Yeni Haber'de Ramazan 26. Gün (5 Nisan 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 04:59, iftar saati ise 19:23.
Yeni Haber'de Ramazan 26. Gün (5 Nisan 2024)

BİN AYDAN HAYIRLI KADİR GECESİ

'Bin aydan hayırlı' olarak nitelendirilen ve Ramazan ayının uğurlayıcısı kabul edilen Kadir gecesi, Ramazan'ın 27'nci gecesi idrak ediliyor. Ramazân-ı Şerîf’in en müstesnâ vakti “Kadir Gecesi”dir. Allah Teâla Kadir sûresinde Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir.

Kadir Gecesi, Kur'an'ı Kerim’in, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur'an'da bu günün ''bin aydan daha hayırlı'' olduğu belirtilmiştir. Allah Kur'an'ın ilk ayetlerini Cebrail melek aracılığıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V) Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'nda göndermiştir. İndirilen ilk ayetler, Alak Suresi'nin ilk 5 ayetidir. Kadir Gecesi, aynı zamanda bir huzur ve maneviyat gecesidir. Bu gecede edilen duaların ve yapılan ibadetlerin, Müslümanların hayatına olumlu katkılar sağlayacağına inanılır. Bu özel geceyi ihya etmek, yalnızca geçmiş günahların affı için değil, aynı zamanda geleceğe dair umut ve niyetler için de önemlidir.

yeni-haberde-ramazan-26-gun-5-nisan-2024.jpg

ORUÇLARINI KAZA ETMEDEN ORUÇ TUTAMAYACAK HALE GELEN KİMSE NE YAPMALIDIR?

Fakihlerin çoğunluğu, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) ayetinden hareketle, mazeretli veya mazeretsiz oruç tutmamış ve kaza etmeden ölüm döşeğine düşmüş kimselerin oruç borçları için fidye ödenmesi vasiyetinde bulunmalarının müstehap olacağını söylemişlerdir. Eğer vasiyet etmişse mirasçıları malının üçte biri oranında bu vasiyeti yerine getirirler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127; bkz. Serahsi, el-Mebsut, III, 100; İbn Kudame, Muğni, III, 82). Fidye, ölenin bıraktığı maldan techiz, tekfin masrafları ve borçları çıkarıldıktan sonra, kalan malın üçte birinden verilir. Şayet fidye üçte birden çok tutarsa, fazla olan kısım ancak varislerinin rızası ile ödenebilir (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II, 424). Şafii mezhebine göre bir kimse imkanı olduğu halde fidyeyi vermeden ölürse vasiyete gerek olmaksızın bıraktığı mirastan ödenir. Zira onun fidye ödemesi, hasta ve yolcunun orucu kaza etmesi gibidir (Nevevi, el-Mecmu, VI, 259).

yeni-haberde-ramazan-26-gun-5-nisan-2024-001.jpg

KADİR SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1.Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesinde indirdik.

2.Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?

3.Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.

4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.

5.O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.

AYET

Rahimlerde sizi dilediği gibi şekillendiren O’dur. O’ndan başka ilah yoktur.O mutlak güç ve hikmet sahibidir.(Al-İmran 3/6)

HADİS

“Kim bir Müslüman dan bir sıkıntıyı giderirse Allah Teala o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılardan birini giderir.” (Müslim, Birr 58)

DUA

"Allah’ım! Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını dilerim, sapıtan ve saptıranları değil." (Tirmizî, "De’avât", 124)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :