Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.49
Yeni Haber'de Ramazan

2-20180518173808.jpg

OSMANLI DÖNEMİNDE RAMAZAN

Muhteşem  konak iftarlarının önemli uygulamalarından biri  yemekten sonra misafirleri uğurlarken onlara "diş kirası" verilmesidir.  Konakta iftarlarını yapanlara nefis bir kitap, saat, enfiye kutusu gibi o dönem için makbul sayılan hediyeler yahut keseler içinde paralar takdim edilirdi. Sadece iftarlarla değil kılınan teravih namazları ve okunan mukabelelerle de konaklarda bir Ramazan seferberliği olurdu. Bu aya özel olarak devrin tanınmış ve güzel sesli imamları-müezzinleri konaklarda istihdam edilirdi. Bu müezzinler birbirine karışmadan çifte ezanlar da okurdu konak içerisinde.  Ayrıca teravih namazlarına sadece erkekler değil bir perde arkasından kadınlar da iştirak ederdi.
Kısacası Osmanlı konaklarında Ramazan ayında bir arı gibi işleme söz konusudur.

3-837.jpg

GÜNÜN SÜRESİ

112. İHLAS SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın  adıyla!

  1. Ey Müslüman! Hak dinin temeli olan tevhid inancını tüm insanlığa bildirmek de ki: “o Allah’tır, birdir.” Kainatın her zerresinde sonsuz ilim, kudret ve merhametinin tecellilerini görüp durduğunuz,  bu yüzden varlığını öteden beri zaten bildiğiniz, fakat sıfatları konusunda her zaman yanılgıya düştüğünüz Allahu Teala eşi-benzeri ve ortağı olmayan, olması da düşünülmeyen bir tek rab ve ilahtır.
  2. Allah samed’dir. Her şey O’na muhtaçtır, fakat o kimseye muhtaç değildir. Tüm canlıları besleyen, terbiye eden, yöneten ve yönlendiren, kendisine “Kul olunmaya” layık tek varlık O’dur.
  3. Doğurmamıştır, doğmamıştır. O’nun başlangıcı ve sonu yoktur. Ne kendisi başka bir ilahtan meydana gelmiştir ne de kendisinden başka bir ilah zuhur etmiştir. Doğmak ve doğurmak, aciz ve muhtaç varlıkların özelliğidir; oysa Allah tam ve mükemmeldir, her türlü acizlikten, noksanlıktan uzaktır, yücedir.
  4. Hiç kimse ve hiçbir şey,  ne zatında, ne de sıfatlarında O’na denk değildir. Kudret O’nundur, büyüklük O’nundur, yücelik O’nundur. Emrine itaat edilecek, hükmüne boyun eğilecek tek otorite, tek ilah O’dur.

Günün Hadis-i Şerif-i

İnsanoğlunun bir dere dolusu altını olsa, bir dere daha ister. Onun ağzını topraktan başka bir şey doldurmaz. Ama Allah, tövbe edenin tövbesini kabul eder. *Buhârî

4-489.jpg

Günün Sözü

Allah-u Teala’nın verdiği nimeti O’nun sevdiği yerde harcamak şükür; sevmediği yerde kullanmak ise küfran- ı nimettir( nimeti inkar etmektir). *İmam Gazali

Günün Ayeti

"İşte biz sana böyle bir Kitap indirdik. Bundan dolayı kendilerine Kitap verdiklerimiz ona iman etmektedirler. Bunlar (putatapıcılar)dan da ona iman edecek olanlar vardır. İnkârcılardan başkası bizim ayetlerimizi inkar etmez."  *Ankebut Suresi 47.Ayet)
 

İmsak ne demektir? Ne zaman başlar?

Sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, ,içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır. Halk arasında ise "imsak" oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir. Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur'an-ı Kerim'de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sadığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/87). Takvimlerde gösterilen "imsak" , oruca başlama vakti olan fecr-i sadığın başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği vakittir. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasının sakıncası yoktur.

5-248.jpg

Günün yemeği

Etli Nohut Yemeği

Malzemeler: Yarım kilo kuşbaşı doğranmış et, 1,5 su bardağı haşlanmış nohut, 1 adet kuru soğan, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı salça, Tuz, Pul biberYapılışı: Eti kuşbaşı doğrayarak yumuşayana kadar haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayarak sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Salçayı, tuzunu, pul biberini ilave edip 2 dakika daha kavurun. Haşlanmış etleri ve haşlanmış nohutu da ilave ederek bir kaç kez karıştırın. Daha sonra üzerlerine çıkacak kadar yaklaşık 6 su bardağı kaynamış su koyup beraber biraz daha (10-15 dakika kadar) kaynattıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.