Yeni Haber'de Ramazan 19. Gün (29 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 05:11, iftar saati ise 19:17.
Yeni Haber'de Ramazan 19. Gün (29 Mart 2024)

AİLE TOPLUMUNEN TEMEL DİREĞİDİR

Peygamberimiz (s.a.s), Veda Haccında, “Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız.” buyurarak bize köklü bir aileye mensup olduğu­muzu hatırlattı. Evet, her birimiz insanlık ailesinin birer halkasıyız. Hepimiz yeni halkaların var olması için çaba sarf etmekle yükümlüyüz. Çünkü bizler, bir ailede hayat bulduk. Gelecek nesiller de yeni ailelerde var olacaklar. Bu değişmez düzenin sahibi Âlemlerin Rabbidir ve O, Kerim Kitabımızda, insanlığa, bizlere örnek aileler takdim etmiştir: Âdem (a.s) ile eşi Havva validemizin türlü meşakkatle dolu hayat yolculuğunu birlikte adımladık­larını anlatmıştır. Peygamberlerin atası İbrahim (a.s)’in sadakat ve teslimiyet misali eşi ve çocuklarını tanıtmıştır. Pey­gamberimiz (s.a.v.)’nın tertemiz ailesinden övgüyle söz etmiştir. Unutulmamalıdır ki, bizler ailemize sahip çıkarsak ailemizde bize sahip çıkar. Ailemiz, bize emanettir ve emaneti korumak müminlerin bir nite­liğidir. Öyleyse sorumluluklarımızı hiçbir zaman unutmayalım. Dualarla kurduğu­muz yuvalarımız için şu duayı dilimizden düşürmeyelim: “Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle.”

hadis.jpg

Oruç fidyesini kimlere vermek uygundur?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural ge­çerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtı­nı, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, ço­cukları, torunları ve onların çocukla­rıdır. Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez. Çünkü aralarında menfaat ilişkisi var­dır. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınva­lide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verile­bilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

NASR SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2, 3. Allah’ın yardımı ve zaferi gelip de insanların bölük bölük Allah’ın dinine girmekte olduklarını gördüğün vakit Rabbine hamdederek O’nu tesbih et ve O’ndan mağfiret dile. Çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir.

AYET

Ey iman edenler! Eğer Allah’tan korkarsanız O, size iyi ile kötüyü ayırt edecek bir anlayış verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah büyük lütuf sahibidir. (Enfal 8/29)

HADİS

“Bir kimsenin harcadığı paranın en değerlisi ailenin ihtiyaçlarına harcadığı paradır.” (Müslim, Zekat, 38)

DUA

"Allah’ım! Aşkınla tutuşan gönüller hürmetine, zikrinle coşan diller hürmetine, gözlerden akan yaşlar hürmetine, huzurunda eğilen başlar hürmetine ahir ve âkıbetimizi hayreyle."

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :