Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.48
Yeni Haber'de Ramazan

TEMKİN VAKTİ NEDİR, UYGULANMAKTA MIDIR?

Temkin, güneşin doğuş, batış vakti ile namaz vakitlerinin hesaplanmasında, vakitlere eklenen veya çıkarılan zamanı ifade etmektedir. Bu uygulamanın temel nedeni yerleşim yerinin en doğusu ile en batısı arasındaki zaman farkı, bulunulan yerin dağlık veya tepelerle çevrili olması gibi namaz vaktinin tam olarak tespit edilmesini engelleyen durumların var olmasıdır. Bu gerekçelerle ülkemizde temkin uygulaması bir müddet sürdürülmüş, namaz vakitlerini tespitte imsak ve güneşin doğuşunda bir miktar zaman çıkarılmış; öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinde de bir miktar eklenmiştir. Ancak günümüzde teknik imkânlar son derece gelişmiş, her il ve ilçenin namaz vakitleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak "temkin" uygulamasına artık ihtiyaç kalmadığı anlaşılmış ve 1983 yılından itibaren ülkemizde temkin uygulamasına son verilmiştir. Dolayısıyla oruca başlama vakti olarak gösterilen saatte (imsak) yemeyi içmeyi kesmek gerekmektedir. Bununla birlikte sabah namazı için biraz beklemek müstehaptır.

16-1-1-001.jpg

GÜNÜN SÜRESİ

111. MESED (TEBBET) SURESİ

Mekke döneminin henüz başlarında, Fatiha Suresinden sonra indirilmiştir. İlk nazil olan sureler yer almaktadır. Adını, son kelimesi olan ve “Hurma lifinden bükülmüş ip, urgan, kalın halat” anlamına gelen “Mesed” kelimesinden almıştır. Tebbet ve Leheb adlarıyla da bilinen sure, 5 ayettir.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

Beni yoktan var edip üstün yeteneklerle donatan ve kulluk göreviyle yeryüzüne gönderen sonsuz şefkat ve merhamet sahibi Yüce Rabbimin adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak ve yalnızca O’nun adına okuyor ve söylüyorum:

1. Ebu Leheb’in elleri kırılsın, gücü ve saltanatı yok olsun. Kahrolup gitsin; zaten kendisi kopkoyu bir inkâr bataklığına saplanarak kahroldu ya!

2. Ne o güvendiği malı ve serveti kurtarabildi onu o korkunç akıbetten ne de diğer çalışmaları ve kazandıkları.

3. İşlediği günahlardan dolayı, alevli bir ateşe girecektir o!

4. Bir zamanlar laf getirip götüren ve peygamber (s.a.v.)’in yoluna dikenler taşıyarak Ebu Leheb’e destek olan karısı da, yaptıklarına uygun bir ceza olarak, kendilerini yakacak odunları sırtlarına yüklenmiş olarak kocasına eşlik edecek.

5. Hem de gerdanın da –o dillere destan kolyesi yerine- hurma liflerinden örülmüş kalın bir halat olduğu halde!

16-2-1-002.jpg

Günün Hadis-i Şerif-i

İnsanlara teşekkür etmeyen kişi Allah'a şükretmez. *Tirmizî

 

Günün Sözü

Ey kararsız! Bu yolda Adem yoruldu, Nuh ağladı, İbrahim ateşe atıldı, İsmail boğazlanma ile yüz yüze geldi ve Yahya boğazlandı. (İbni Kayyim)
 

Günün Ayeti

Yoksa siz sizden önce geçenlerin durumu başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluk ve sıkıntı dokunmuştu, öyle sarsılmışlardı ki nihayet peygamber ve onunla birlikte inananlar, "Allah’ın yardımı ne zaman? Diyecek duruma gelmişlerdi. İyi bilin ki Allah’ın yardımı yakındır." *Bakara suresi-214
 

TEMCİT NEDİR?

Hz. Bilal’in oruç tutacak olanları sahura kaldırmak  için okuduğu ezandan hareketle Osmanlı döneminde sahur vaktini duyurmak için Allah’a hamd ve övgü, Peygamberine Salât ve selâm okunmuştur. "Temcit" adı verilen bu uygulamaya atfen dilimizde "temcit pilavı" şeklinde bir tabir oluşmuştur. Zira o günlerde akşamdan hazırlanmış pilavlar, sahur vaktinde temcidler okunurken çıkarılır, ısıtılır ve sahur yapılırdı. •Hadiselerle İslam 2.cilt sf.429

16-5-2.jpg

Günün yemeği

Köfteli Patlıcan Kebabı

Malzemeler: 1 kilo patlıcan Köftesi için: 500 gr kıyma, 1 kuru soğan, 1 yumurta, Maydanoz, 2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon, Tuz Üzeri için: Domates, Sivri biber, 1 su bardağı su, 1 kaşık salça, Tuz Kızartmak için: Sıvıyağ Yapılışı: İftar sofralarına yakışacak harika bir ana yemek. Patlıcanları yıkayıp kurulayalım ve bir parmak kalınlığında keselim. Doğranmış patlıcanları sıvı yağda kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım. Köftesi için, tüm malzemeleri karıştırıp yoğuralım. Köfte şekli verip patlıcanların arasına koyup borcama sıralayalım köfte ve patlıcan bitinceye kadar aynı işlemi uygulayalım. Sivri biber ve domatesi doğrayıp ortasına koyalım. Salça tuz ve suyu karıştıralım ve yemeğimizin üzerine dökelim. 170 derece ısıtılmış fırında pişirelim. Afiyet olsun.

16-6-1-001.jpg