindeki toplantı, sempozyum gibi etkinliklere de mümkün olduğu kadar katılmaya çalışıyorum. Tıp alanındaki gelişmelerin gün ve gün arttığı bilgi teknolojileri çağında, zamana ayak uydurulması ve gelişmelerin takibi açısından bu tür etkinlikler büyük önem taşımakta.

Şubat ayının ikinci haftasında da aktardıklarıma örnek olacak, birçok alanda yeni bir devrin başlangıcı olarak gördüğüm bir toplantıya katıldık. Cuma, cumartesi ve pazar günlerini kapsayan ve oldukça verimli olan sağlık çalıştayını sizlerle de paylaşmak istiyorum.

 Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneğince(SAYED), Ankara Kızılcahamam’da, Bakanlığımızın birbirinden değerli birçok isminin iştirak ettiği bu sempozyumda,  yeni sistemin erken dönem sonuçları ayrıntılı şekilde incelendi ve değerlendirildi.

Sağlık camiasında olanlar bilirler ki, SAYED programları ele aldığı konular bakımından büyük önem taşır.  Ayrıca değerlendirilen başlıklar kadar, konuşmacılar ve panelistlerde yetkin ve seçkin isimler arasından belirlenir. 

Toplantı ekseninde ele alınan güncel konular, tüm sağlık çalışanlarının her alandaki sorunlarını ve taleplerini kapsadığı için, çıkarılan sonuçlar bir nevi yol haritası gibi görülebilmektedir.

Nitekim en son toplantıya,   yeni Sağlık Bakanımız Uzm. Dr. Mehmet Müezzinoğlu’da katıldı.

Sayın Bakanımızın, söyleyeceği cümlelerle, seçeceği kavramları, tüm hekimlerimiz gibi bende dikkatle takip ettim. Kendisinin söylemlerinde, yeni dönemdeki hedeflere ve sağlık sisteminin yönetimine dair bakış açısının izlerini de gördük.

Bakanımızın yapacağı konuşmayla birlikte, toplantıya katılan herkes, geçmiş dönemlerle bu dönem arasındaki farka dair kıyaslamada yapmış oldu.

Öncelikle tüm yüreğimle belirtmek isterim ki, son on yıla damgasını vuran ve yapılanmayı sağlayan eski sağlık bakanımızın çalışma ve gayretleri herkesçe kabul edilerek, takdir edilmiştir.

 Ancak birçok hekim ve sağlık çalışanının üstünde durduğu ve sıkıntıların giderilmesini istediği bazı problemlerde yok değildir.

İnsan hayatı gibi oldukça önemli bir görevi yerine getirmeye çalışan sağlık çalışanlarımızın halk nazarında itibarlarına yönelik eleştiriler malumunuzdur. Aynı şekilde son dönemde giderek artan sağlıkta şiddetin geldiği boyutlar açısından da zaman zaman Sağlık Bakanlığına suçlamalar olduğunu biliyoruz.

Gün ve gün sağlıkta şiddet haberlerinin arttığı bu dönemde, yeni bakanımız Uzm. Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun sıkıntılı noktalara parmak basması bizlere derin bir nefes aldırdı. İfadelerinde çözülmesi beklenen konular kapsamında, oldukça önemli iki kavram kullandı.  Her alanda örnek olacak bu iki unsurdan birisi samimiyet diğeri ise gayretti.

Belirtilen ifade yeni oluşumun amaçlarını da göstermektedir.Bu  dönemde, gerek sağlık personelinin yaptığı işte halka gösterdiği samimiyetin yeterli ölçüde olması gerekse halkımızın sağlık camiasının yoğun iş temposunda harcadığı gayretleri takdir etmesi hedeflenmektedir.

Özellikle samimiyet duygusu, performans sisteminden ne yazı ki negatif şekilde etkilenmektedir. Ayrıca bakanlığımızın sağlık çalışanlarına karşı alakası da , bazen muhalefet, bazen görsel ve yazılı basın gibi farklı kesimler tarafından eleştirilmekteydi.SAYED vesilesi ile de çeşitli kesimlerce yapılan değerlendirmelerin nedenleri ve çözümleri de irdelendi.

