Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati: 03.44
Yeni Haber'de Ramazan
BOŞ ŞEYLERİ TERK EDEREK HAYATI ANLAMLI KILMAK
 
İslam’ın özünden, yaratılış gayesinden uzaklaşıldığı içindir ki, günümüzde zihin ve gönüller kötü düşüncelere, diller hesabı verilemeyecek lüzumsuz ve beyhude sözlere esir oldu. Bedenler, faydasız işlerde heba edildi. Saygınlıklar, hayasızlıkla tarumar edildi. Oysa Rabbimiz bizi vahiyle, peygamberle terbiye etti;  akılla, idrakle ve sayılamayacak nice nimetlerle donattı. Bize yolumuzu ve yönümüzü gösterdi; merhamet, muhabbet ve adalet duygusu lütfetti. Bilelim ki dilimizden gelişigüzel, kuralsızca dökülen sözler, kaba ve çirkin ifadeler, yalan, iftira, gıybet, bunların her biri dinimizde yasaktır. İnsanların özel hallerini araştırmaya, insanlar arasında laf taşımaya, fitne ateşini körüklemeye yönelik her türlü kelam boş sözdür, günahtır. Böylesi sözler, sahibinin şahsiyetini, onur ve haysiyetini zedelediği gibi buna muhatap olan şahsın da hem hakkını ihlaldir, hem de büyük bir vebaldir. Çünkü dilden dökülen her söz sorumluluk gerektirir. Her sözün bir ahlakının olması gerekir. Ahlakı olmayan her söz israftır, günahtır.
 
Televizyon, gibi cihazlardan
dinlemekle hatim olur mu?
Televizyon, radyo ve başka bir cihazdan okunan bir mukabeleyi takip etmek sevaptır. Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar okunarak bitirilmesidir. Kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle Kur'an dinlemiş olur. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir. Ancak kişi mukabeleyi takip esnasında aynı zamanda okursa hem dinlemiş hem de hatim yapmış olur.
 
 
ADİYAT SURESİ
Rahman ve Rahman olan Allah’ın adıyla!
1. Andolsun, insanın doyumsuz arzu ve ihtiraslarını anlatan o nefes nefese koşan, binek atlarına
2. Ve kayalara çarpan tırnaklarıyla, karanlıkta kıvılcımlar saçan,
3. Derken, gün doğarken bir beldeye baskın yapan,
4. Ve bir anda tozu dumana katarak,
5. Sağa, sola kaçışan asker, kadın ve çocuklardan oluşan topluluğun tam ortasına dalan binek atlarına yemin olsun ki,
6. Gerçekten insan Rabbine karşı çok nankördür.
7. Ve bizzat kendisi de buna şahittir. Rabbinin yol göstericiliğinden uzaklaşarak yoldan çıkan insan sonu gelmeyen ihtiraslar peşinde koşup duracak, vahyin kontrolünden çıkarak bencil arzuların ve çılgınca ihtirasların kölesi olacak, böylece şaşkın toz bulutlarının ve sapık iştahların körleştirdiği zindanlarda bocalayacak ve hiçbir zaman gerçek huzuru esenliği bulamayacaktır.
8. Çünkü o mala ve servete aşırı tutkuyla bağlanmıştır.
9. Ama bilmez mi ki, Diriliş günü, kabrin bağrındaki ölü bedenler dışarıya atıldığı,
10. Ve hesap günü, yüreklerde gizlenen düşünceler, niyetler, sevgiler, nefretler, ihanetler, kabul ve redler ortaya serildiği zaman,
11. İşte o gün, geç de olsa anlayacaklar ki, Rableri onların her halinden haberdardır!
 
GÜNÜN AYETİ
Biz ona iki göz, bir dil ve iki dudak vermedik mi? Ona iki yolu (doğru ve eğriyi) göstermedik mi? (90/8-10)
GÜNÜN HADİSİ
Hiç kimse, başına gelen bir musibetten dolayı ölümü temenni etmesin. *Buhârî
GÜNÜN SÖZÜ
Her kalp, kendi içindeki çiçeğin kokusunu verir. *Abdülkadir Geylani Hz.