Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati: 03.42
Yeni Haber'de Ramazan

İNSAN: AKILLI VE SORUMLU VARLIK

Mümin olarak Rabbimize karşı sorumluluğumuz, teslimiyet ve sadakat sahibi bir kul olmaktır. Her vesile ile Allah’ın rızasını aramaktır. O’na itaatsizlikten, ateşe düşmekten korkarcasına sakınmaktır. O’na, göndermiş olduğu kitaba ve peygambere karşı samimi olmaktır. Kendimize karşı sorumluluğumuz, Yüce Rabbimizin bize vermiş olduğu maddi ve manevi imkanları meşru ölçüler çerçe­vesinde kullanmaktır. Allah’ın her birimize bahşettiği akıl ve bedeni, bilgi ve tecrübeyi, gücü ve kudreti insanlığın hayrı için seferber etmek­tir. İsraftan haksız kazanca, gıybetten iftiraya, yalandan dolandırıcı­lığa, hakaretten zulme; İslam’ın yasakladığı bütün davranışlar, günah olmanın yanında birer sorumsuzluk örneğidir. Hem Allah’ın hem de insanların hakkını ihlal etmektir. Müslüman, şerre alet olmamaya ve kötülükle anılmamaya dikkat eder. Çünkü Allah Rasulü’ne (s.a.s) göre Müslüman; insanların, elinden ve dilinden zarar görmedikleri ki­şidir. Mümin ise, insanların canları ve mallarını kendisine karşı güven­de bildikleri kimsedir.

Oruç tutabildiği hâlde tutmayan bir kimse,

fidyesini vererek kurtulmuş olur mu?

Oruç için fidye verilmesi, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlı kimseler ile iyileşme ümidi olmayan hastalar için geçerlidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve sahabenin uygulaması, fidyeden bahseden âyetteki “oruç tutmakta zorluk çekenler.” (Bakara, 2/184) ifadesinin yalnızca yukarıda sayılan kimseleri kapsadığını göstermektedir. Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Müslim, Sıyâm, 149,150). Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir. Ayrıca, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, fidye vermiş bile olsalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları oruçları Hanefîlere göre kaza etmeleri gerekir. Önceden verdikleri fidyeler oruç borcunu düşürmez (Kâsânî, Bedâî’, II, 105; Merğînânî, el-Hidâye, II, 270).

ZİLZAL SURESİ

Rahman ve Rahman olan Allah’ın adıyla!

1. Yeryüzü, müthiş bir depremle arka arkaya sarsıldığı,

2. Toprak bağrındaki ölü bedenleri dışarıya fırlattığı

3. Ve mezarından fırlayan insan, büyük bir dehşet ve şaşkınlık­la, “Aman Allah’ım, buna ne oluyor?” dediği zaman!

4. İşte o gün yeryüzü, üzerinde yaşanmış olan tüm olayları bir bir anlatacaktır.

5. Çünkü Rabbin ona böyle yapmasını emretmiştir.

6. O gün bütün insanlar, yaptıkları iyilik ve kötülükleri, ken­dilerine gösterilmek üzere gruplar halinde Rablerinin huzu­runa çıkacaklar.

7. İşte o anda, her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onun karşılığını görecek,

8. Ve her kim zerre kadar kötülük, yapmışsa onun cezasını görecektir.

Allah’ın Rasulü buyurdu ki: “Öyleyse, bir parça hurmayla, güzel bir sözle bile olsa kendinizi cehennem ateşinden koruyu­nuz!”

 

GÜNÜN AYETİ

Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik. (21/107)

GÜNÜN HADİSİ

İçinde Allah’ın anıldığı ev ile Allah’ın anılmadığı evin farkı, diri ile ölünün farkı gibidir. -Müslim

GÜNÜN SÖZÜ

Dünya bir sona doğru başını alıp gitmekte, ahiret ise koşarak bize doğru gelmektedir. -Hz. Ali