 Elbette ki rakamlar ve oranlarla, önceden yapılamayanlar, şimdi yapılanlar, memnuniyet kriterleri, çalışan güvenliği gibi başlıkların sayısal verilerini almak mümkündür.

 

2

Yalnızca ikili ilişkilerde ve toplumsal bakış açısının irdelenmesiyle ortaya çıkacak samimiyet ve gayrete dair veriler ise ancak uzun soluklu bir bakış açısıyla değerlendirilebilir.

Bu nedenle Bakan Beyin ele aldığı ve seçtiği bu iki kavramı oldukça önemsiyorum. Sayın bakanımızın toplantıda üzerinde durduğu unsurları aktarırken  “Bizler sizlerle son derece samimi olacağız ve sizin sorunlarınızı büyük bir gayretle gidermeye çalışacağız, sizlerden görmek istediğimiz bu samimiyet ve gayretlere uyun olarak aynı duyguların ve çalışmaların sizler tarafından da  gerçekleşmesidir” demişti.

Altını çizerek belirtmek isterim ki,  Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’nun paylaştığım bu cümlelerini oldukça içten ve etkili buldum.

 Üzerinde durulan bu önemli kavramlarla birlikte,  gerek kendi içimizdeki gerekse mesleğe yönelik konulara dikkat çektiğini düşünüyorum.

Muhakkak ki, yaptığımız her işte samimi olursak, o işin gerektirdiği kadar gayretli olursak, elbette ki başarılı olmamamız için hiçbir sebep yoktur.

Sağlık camiası için büyük anlamlar ifade eden bu iki önemli unsura, Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu Hocamızın belirttiği üzere sabırda eklenmelidir.

Yeni yapılanma için Sağlık Bakanımız ve Mehmet Bekerecioğlu Hocamızın takdirleriyle oluşuturlan bu üç önemli kavrama bende dua olgusuyla katılmak istiyorum.

Samimiyet , gayret , sabır ve dua’dan oluşacak bir çalışma elbette ki başarılı olacaktır.Yeni döneminin anahtarı olacak bu kelimelerle, inanıyorum ki sağlık alanında hastalarımızın olduğu kadar çalışanlarımızın da yüzlerinin güleceği günler gelecek.

Sempozyuma dair üstünde durmak istediğim diğer bir unsurda,  Konya ili olarak, Numune Hastanesi İdari Kadrosu, Ereği Bölge Hastanesi İdari Kadrosu ve  Beyhekim Devlet Hastanesi İdari Kadrosuyla,büyük bir dayanışma ve paylaşım içerisinde olmamızdı.

Bu toplantı kapsamında hem başkanlarımız hemde Genel Sekreterimizle önemli programlar gerçekleştirdik.Ayrıca Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu Hocamızın konuşmacı olarak katıldığı panelde, herkesin takdirini kazanan bir sunumda bulundu.

 Yeni oluşan üçlü yapının önemli ve hassas noktalarına vurgu yapılan sunum oldukça başarılıydı. Ayrıca Sağlık-Sen Başkanı da yaşanan zorluklar ve seçilen idari kadronun özlük haklarıyla ilgili çok çarpıcı rakamlarla değerlendirmede bulundu. Halk nazarında sağlık çalışanlarına dair yanlış bilinen ve çok uçuk rakamlarla ifade edilen ücretlendirmenin aslında gerçeği yansıtmadığını, birçok arkadaşın eski konumundan çok daha düşük ücret aldıklarını sayısal verilerle gösterdi. Sağlık Sen Başkanı tarafından gerçekleştirilen bu konuşmada sempozyumun en önemli notlarından biriydi.

Tüm katılımcılar için verimli geçen bu toplantının, güzel ve kalıcı geri dönüşler getirmesi temennisiyle, yeni sağlık bakanımıza ve yeni görev alan tüm ekibine başarılar diliyorum.

Allah hepimizi samimi ve gayretli olmayı nasip etsin. Manevi doyumu eşsiz olan sağlık hizmetlerinde taşımamız gereken sabrımızı her zaman arttırarak sonunda duayı eksik etmesin.

Hayırlı işlerinizde başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Darılmaz Arşivi
SON YAZILAR