Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 03.47
Yeni Haber'de Ramazan

1-976.jpg

Oruç fidyesi kimlere verilebilir?   

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç  fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekatını, fitır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır. Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez. Çünkü aralarında menfaat ilişkisi vardır. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı,a mca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir. (Din İşleri Yüksek Kurulu)

2-20180521172549.jpg

GÜNÜN SURESİ

110. NASR SURESİ

Hz. Peygamber’e vefatından birkaç ay önce gönderilen ve dünyadaki peygamberlik görevinin başlamasıyla tamamlandığını –dolayısıyla Rabbine kavuşma vaktinin artık geldiğini- bildiren bu sure Allah yolunda canla başla mücadele eden müminlere ilahi yardımı müjdelemektedir. Adını birinci ayetinde geçen “Nasr: yardım, destek”  kelimesinden almıştır. 3 ayettir.

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla!

Beni yoktan var edip üstün yeteneklerle donatan ve kulluk göreviyle yeryüzüne gönderen sonsuz şefkat ve merhamet sahibi Yüce Rabbimin adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak ve yalnızca O’nun adına okuyor ve söylüyorum:

1. Ey peygamber! Büyük bir fedakârlık ve sabır gerektiren çetin bir mücadelenin ardından nihayet sana, Allah’ın yardımı ve kâfirlere karşı kesin zafer geldiği,

2. Ve insanların Allah’ın dinine akın akın girdiklerini gördüğün zaman,

3. İşte o zaman, sakın övüneyim, gurura kapılayım deme. Çünkü asıl zor imtihan o zaman başlamış demektir. O an, şeytanın seni fitneye düşürebileceğin zayıf anın olacaktır. O halde, bu büyük başarının senin marifetin değil, Allah’ın sana bir lütfu olduğu bilinciyle Rabb’ini hem kalbinle, hem de söz ve davranışlarınla överek, anıp yücelterek ve onun buyruklarını, hükümlerini daima yüreğinde ve gündeminde canlı tutarak, en içten dua ve yakarışlarla hamd ile tesbih et ve ne kadar iyilik yapmış olursan ol, yine de kendini kusursuz mükemmel görme; daha iyiye daha güzele ulaşabilmek için gayret göster; bunun için, daima O’ndan mağfiret dile. Hiç kuşkusuz O, her zaman kendisine yönelenleri rahmetiyle kucaklayan ve tövbeleri kabul edendir.

 

3-845.jpg

Günün Hadis-i Şerif-i

Kulun rabbine en yakın olduğu hal secde halidir. İşte bu sebeple secdede çok dua etmeye bakın! *Müslim

Günün Sözü

Namaz kılan yaşlıyı severim ama namaz kılan gence aşığım. *Hz. Ömer

Günün Ayeti

"Dediler ki: "Ona Rabbinden ayetler (birtakım mucizeler) indirilmeli değil miydi?" De ki: "Ayetler yalnızca Allah'ın katındadır. Ben ise, ancak apaçık bir uyarıcıyım." *Ankebut Suresi 50.Ayet
 

4-496.jpg

Sahur yemeğinin dindeki yeri ve önemi nedir?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s) sahura kalkmış ve ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19,20). Resûl-i Ekrem (s.a.s) sahur yemeğinde "bereket" (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin , Müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir(Müslim, Sıyam, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalrından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî,Bedâî', II, 105). Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur(Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilememelidir.

5-253.jpg

Günün yemeği

Konya Usulü Yoğurt Çorbası

Malzemeler: 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 silme yemek kaşık un, 1 çay bardağı pirinç, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 5 bardak su Üzeri için: Tereyağı ve nane Yapılışı: Süzme yoğurt yaklaşık 1 su bardağı su ile çırpılır, yumurta ve un eklenerek çırpmaya devam edilir. Pirinç yıkanır ve eklenir. Karışım uygun bir tencereye alınarak suyu eklenir çırpılır. Dilerseniz et suyu ve nohut da ekleyebilirsiniz. Kaynayana kadar aynı yönde sürekli karıştırılır, kaynayınca kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pirinçler pişince altı kapatılır yemek biraz dinlenince tuzu eklenir ve servis öncesi üzerine kızarmış tereyağı ve nane serpilir. Afiyet olsun.